Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kínálhatjuk frissen aszalva, édes tésztákhoz, húsokhoz, befőttnek vagy lekvárnak - a szilva az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk. Kedvező élettani hatásai mellett ételeinket remek zamattal is gazdagítja, így az ínyencek előszeretettel használják a konyhaművészetben is.

Lássuk, mit főzhetünk-süthetünk szilvából!

Töltött csirkecomb

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 806 kcal

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb, bőrös csirkecomb
10 dkg kemény friss szilva
10 dkg magozott aszalt szilva
2 zsemle
1 evőkanál vágott petrezselyem
1 tojás
1 csipet őrölt gyömbér
1 evőkanál sült csirke fűszerkeverék
3 evőkanál olaj

A körethez:
60 dkg burgonya
8 szál újhagyma
30 dkg kaliforniai paprika

Előkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk és leszárítjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és az aszalt szilvával együtt apró darabokra vágjuk. A körethez a burgonyát megmossuk, és héjában puhára főzzük. A hagymát és a paprikát megtisztítjuk.

Elkészítés: Az egyik zsemlét kevés vízben kissé megáztatjuk, majd kinyomjuk, a másikat kis kockákra összevágjuk. Összekeverjük a kétfajta zsemlét az aszalt és friss szilvával, a petrezselyemmel, a tojással, és sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük. Ezt a tölteléket töltjük lazán a csirke bőre alá. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csirkét tepsibe tesszük, a fűszerkeverékkel megszórjuk, és kevés vízzel, olajjal meglocsolva, gyakori locsolgatás mellett 60 percen át sütjük. kivesszük, melegen tartjuk. A burgonyát meghámozzuk, és a paprikával együtt cikkekre vágjuk. A burgonyát, a paprikát, a hagymát, a csirke sült zsírján megpirítjuk. Kivesszük, a húshoz tesszük. A tepsiben visszamaradt pecsenyelére pici vizet teszünk, és összeforraljuk. Tálaláskor tányérra tesszük a köreteket, mellé a csirkecombot, és meglocsoljuk a szafttal.

A hús könnyebben átsül, ha combot a forgórésznél kettévágjuk. A húsról óvatosan az ujjunkkal fellazítjuk a bőrt, és úgy kanalazzuk a bőr aalá a tölteléket.



Tarjaszelet szilvás káposztával

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg fejes káposzta
20 dkg kemény friss szilva
10 dkg magozott aszalt szilva
80 dkg tarja, csont nélkül
1 evőkanál morzsolt majoránna
5 evőkanál olaj
2 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
2 evőkanál borecet
1 narancs leve

A körethez:
60 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa

Előkészítés: A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, 15 percig állni hagyjuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, az aszalt szilvával együtt apróra vágjuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, megszórjuk sóval és majoránnával. A körethez a burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk.

Elkészítés: Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, enyhén karamellizáljuk rajta a cukrot, belekeverjük a káposztát. Kevés vizet öntünk alá, és letakarva 15 percen át kíméletesen pároljuk. Rászórjuk a fahéjat, ha szükséges, sózzuk, beletesszük az aszalt és a friss szilvát, a borecetet, és további 20 percig pároljuk. Amikor már puha, de roppanós a káposzta, ráöntjük a narancslevet, ha szükséges, ízesítjük, és letakarva félretesszük. A hússzeleteket a maradék olajon alatt kíméletesen megsütjük (kb. 10 perc). Amikor elkészült, kivesszük a serpenyőből. A körethez a répát kevés sós vízben megpároljuk. A burgonyát leszűrjük, meghámozzuk, gorombára lereszeljük. A hús sütéséből visszamaradt olajra tesszük a burgonyát, sózzuk, borsozzuk és pár perc alatt megpirítjuk. Tálaláskor tányérra tesszük a burgonyát, mellé a káposztát, a párolt répát és a hússzeletet.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 998 kcal

A karamellizálás nem nehéz művelet, de figyelmet igényel. A cukrot ne engedjük nagyon sötétre színeződni, mert attól nem lesz édesebb, de kesernyés ízt kap.


Habos konyakos szilva

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg szilva
1 citrom
1 rúd vanília
4 dkg vaj
15 dkg cukor
2 evőkanál méz
1 csipet őrölt fahéj
1/2 dl konyak
8 tojás
4 dkg liszt

Előkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és a nagyobb szemeket negyedeljük. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. A vaníliarudat felhasítjuk, pépjét kikaparjuk.

Elkészítés: A vaj felét egy serpenyőbe tesszük, és 5 dkg cukrot kicsit karamellizálunk rajta. Rátesszük a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a mézet, a fahéjat, a vaníliapépet, és 5 percen át nagyon kíméletesen összepároljuk. Ráöntjük a konyakot, és gyufa lángjával belobbantjuk. Amikor elaludt a láng, levesszük a tűzről. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukor felével, a sárgáját habosra keverjük a cukor másik felével. Nagyon lazán összekeverjük a kettőt, közben a lisztet is beleszitáljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A maradék vajjal kikenünk egy hőálló tálat (vagy két kisebbet), beletesszük a konyakos szilvát, és rákanalazzuk a habot. A sütőben 10 percig sütjük, amikor szépen megpirult, kivesszük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
Nehézségi fok: közepes
1 adag: 468 kcal

Bundában sült foszlós kalács

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 742 kcal


Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg szilva
1 dl vörösbor
15 dkg szilvalekvár
1 csipet őrölt fahéj
8 szelet foszlós kalács
3 tojás
1 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
bő olaj a sütéshez

Előkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a nagyobb szemeket negyedeljük.

Elkészítés: A bort a szilvalekvár harmadával és a fahéjjal kíméletesen főzzük 5 percen át. Beletesszük a friss szilvát, 10 percig pároljuk, majd félretesszük. A kalácsok felét megkenjük a maradék lekvárral, és minden szeletet betakarunk egy másik szelet kaláccsal. Félbevágjuk a szeleteket.
Összekeverjük a tojásokat a tejjel, a vaníliás cukorral, majd a kalács darabokat belenyomkodjuk. Kivesszük, és forró, bő olajban pár perc alatt pirosra sütjük. Az olajból kivéve konyhai papírtörlőn leitatjuk.
Tányérra tesszük a sült kalácsdarabokat, mellé adjuk a boros, fahéjas szilvát. Ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral vagy fahéjas porcukorral.

Mákos rakott tészta

Hozzávalók 6 személyre:
25 dkg keskeny metélt tészta
30 dkg szilva
4 tojás
4 dkg vaj + a sütőtálhoz
6 dkg cukor
4 dkg méz
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 tasak vaníliás cukor
2 dl tejföl
15 dkg darált mák
2 evőkanál rum
zsemlemorzsa a sütőtálhoz

Előkészítés: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel kicsit leöblítjük, és lecsepegtetjük. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk.

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukor felével. Amikor jó habos, beletesszük a mézet, a citromhéjat, a fahéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tejfölt, a mákot és a rumot. Jól elkeverjük. Belekeverjük a szilvát. A fehérjéből a maradék cukorral kemény habot verünk. Összekeverjük a szilvás-mákos masszát a tésztával, majd nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot, hogy ne törjön össze. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Kivajazunk, morzsával megszórunk egy hőálló tálat, beletesszük a tésztát, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Kivesszük, kicsit pihentetjük, majd felszeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé rummal kikevert szilvalekvárt.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 75 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 415 kcal

A citromot felhasználás előtt nagyon alaposan meg kell mosni, majd leszárítani, hogy minden szennyeződést, vegyszert eltávolítsunk róla. Akinek módja van, vásároljon kezeletlen, biocitromot.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.