Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gyümölcs

Málna, te drága!

Boldogasszony csipkéjének is nevezik, és a német „Himbeer” név alapján himpér néven is ismert gyümölcsünk.
Málna, te drága

Hazánkban is őshonos, Európában a legészakibb területeken és Portugálián kívül mindenhol terem málna. Fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a leggyakoribb a piros málnaszem.

A legegyszerűbb vaníliapuding is megbolondítható néhány marék málnával!
A legegyszerűbb vaníliapuding is megbolondítható néhány marék málnával!

Latin neve rubus idaeus, a „rubus” pirosat, az „idaeus” pedig Ida hegyéről származót jelent. A Kréta szigetén lévő Ida hegyről származik állítólag a málna, de egy másik legenda szerint az Ida nevű erdei nimfa vére színezte meg az eredetileg fehér gyümölcsöt, melyet a síró, kisgyermek Jupiternek akart szedni.

A középkortól nagy mennyiségben gyűjtötték erdős területek szélén, tisztásokon, irtásokon, és kolostorokban termesztették, nemesítették.

Milyen málnát vegyünk?

Az egyik legnehezebben szállítható és tárolható gyümölcs. A puha, érzékeny málnaszemek a legapróbb nyomásra is összetöppednek, ráadásul a málna gyorsan penészedik is.

A málnaszemek különösen érzékenyek, nagyon sérülékenyek
A málnaszemek különösen érzékenyek, nagyon sérülékenyek

Előnye, hogy jól bírja a mélyhűtést, ha tálcán előfagyasztjuk, igazi gurulós málna lehet a jutalmunk.

A málnaszedés körülményes munka, az ágak szúrósak, a szemek leszedését pedig fontos jól időzíteni, mert túléretten lepotyognak. Vacokkúpnak hívják a termést tartó apró pöcköt, mely a málnavesszőn marad, miután a málnaszemet lehúztuk róla.

Piros és sárga málna
Piros és sárga málna

Mi készüljön belőle?

A kissé sérült málnaszemekből isteni turmix készülhet
A kissé sérült málnaszemekből isteni turmix készülhet

Gyerekek kedvence a málnaszörp (szörpökről bővebben itt >>> ) , de finom a jó házi málnalekvár vagy különleges dzsem, jólesik a reggeli mellé.

Aromáját süteményekben is jól megőrzi, linzerbe, tortákba is nagyon kellemes, de különféle pohárkrémek vagy trifle alkotóeleme is lehet. Sőt: lehet belőle málnazselé és öntet is, utóbbi palacsintához, vargabéleshez, gofrihoz vagy egyszerűbb muffinokhoz is nagyon sikeres kiegészítő, különleges, friss ízével feldobja az ételt..

Könnyű nyári gyümölcslevest is készíthetünk málnából, de remek turmixba vagy smoothie-ba is. A málnás csokiszufflé egyenesen felejthetetlen, de minden csokis desszerthez jól illik a málna aromája, és ha vendégvárásra műalkotást szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezt a leveles tésztás, bogyós gyümölcsös finomságot, akár minden szinten málnából.

Krémekkel, pudinggal rétegezve is nagyon finom a málna
Krémekkel, pudinggal rétegezve is nagyon finom a málna

Málnalevél tea

Szinte minden kismama ismeri a málnalevélteát, melyet a terhesség utolsó néhány hetében érdemes naponta fogyasztani, mivel tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Ér- és pórusösszehúzó, antibakteriális hatású is. Megfázás esetén is jól lehet használni a málnalevélből készült főzetet, hiszen csökkenti a gyulladásokat.

Vaníiliapuding málnaöntettel
Vaníiliapuding málnaöntettel

Málnás receptek >>>

Hideg málna- vagy szederkrémleves

Hozzávalók:
50 dkg málna vagy szeder (lehet vegyesen is, úgy még finomabb)
1 pohár natúr joghurt
kevés fahéj
ízlés szerint méz
kevés víz

Elkészítés: A gyümölcsöket - nyersen! - leturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magja ne kerüljön a levesbe. Érdemes vele időt tölteni, sokat javít az élvezeti értékén. Az átpasszírozott gyümölcskrémhez hozzáadjuk a joghurtot, a fahéjat, a mézet, valamint annyi vizet, hogy még krémes állagú maradjon. A kész levest betesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt díszítjük egy kiskanál joghurttal, amit villával csiga formára meghúzhatunk. Ha maradt a gyümölcsből, néhány szemet beleszórunk, és már fogyaszthatjuk is.

Málnaszörp egyszerűen

Hozzávalók:
érett málna
víz
cukor

Elkészítés: A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk, és egy nagy uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászonruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk, és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.

A málna és a csokoládé jól illenek egymáshoz
A málna és a csokoládé jól illenek egymáshoz

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.