A korai sötétedés beálltával előbb-utóbb mindenki rákap a nassolásra. Ez ösztönös cselekedet, hiszen a szervezetünk megpróbálja felkészíteni magát a hosszú, hideg, téli hónapokra. A cukros sütemények és sós rágcsálnivalók azonban csak ideig-óráig pótolják az elveszett energiát, ráadásul rengeteg felesleges kalóriát tartalmaznak. A megoldás ezúttal is a természet ajándékában, a körtében van!
A (vad)körtét az almához hasonlóan már honfoglaló őseink is ismerték, és gyűjtötték, s a középkorból fennmaradt írásos emlékekben is gyakorta megemlítették e lédús, édes, fehérhúsú gyümölcsöt.
Ma már - érési idejüktől függően - számtalan körtefajtát ismerünk, a legnagyobb népszerűségnek azonban szerte a világon a Vilmos körte örvend. A közkedvelt mérsékelt-övi gyümölcs tartása és szállítása azonban nem olyan egyszerű, mint rokonának, az almának, hiszen sokkal gyorsabban (1-2 nap alatt) beérik, és puha húsánál fogva jóval sérülékenyebb.
Nemcsak tápláló, rostos és finom gyümölcs, de nagyon hatékony természetes gyógyszer is, amely (pépesítve és leszűrve) segít gyomor- és vesebetegségben szenvedőknek. Nagy mennyiségű boront tartalmaz, amely jó hatással van az izomzatra, s így az egész testre. Mivel ősszel könnyebben fázunk meg, célszerű ebben az időszakban sok körét fogyasztani, hiszen a benne található értékes ásványi anyagok hatékonyan segítenek a légúti panaszok és a gyulladások megszüntetésében is. A körte karcsúsító gyümölcs: erős vízhajtó hatással bír, ezért fogyókúrákhoz is kiválóan alkalmas.
Töltött körték joghurtos szósszal Hozzávalók 4 adaghoz: 2 körte, 150 ml vörös szőlőlé, 1 rúd fahéj, 4 szelet kétszersült, 50 g marcipán, 50 g aszalt sárgabarack, 2 evőkanál apróra vágott pisztácia, 2 evőkanál mazsola, fél citrom leve, fahéj A joghurtos szószhoz: 1 doboz natúr joghurt (150 g), fél citrom héja, 1 csomag vaníliás cukor, citromfű Elkészítés: 1:) A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, és kissé mélyítsük ki a magház helyét. A szőlőlevet a rúd fahéjjal forraljuk fel. Adjuk hozzá a körtéket és lefedve 20 percig főzzük. 2.) A pirítósokat durván morzsoljuk szét. A marcipánt és a sárgabarackot aprítsuk fel. Mindezt keverjük össze a pisztáciával, a mazsolával, a citromlével és a fahéjjel. A pisztáciának csak a belsejét aprítsuk fel, héj nélkül. 3.) A körtéket vegyük ki, csöpögtessük le, és hagyjuk kissé kihűlni. Osszuk el rajtuk a marcipános masszát. 4.) A joghurtba keverjük bele a citromhéjat, a vaníliáscukrot és az apróra vágott citromfüvet.
Mint láthatod, a körte nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges gyümölcs is. Energiával tölt fel, megszépíti a hajat és a bőrt, laktat és még csak nem is hizlal. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány remek, ínycsiklandó receptet. Próbáld ki őket!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.