Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A hosszú időre elfeledett, sokáig a szegények krumplijaként emlegetett csicsóka vagy más néven jeruzsálemi articsóka megdicsőülve tért vissza az utóbbi időkben a konyhákba – főként az éttermibe, de szerencsére már egyre többünk otthonába is. Ősztől tavaszig időről időre feltűnik piacokon, zöldségeseknél.

Egészséges, különleges aromájú zöldségféle, amit nyersen, főzve, sütve, salátaként egyaránt számos formában lehet tálalni. Névváltozásairól, félrehallások, félreértések övezte történetéről már volt szó itt a blogban, nem kis legendáriumot tudhat magáénak ez a hihetetlenül egészséges zöldségféle.

 

A göcsörtös csicsóka rendkívül egészséges zöldségféle, összetételének köszönhetően cukorbetegek is bátran fogyaszthatják
A göcsörtös csicsóka rendkívül egészséges zöldségféle, összetételének köszönhetően cukorbetegek is bátran fogyaszthatják

 

Ha csak lehetőség van rá, igyekszem belőle beszerezni egy keveset. Igaz, hogy ma már a piacon megkérik az árát, a krumpliénak a kétszeresét kell érte fizetni, de megéri! Legutóbb, mikor lelkesen lecsaptam egy kisebb porcióra az egyik standon, megszólított egy vásárlótársam a sorban, hogy ugyan mondjam már el, mit lehet ebből a göcsörtös gumóból készíteni, mert olvasta ugyan valahol, hogy nagyon egészséges, de sejtelme sincs, mit lehet vele kezdeni. Félrevonulva aztán gyorsan kétféle csicsókaleves receptről is tereferéltünk, de mire hazaértem, úgy döntöttem, először most valami mást készítek belőle. Méghozzá lepényt. Pontosabban apró tenyérnyi lepényeket, némi extrával.

 

Egyformára csíkozva: csicsóka, napon szárított paradicsom, csiperke és sárgarépa
Egyformára csíkozva: csicsóka, napon szárított paradicsom, csiperke és sárgarépa

 

A csicsóka tényleg remek zöldségféle, sokféle másikkal is társítható. Leveshez alapesetben is burgonyával, hagymával, salátában szinte bármilyen kéznél lévő salátafélével. A kis lepényekhez olyan összetevőket választottam, amelyek ízei nem egyszerűen harmonizálnak a csicsókáéval, de ki is emelik azt. Így került aztán sárgarépa, gomba és napon szárított paradicsom a hófehér csicsóka mellé reszelve – és persze sajt. Abból is kétféle, felerészben füstölt edámi, fele részben pedig emmentáli. Nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy a frizsiderben épp e kétféle sajtból akadt idehaza, de természetesen bármilyen félkemény sajttal remek lesz!

Ezek az apró lepények nem bő olajban, hanem a sütőben sültek pirosra. Így nem csupán a konyhát lehetett megóvni az átható olajszagtól, de a lepények sem szívtak magukba felesleges zsiradékot.

 

Minden összetevő összekeverve, már csak porciózni és sütni kell!
Minden összetevő összekeverve, már csak porciózni és sütni kell!

 

Nagy előny, hogy szinte mindent csak reszelni vagy keverni kell hozzá, és alig van szükség edényzetre, jószerével csupán egyre, amiben az ember összekeveri azt a sokféle jót, amiből a lepénykék sülnek. Lehet akár főzelékfeltét, snack vagy salátával könnyű ebéd, vacsora is. Nálunk úgy, ahogy volt, szinte a tálról elfogyott, nem is igen volt időm gondolkodni, mit is kínáljak még mellé. Téli ízekre hangolva így készült:

Csicsókalepény extrákkal

 

Az apró csicsókalepények sütőben sültek tökéletesre
Az apró csicsókalepények sütőben sültek tökéletesre

 

Hozzávalók 20-22 db 4 cm átmérőjű kerek lepénykéhez:
25 dkg csicsóka (tisztítva kb. 20 dkg)
10 dkg sárgarépa
10 dkg friss fehér csiperkegomba
2-3 db napon szárított paradicsom
3 csapott evőkanál finomliszt
1 mokkáskanál sütőpor
1 db közepes méretű egész tojás
1 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál zsírszegény tejföl (12 %-os zsírtartalommal)
5 dkg füstölt edámi sajt
5 dkg emmentáli sajt
1 teáskanál őrölt szárított rozmaring
1 teáskanál őrölt szárított petrezselyemzöld
só, fehérbors – ízlés szerint
A tepsi megkenéséhez: 
2 teáskanál olívaolaj.

Elkészítés: A csicsókát meghámoztam, nagylyukú reszelőn lereszeltem, ugyanezt tettem a sárgarépával is. A gombát óvatosan megmostam, majd ugyanúgy lereszeltem, mint a zöldségeket. A paradicsomot egészen vékonyan felcsíkoztam.
A tojást a tejföl, a joghurt, valamint a fűszerek keverékével egyenletesen elkevertem, majd belekanalaztam a sütőport és a lisztet. Az egészet kis habverő segítségével sűrű palacsintatészta-állagúra dolgoztam. Ekkor belereszeltem szintén nagy lyukú reszelőn (ne kelljen annyit mosogatni) a kétféle sajtot. Végül beleforgattam a gombát, a paradicsomot, a sárgarépát és a csicsókát. Sűrű, lényegében sokféle csíkból álló massza lett a végeredmény.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra. 2 tepsit sütőpapírral borítottam, majd mindkettőt megkentem az előkészített olívaolajjal.

 

Máris mehet a tepsi az előmelegített sütőbe
Máris mehet a tepsi az előmelegített sütőbe

 

Egy kanalat vízbe mártottam, és nagyjából 3 cm átmérőjű kupacokat biggyesztettem az előkészített tepsikre, kis távolságra egymástól.
10 percig így sütöttem őket, majd egy lapos kanál segítségével mindegyiket megfordítottam, és újabb 6-8 percre visszatoltam a sütőbe. Így mindkét oldal felszíne kellemesen megpirult, miközben a lepények belül puhák maradtak.

 

Mindkét oldalukon enyhén pirítva – frissen a sütőből
Mindkét oldalukon enyhén pirítva – frissen a sütőből

 

Frissen a legjobb, ha marad belőle, másnap akár hidegen is nassolható, de fel is lehet melegíteni.

Az íze valóban az articsókára emlékeztet, a paradicsom és a gomba enyhe aromájával, a rozmaring gazdag ízeivel. Gyorsan elkészül, és különlegesen finom!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.