Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A farsangi időszakban gyakori a vendégeskedés, jelmezbál vagy vidám összejövetel. Ilyenkor mindig jól jönnek a színes finomságok, amik egyszerűen, akár előre is elkészíthetők. Kis ügyességgel is könnyedén gazdagítható a desszertrepertoár néhány közkedvelt, otthon mégsem gyakran készített édességgel.

A moszkauer sokunk gyerekkorának kedvelt cukrászdai finomságai közé tartozott. Mostanában egyre kevesebb helyen lehet igazán jó tallérokra szert tenni, ennek gazdag – egy másik városról elnevezett – variánsával, a florentinnel még ritkábban van szerencséje az embernek. Pedig egyiket sem nehéz házilag kivitelezni. Az alapvető különbség a két kis kerek édesség között abban rejlik, hogy míg a „moszkvai süteményt” többnyire csupán dió vagy mandula, valamint narancshéj gazdagítja (a csokoládé-talpacskákon túl), a „firenzeiben” színes aszalt gyümölcsök válogatásának is helye van.

Igazi színes farsangi szín és ízkavalkád kerül a kis kerek florentinekbe!
Igazi színes farsangi szín és ízkavalkád kerül a kis kerek florentinekbe!

Ez utóbbi egyben remek lehetőség az esetlegesen karácsonyról még a kamrában várakozó kandírozott cseresznyék felhasználására is.

Gazdag florentinek – egyszerűen

4 cm kerek boldogság és vidámság – florentin tallérokban
4 cm kerek boldogság és vidámság – florentin tallérokban

Hozzávalók kb. 48-50 darab 4 cm átmérőjű tallérhoz:
2,5 dl tejszín
12,5 dkg barna kristálycukor (hagyományossal is helyettesíthető)
2 dkg vaj
5 dkg rétesliszt
1 teáskanálnyi narancslikőr (elhagyható)
Csipetnyi só, fahéj és gyömbér

25 dkg vágott mandula és dió vegyesen
10 dkg finomra aprított, kandírozott narancshéj
10 dkg finomra aprított kandírozott cseresznye (zöld és piros vegyesen)

A csokoládé-bevonathoz:
25 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 dkg vaj

Elkészítés: A tejszínt a cukorral és a vajjal tapadásmentes lábosban lassú tűzön melegíteni kezdem, mikor forrni kezd, hozzáadom a sót, a gyömbért, a fahéjat és a narancslikőrt. Mikor felforrt, félrehúzom a tűzről, beleszórom az aprított diót, mandulát, narancshéjat és kandírozott cseresznyéket. Jól elkeverem, majd rászórom a lisztet, amivel szintén alaposan összeforgatom. Nagyjából 15 percet hűlni hagyom. Közben előkészítek 2 nagy gáztepsit. Mindegyiket sütőpapírral borítom. A már langyos masszából púpozott teáskanálnyi halmokat formálok a tepsire, jókora távolságot hagyva a kis kupacok között, mert sütés közben valamennyit terebélyesednek majd – a kanál hátával kissé ellapítom őket.

Fényes kis halmokból lesznek az ízletes tallérok…
Fényes kis halmokból lesznek az ízletes tallérok…

A sütőt 175 fokra előmelegítem. A már meleg sütőben nagyjából 15 perc alatt megsülnek. Akkor vannak készen, ha szélük csipkeszerű mintázatot vesz fel és kissé megpirul. Lapos késsel tapadásmentes papírral vagy sütőpapírral borított rácsra helyezem a kis korongokat. Ilyenkor még nagyon lágyak, könnyedén igazítható a formájuk, ha nem teljesen szabályos koronggá sültek volna. Nagyjából 15-20 perc alatt megszilárdulnak. Ekkor minden korongot megfordítok úgy, hogy egyenes, lapos talpuk kerüljön felülre.

Egy lábosban vizet melegítek, fölé helyezem egy kis tálban az apróra tördelt csokoládét, ami néhány perc alatt felolvad. A már olvadt csokoládéhoz keverem a hideg vajat. Egy lapos késsel minden florentin egyenes felét csokoládéval vonom be, majd egy villa segítségével hullámokat rajzolok bele. Így kapják meg jellegzetes mintás talpacskájukat. Szilárdulásig szobahőmérsékleten pihentetem. Jól lehűtve kínálom!

Sok sima tallértalpacskára hullámos csokoládé bevonat kívánkozik
Sok sima tallértalpacskára hullámos csokoládé bevonat kívánkozik

Sütőpapírral bélelt fémdobozban (az egyes rétegeket is papírral elválasztva) akár 1 hétig is tárolhatók a hűtőszekrényben.

Színesek és nagyon finomak…
Színesek és nagyon finomak…

Nagyon finom és tartalmas édesség – egyetlen veszély fenyegeti az embert: nem lehet abbahagyni!

Ha hirtelen még valami vidám édes ropogtatni valóval is színesíteni akarom az édességszekciót, a pálmalevélként - vagy sok helyen: malac füleként - ismert villámgyorsan elkészíthető apróságok garantált sikerre számíthatnak. Ehhez mindössze készen vásárolt leveles tésztát némi cukrot, vaníliát – fantáziától és ízléstől függően –, egyéb fűszert érdemes otthon tartani. A kis pálmaleveleket Habliliom Könnyed Konyhájában némi őrölt gyömbér is gazdagítja:

Apró pálmalevelek csipetnyi gyömbérrel

A kis pálmalevelek gyorsan elkészülnek
A kis pálmalevelek gyorsan elkészülnek

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (friss, 275 gr-os kiszerelés)
3 dkg puha vaj
4 púpozott evőkanál kristálycukor
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 teáskanál őrölt gyömbér

Elkészítés: A cukrot a vaníliával és gyömbérrel elkeverem. A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletesen vékonyra nyújtom. Hosszában megfelezem. Az egyik keskeny lapot felhasználásig hűtőben tárolom. A másikat a vaj felével vékonyan megkenem. A vaníliás cukorkeverék felét egyenletesen elosztom a tésztán. Előbb az egyik hosszanti oldalát kezdem szorosan feltekerni a tészta közepéig, majd a másikat. Az így kapott tekercset középen kissé összenyomom, 1 cm vastag szeletekre vágom. Lapos tálra rakosgatom, és beteszem a hűtőszekrénybe.

A kis szeletek szépen kinyílnak majd a sütőben!
A kis szeletek szépen kinyílnak majd a sütőben!

A másik tésztaféllel ugyanígy járok el. Nagyjából 15 percnyi hűtés után a sütőt 180 fokra előmelegítem, sütőpapírral borított tepsire rakosgatom a kis pálmaleveleket, és 12-15 perc alatt világosra sütöm.

Világosra sült pálmalevelek – frissen a legfinomabbak!
Világosra sült pálmalevelek – frissen a legfinomabbak!

Ha valaki nagyon édesen szereti, tálaláskor vaníliás porcukorral megszórhatja!

A sikeres farsangi mulatsághoz a jó hangulatot fokozó, színes, vidám édességek is nagyban hozzájárulnak. Jó mulatást mindenkinek!



Farsangra ajánljuk még Habliliom konyhájából:

Csokoládés apróságok >>>

Képviselőfánk egyszerűen >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.