Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Avokádókrém recept
Avokádókrém
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Zöld, lila, fekete, ráadásul ezerarcú, mégis karakteres, ez a nálunk még alig ismeretes mediterrán "gyümölcs", az olíva.

A húsos bogyókat tél közepén szüretelik, leggyakrabban kézzel, vagy egy gereblyéhez hasonlatos szerszámmal a talaj fölé kifeszített hálóba lefésülik a fákról a termést. A legszebbeket páclébe áztatják, ezek kerülnek majd egész olajbogyóként az asztalunkra. A kisebbek, formátlanabbak az olajprésbe kerülnek, hogy sûrû, zöld olajként fõzéshez és salátákhoz használhassuk.



Az olívabogyó eredeti állapotában kesernyés ízû. A kellemetlen íz megszûntetésére a következõ eljárást használják: beáztatják és leöblítik, többször ismételve, majd három-négy hónapig hordókban érlelik. Ezután ízesítik különféle fûszerekkel, fokhagymával, citrommal, csípõs paprikával.



Az olívának - bár rengeteg fajtája van - színe érettségétõl függ. A zöld még éretlen állapotban kerül szedésre, a fekete pedig már az érett gyümölcs. De az íze mindenképpen felséges. Ehetjük önmagában is aperitívként, de a következõ receptek is adhatnak néhány ötletet.





Borjúsült zöld olívával

Hozzávalók: 1 kg borjúhús, 10 dkg magozott zöld olíva, 5 dkg vaj, 5 dkg szalonna, petrezselyem, babérlevél, só, bors


Elkészítése: Olvasszuk meg a vajat, tegyük rá az egybe borjúhúst és a kockára vágott szalonnát, és pirítsuk meg. Öntsük fel 2 csésze vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá az olajbogyót, a felaprított petrezselymet és 2-3 babérlevelet. Fedjük le, és hagyjuk egy órát fõni.




Sajtos-bogyós lepény

Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, só, víz, a töltelékhez: 15 dkg sajt, 1 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg olajbogyó, bors


Elkészítése: Dolgozzuk össze a tészta alapanyagait, és nyújtsuk ki fél centi vastagra és tegyük kivajazott formába. Reszeljük le a sajtot, a felét szórjuk a tésztára a kimagozott olajbogyóval együtt, és morzsoljuk rá a vajat. A tojásokat verjük fel villával, öntsük hozzá a tejet, borsozzuk, majd öntsük a keveréket a tésztára. A tetejét szórjuk meg a maradék sajttal, majd tegyük elõmelegített sütõbe és közepes fokozaton süssük fél órát, míg a teteje szép aranypiros nem lesz. Salátával tálalva nagyszerû vacsoraétel.




Olívás metélt

Hozzávalók: 10 dkg magozott olajbogyó, 60 dkg paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 evõkanál kapribogyó, kevés olívaolaj, só, bors, petrezselyem, bazsalikom, fokhagyma, 40 dkg metélttészta


Elkészítése: A megmosott paradicsomot 1 percre dobjuk zubogó, forró vízbe, majd szûrjük le, húzzuk le a héját és kockázzuk fel. Vágjuk apróra az olajbogyót, a kapribogyót és a paprikát, majd futtassuk meg 4 evõkanál felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, ízesítsük sóval és borssal. Fõzzük fedõ alatt húsz percig. A fõzés vége felé keverjünk a szószba 2 gerezd összezúzott fokhagymát, valamint a petrezselymet és a bazsalikomot. Közben fõzzük ki a tésztát, szûrjük le, és keverjük a szószhoz.




Olajbogyós zöldbabsaláta

Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evõkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva Elkészítése: Fõzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihûlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetbõl, valamint a fûszerekbõl készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.




Zöld és fekete olívapástétom

Hozzávalók: a zöldhöz: 30 dkg magozott zöld olajbogyó, 4 ringli, 3 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál kapribogyó, bors, a feketéhez: 25 dkg magozott fekete olajbogyó, 2 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál rum, 1 evõkanál kakukkfû


Elkészítés: a hozzávalókat (külön a zöldet, külön a feketét) öntsük mixerbe, és gyors fordulaton pépesítsük össze. Kenyérre kenve, saláta mellé kínáljuk.




Olajbogyóval töltött tojás

Hozzávalók: 6 tojás, 1 evõkanál csípõs mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom


Elkészítése: Fõzzük meg a tojásokat, hûtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet és az olajbogyókat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a vajat, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a félbevágott tojásokat, majd mindegyikre tegyünk egy fél ringlit. Salátaleveleken, paradicsomszeletek között kínáljuk.



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.