Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű alapanyagokból kis rafinériával különlegesen ízletes főzeléket lehet varázsolni az asztalra. A főzeléket sokféleképpen lehet készíteni, kinek-kinek megvannak a maga jó és rossz élményei vele kapcsolatban. Ha a fűszerezés és a tálalás egyaránt ínycsiklandó, egészen biztos, hogy még azok is kedvet kapnak hozzá, akik kevésbé rajongói a műfajnak!

Jóllehet a főzelék sokkal több figyelmet érdemelne az étlapokon és a konyhákban, mint amekkora irányul rá, azt senki nem vitatja, hogy a hazai étkezési szokásokhoz nagyon is hozzátartozik. Azt is lehetne mondani, hogy valódi hungarikum, mégis sok-sok év alatt annyiszor keveredett rossz hírbe a rémes menzai előfordulásai okán, hogy sokan úgy vélik, nem valami trendi dolog főzeléket főzni. Pedig ha jól belegondolunk, főzeléket szinte bármilyen zöldségféléből gyorsan és igencsak költséghatékonyan lehet készíteni, ráadásul itt sem kell ragaszkodni nagyanyáink vastag rántással készült, mérsékelten ízesített megoldásaihoz, amelyeket kizárólag a feltét miatt kanalaztak be sokan gyerekkorukban.

A főzelék a magyar konyha olyan klasszikusa, amit érdemes mindig újra meg újra felfedezni
A főzelék a magyar konyha olyan klasszikusa, amit érdemes mindig újra meg újra felfedezni

Igenis lehet nagyon izgalmas, ha tetszik, trendi fogás a főzelék. Érdemes újra meg újra felfedezve átformálni, egyesítve az egészséges és változatos étrendi kívánalmakat. Ha például az ember szakít a zöldségfélék óriásira darabolásával, és apróra kockázza a hozzávalókat, nem egyszerűen kívánatosabb lesz a végeredmény, de gyorsabban el is készül a fogás.

A mindig kéznél lévő burgonyából, némi szárzeller hozzáadásával készítettem ezúttal igencsak ízletes főzeléket. Mindkettőt nagyjából 1 cm-esre kockáztam, és ügyeltem arra, hogy megfelelő állagúak legyenek – olyan remek párost alkot ez a két zöldségféle, hogy valósággal új életre keltek. A zeller aromái tökéletesen harmonizálnak a burgonyával, de túlzásba esni persze itt sem érdemes. Nem akartam felesleges sűrítőanyagot hozzáadni a főzelékemhez, hisz a puhára főtt zöldségek tökéletesen pürésíthetők, és kellően besűrítik a főzeléket.

Jól felaprítva burgonya, zeller, finomra kockázva a hagyma – szép sorban kerülnek majd a fazékba
Jól felaprítva burgonya, zeller, finomra kockázva a hagyma – szép sorban kerülnek majd a fazékba

A fűszerezésnek köszönhetően feltétet sem igényel feltétlenül – aki persze szeretné, nyugodtan kínálhat hozzá bármit. Hétköznapra, hétvégére, ebédre vagy vacsorára egyaránt tökéletes!

Burgonyafőzelék szárzellerrel – magával sűrítve

Igazán ínycsiklandó főzelék – extra sűrítés nélkül, színesen, ízesen
Igazán ínycsiklandó főzelék – extra sűrítés nélkül, színesen, ízesen

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg nem szétfövő burgonya
3-4 szál szárzeller
1 fej közepes méretű vöröshagyma
¾ l zöldségleves vagy alaplé
2 dl zsírszegény tejföl
2-3 kisebb babérlevél
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
1 mokkáskanál őrölt füstölt paprika
1 teáskanál őrölt, szárított rozmaring
1 evőkanál szárított petrezselyemzöld vagy 1 csokor friss, finomra vágva
1 teáskanál olívaolaj
só ízlés szerint

Elkészítés: A hagymát egészen finomra kockáztam. A burgonyát és a zellert tisztítást követően egyaránt 1 cm-esre daraboltam.
Az olívaolajon üvegesre dinszteltem a hagymát, hozzáadtam a kétféle paprikát, a babérlevelet, majd a burgonyakockákat, és felöntöttem a zöldséglevessel. Fedő alatt félpuhára pároltam a burgonyát, ekkor adtam hozzá a zellert, fűszereztem a rozmaringgal és a petrezselyemmel. Amikor a zöldségek megpuhultak, 2 rendes merőkanálnyi mennyiséget kivettem belőle, és a tejföllel együtt botmixer segítségével pürésítettem. Ezt a pürét kanalaztam vissza a fazék tartalmához, és csupán egyet forraltam rajta.
Petrezselyemzölddel meghintve, pirospaprikával megszórva, kevés tejföllel tálaltam.

Finoman fűszerezve, frissen tálalva!
Finoman fűszerezve, frissen tálalva!

Könnyű, kellemesen fűszerezett fogás – nincsenek tolakodó ízek, az összhatás mégis nagyon harmonikus.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.