Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Az olvadó csokoládé, a pörkölt mogyoró, a sütőből frissen kikerülő sütemény olyan csodás illatokkal tölti meg a konyhát, hogy nincs az a zimankós őszi nap, amelyen ne járna át melegséggel mindenkit!

Arról nem is szólva, ha az illatokhoz meleg őszi színek, ízek és persze jó társaság is csatlakozik! A hosszú délutánokhoz, beszélgetésekhez egy csésze tea vagy kávé mellé szinte kívánkoznak a testet-lelket új energiákkal feltöltő finom falatok.

 

Illatos csokoládé, mogyoró…
Illatos csokoládé, mogyoró…

 

 

Zamatos alapok
Zamatos alapok

 

A színek és ízek harmóniája az egyszerűen elkészíthető, csábító desszertek egyik titka – a remek alapanyagok szinte játszi könnyedséggel alakulhatnak kerek egésszé. A koszorú, kuglóf vagy savarin formában sült, porcukorral vagy csokoládé bevonattal csinosított, különböző összetevőkkel gazdagított kevert tészták különös meghittséget hoznak az asztalra.

Van ebben a formában egy jó adag melegség, a kerekséget jelképező koszorúk pedig szinte hozzátartoznak az év azon időszakához, mikor egyre hosszabbak a napfénytől megfosztott órák és nincs is már olyan messze a karácsonyi készülődés...

Kívül-belül csokoládéval, mogyoróval és zamatos körtekockákkal készült ezen a héten ínycsiklandó koszorú a konyhában. Gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, mégis nagyszerű kulináris kalandokra hívogatja, aki csak készíti és kóstolja!

Csokoládés-mogyorós körtekoszorú

 

Ízgazdagság minden szeletében
Ízgazdagság minden szeletében

 

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek sütőformához:
20 dkg rétesliszt
½ csomag sütőpor
5 dkg őrölt, pörkölt mogyoró
7,5 dkg porcukor
7 dkg puha vaj
3 db közepes méretű egész tojás
½ dl körtelé (narancslével is helyettesíthető)
½ citrom reszelt héja
1 evőkanál fehér rum
6 dkg csokolédápasztilla (vagy finomra aprított étcsokoládé)
2-3 db zamatos körte (28-30 dkg)
1 csipet só
¼ teáskanál őrölt fahéj

A bevonathoz:
10 dkg csokoládé (min. 60%-os kakaótartalommal)
2 dkg vaj
1 evőkanál őrölt, pörkölt mogyoró

Elkészítés: A lisztet a sütőporral, fahéjjal és csipet sóval elkeverem. A körtéket hámozást követően ½ cm-esre kockázom. Az egész tojásokat a porcukorral nagy keverőtálban elektromos habverővel fehéredésig keverem, hozzáadom a puha vajat, amivel krémesre dolgozom. Belekanalazom a mogyorót, majd folyamatos keverés mellett apránként a lisztes keveréket, a rumot és a gyümölcslevet. Hozzáadom a körtekockákat és a csokoládépasztillákat. Fakanállal gondosan elegyítem az összetevőket.

A sütőt 174 fokra előmelegítem. A sütőformába kanalazom a tésztát. 30-35 perc alatt készre sütöm. Azonnal kiborítom a formából. Rácson hagyom hűlni.

Közben vízfürdőn felolvasztom a csokoládét, melybe kevés vajat keverek. A már hideg koszorút bevonom csokoládéval, megszórom 1 evőkanál pirított, őrölt mogyoróval. A bevonat szilárdulása után szeletelhető, de másnap is kitűnő.

 

Az első szeletek…
Az első szeletek…

 

A tésztába olvadó csokoládédarabok, a mogyoró és a szinte krémesre sült körtekockákkal olyan kellemesen puha és aromás süteményt eredményeznek, amely akár családi, baráti ünnepeken, összejöveteleken is komoly sikerre számíthat!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.