Arról nem is szólva, ha az illatokhoz meleg őszi színek, ízek és persze jó társaság is csatlakozik! A hosszú délutánokhoz, beszélgetésekhez egy csésze tea vagy kávé mellé szinte kívánkoznak a testet-lelket új energiákkal feltöltő finom falatok.
A színek és ízek harmóniája az egyszerűen elkészíthető, csábító desszertek egyik titka – a remek alapanyagok szinte játszi könnyedséggel alakulhatnak kerek egésszé. A koszorú, kuglóf vagy savarin formában sült, porcukorral vagy csokoládé bevonattal csinosított, különböző összetevőkkel gazdagított kevert tészták különös meghittséget hoznak az asztalra.
Van ebben a formában egy jó adag melegség, a kerekséget jelképező koszorúk pedig szinte hozzátartoznak az év azon időszakához, mikor egyre hosszabbak a napfénytől megfosztott órák és nincs is már olyan messze a karácsonyi készülődés...
Kívül-belül csokoládéval, mogyoróval és zamatos körtekockákkal készült ezen a héten ínycsiklandó koszorú a konyhában. Gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, mégis nagyszerű kulináris kalandokra hívogatja, aki csak készíti és kóstolja!
Csokoládés-mogyorós körtekoszorú
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kerek sütőformához:
20 dkg rétesliszt
½ csomag sütőpor
5 dkg őrölt, pörkölt mogyoró
7,5 dkg porcukor
7 dkg puha vaj
3 db közepes méretű egész tojás
½ dl körtelé (narancslével is helyettesíthető)
½ citrom reszelt héja
1 evőkanál fehér rum
6 dkg csokolédápasztilla (vagy finomra aprított étcsokoládé)
2-3 db zamatos körte (28-30 dkg)
1 csipet só
¼ teáskanál őrölt fahéj
A bevonathoz:
10 dkg csokoládé (min. 60%-os kakaótartalommal)
2 dkg vaj
1 evőkanál őrölt, pörkölt mogyoró
Elkészítés: A lisztet a sütőporral, fahéjjal és csipet sóval elkeverem. A körtéket hámozást követően ½ cm-esre kockázom. Az egész tojásokat a porcukorral nagy keverőtálban elektromos habverővel fehéredésig keverem, hozzáadom a puha vajat, amivel krémesre dolgozom. Belekanalazom a mogyorót, majd folyamatos keverés mellett apránként a lisztes keveréket, a rumot és a gyümölcslevet. Hozzáadom a körtekockákat és a csokoládépasztillákat. Fakanállal gondosan elegyítem az összetevőket.
A sütőt 174 fokra előmelegítem. A sütőformába kanalazom a tésztát. 30-35 perc alatt készre sütöm. Azonnal kiborítom a formából. Rácson hagyom hűlni.
Közben vízfürdőn felolvasztom a csokoládét, melybe kevés vajat keverek. A már hideg koszorút bevonom csokoládéval, megszórom 1 evőkanál pirított, őrölt mogyoróval. A bevonat szilárdulása után szeletelhető, de másnap is kitűnő.
A tésztába olvadó csokoládédarabok, a mogyoró és a szinte krémesre sült körtekockákkal olyan kellemesen puha és aromás süteményt eredményeznek, amely akár családi, baráti ünnepeken, összejöveteleken is komoly sikerre számíthat!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.