Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A tavaszi savanyúságverseny egyik esélyes versenyzője a rebarbara, egészen addig, amíg a piacon szembe nem találjuk magunkat egy tálcányi egressel. A latin elnevezésben is a savanyúságával fémjelzett (Ribes uva crispa) gyümölcsöt azonban nem szabad leírni, kis odafigyeléssel, jó társítással könnyedén megszelídíthető, s többféle formában is asztalra tehető.

Bár a köszméte alapjáraton is savanykás, de legfőképp azért alakult ki róla ez a kép, mivel a könnyű szállíthatóság és tárolás miatt félérett állapotban szüretelik le, s ilyenkor még valóban meglehetősen fanyar.

Abban az esetben, ha saját piszkebokorral vagy egresültetvénnyel rendelkezünk, akkor érdemes megvárni, amíg teljesen beérnek a szemek, s mindig csak a már érett egreseket lecsippenteni.

Az éretlenül leszedett bogyók sem mennek kárba, sőt magas pektintartalmuknak köszönhetően nagyon jól hasznosíthatók a különféle lekvárok, zselék készítésekor, főleg ha olyan gyümölcsökből szeretnénk dzsemet készíteni, amelyeknek viszonylag alacsony a pektintartalma.

De nem feltétlen kell más gyümölcsökkel keverni, az egresből önmagában is finom szószokat, mártásokat, zselét vagy épp lekvárt készíthetünk. Kompótba szintén tökéletesen megállja a helyét, akár frissen, akár télire eltéve készítjük el.

Az egrest nem csak cukorral szelídíthetjük meg, hanem a különféle tejtermékekkel is érdemes összeboronálni. Nagyon jó partnere lehet a teljes tej vagy a tejszín. Ezek segítségével készíthetünk belőle piszkelevest, de húsok mellé is kínálható pöszmétemártássá is avanzsálhat a kissé éretlen, vagy épp érett egresünk.

Az egrest desszertekhez is felhasználhatjuk. Ha kevéssé érett alapanyaggal dolgozunk, akkor érdemes a piszkét cukorszirupban megfuttatni, s úgy a süteményhez, édességhez adni. A pöszmétének jó helye lehet a különféle pohárkrémekben, tejszínes, joghurtos tortákban , de pavlovához is kínálhatjuk, savanykássága tökéletes ellensúlya lehet a hatalmas, édes habcsóktortának.

Az egrest adhatjuk még smoothiekhoz, turmixokhoz is, arra ügyeljünk csupán, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg, nem maradjon rajta semmilyen szennyeződés vagy tüske.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.