Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sok éve találkoztam először a szóval, melyet mindjárt egy autentikus Szerbiából (pontosabban akkor még Jugoszláviából) érkezett, házi készítésű befőttesüvegbe töltött produktum is kísért. Fantasztikus volt!

Kissé füstös, enyhén csípős, nagyon gazdag ízek, a mással össze nem mérhető balkáni temperamentum egyesült az üveg tartalmában a hosszú, napsütötte nyár zamatosra érlelt zöldségeivel – az egészet tekintélyes mennyiségű olaj koronázta, hogy a nem kevésbé hosszú téli időszakban is légmentesen zárt és tartós maradjon.

A szinte feketére érlelt húsos paprikát, padlizsánt szabad tűzön sütötte készítője. A szerbiai paprikát ugyan azóta sem lelem, mégis kikísérleteztem egy lényegesen könnyebb, de igencsak zamatos alternatívát erre az igen sokrétűen felhasználható balkáni koncentrált nyárélményre.

A késő nyár zamatai egy üvegben
A késő nyár zamatai egy üvegben

A török eredetű havyar szóból eredeztethető ajvár elnevezés mi másra is utalhatna, mint a kaviárra. A „szegény ember kaviárjáról” már szó esett a közel-keleti padlizsánsalátáknál és krémeknél. Nyilvánvalóan nem véletlenszerű, hogy több nemzet konyhájában is újra meg újra visszaköszön a szinte apró gyöngyökre emlékeztető feldolgozott zöldségféle ebben az összefüggésben. Az ajvár esetében már a szó is a drága csemegére vezethető vissza (a török szó sózott halikrát jelent pontosan), de a kész fogás maga is erősen emlékeztet rá.

Csupa finomság – akár egy nagy üveg vörös kaviár paprikából és padlizsánból
Csupa finomság – akár egy nagy üveg vörös kaviár paprikából és padlizsánból

Az eredetileg nagyobb mennyiségben sült, vastaghúsú piros paprikát és kisebb hányadban padlizsánt, fokhagymát, sót, olajat tartalmazó „saláta” egykor meglehetősen körülményes módon készült – sokáig szerb salátaként, sőt szerb zöldségkaviárként is ismerték. A legízletesebb paprikákat – a helyi klímának megfelelően – szeptemberben szüretelték és szüretelik ma is hozzá. Gyakran több család termését együtt sütötték a kertben, majd hámozták, feldolgozták, fűszerezték és tartósították – ma sem ritka, hogy így készül.

Kétségtelen, hogy a sütőben készített verzió soha nem tudja azt az ízélményt nyújtani (a társasági szórakozásáról nem is szólva!), mint a szabad tűzön sült és füstölődött, de házi körülmények között is készíthető ajvár, mint azt bizonyára már sokan kipróbálták. Minden magára valamit is adó szerb háziasszonynak megvan a maga jól bevált receptje, melyre esküszik.

Habliliom Könnyed Konyhájának asztalára olyan „könnyed ajvár” kerül, melyben az arányok némiképp megváltoztak – nagyjából 50-50 %-ban tartalmaz a krém padlizsánt és paprikát, sőt kerül bele kevés paradicsom és borecet is, de ennél is lényegesebb, hogy nagyon csekély mértékben tartalmaz zsiradékot. Ennek megfelelően nem hosszas raktározásra, hanem sokrétű felhasználásra készül.

Könnyed ajvár – Habliliom módra

Könnyed ajvár az alkotórészekkel
Könnyed ajvár az alkotórészekkel

Hozzávalók 2 kisebb üveghez:
45-50 dkg padlizsán
50 dkg piros paprika (kápia vagy érett, húsos pritaminpaprika – akár vegyesen is)
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb paradicsom (kb. 25 dkg)
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál jó minőségű vörösborecet

cayenne bors

Elkészítés: A padlizsánokat megszurkálom, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt krémesen puhára sütöm. A már sülő padlizsánok mellé nagyjából a 20. perc környékén beteszem a paprikákat, 20-25 perc alatt szinte feketére sütöm. A sült paprikákat nylonzacskóban hagyom langyosra hűlni. Ekkor feketére égett fényes héjuk játszi könnyedséggel letávolítható. A paprikákat csumázást követően nagyobb darabokra vagdosom, a padlizsánok krémes belsejét kikanalazom.

A hámozott, magjaitól nagyjából megszabadított paradicsomot nagyobb kockákra vágom. A zöldségeket egy nagyobb keverőtálba halmozom. A fokhagymákat felaprítva hozzáadom, majd fűszerezem, belekeverem az olajat és ecetet is. Botmixerrel néhány perc alatt összedolgozom, nem baj, ha kisebb darabok maradnak benne. Egy nagyobb vagy több kisebb üvegbe töltöm. Felhasználásig hűtőszekrényben tárolom.

A színültig töltött, bontatlan üvegek, akár 1,5-2 hetet is gond nélkül kibírnak.

A gazdag, fűszeres krém nem csupán magában, de kevés tejföllel, joghurttal gazdagítva sültek mellé kiváló, hovatovább salátaöntetként is igencsak megállja a helyét.

Ha pedig serpenyőben felmelegítem, friss pappardellére halmozom, némi őrölt borssal meghintem, máris csodás (nem csupán) késő nyári vacsora lesz belőle!

Pillanatok alatt tálalható – pappardelle ajvárral és sok-sok frissen őrölt borssal
Pillanatok alatt tálalható – pappardelle ajvárral és sok-sok frissen őrölt borssal

De készülhetnek belőle falatnyi finomságok is, melyek baráti beszélgetéseken bor- illetve sörkorcsolyaként is pompásak!

Kanapék délvidéki stílusban

Kanapék ajvárral töltve – frissen az igazi!
Kanapék ajvárral töltve – frissen az igazi!

Hozzávalók 30-34 darabhoz:
1 csomag leveles tészta (friss, 275 gr-os kiszerelés)
3-3,5 dl ajvár (vagy jelen esetben: könnyed ajvár)
1 tojás fehérje
8-10 szem magozott zöld és fekete olívabogyó vegyesen
A díszítéshez:
friss paradicsomszeletek, felkockázott sültpaprika, parmezánnal kevert zsemlemorzsa, reszelt sajt – ízlés szerint

Elkészítés: A töltelékhez az ajvárba keverem a karikára szelt kétféle olívabogyót. A tojásfehérjét, mely lazítja és egyben összefogja a tölteléket, kemény habbá verem, majd óvatosan az ajvárba keverem.

A leveles tésztát elfelezem, az egyik felet felhasználásig a hűtőszekrényben tartom, a másik felet vékonyan lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtom. 4 cm átmérőjű kerek kiszúróval kis körlapokat szaggatok belőle. A kis lapokat aprósütemények sütésére szolgáló tepsibe helyezem (ennek hiányában kis muffintepsi is használható) minden sekély peremű tésztakosárba 1 púpozott teáskanálnyi tölteléket halmozok, paradicsomszeletekkel, paprikakockákkal, parmezánnal kevert zsemlemorzsával, reszelt sajttal koronázom meg felváltva.

Gyorsan elkészülnek, változatosak és nagyon finomak!
Gyorsan elkészülnek, változatosak és nagyon finomak!

180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt világosra sütöm. Langyosan, hidegen is kitűnő. Akár egy nappal korábban is elkészíthető, a vendégek érkezése előtt a kis kanapékat újramelegítve tökéletesen frissek és ropogósak lesznek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.