Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A forró nyáresték hangulatához a teraszon vagy kertben elköltött könnyű vacsorák, hosszú beszélgetések éppúgy hozzátartoznak, mint a lassan kortyolgatott frissítők, gyümölcsök falatozgatása.

Ilyenkor a legjobb, ha gyorsan összeállítható, könnyű falatok kerülnek az asztalra, nem mindegy azonban, miként tálalja az ember, valamint az sem, hogy milyen íz- és színkompozíciót alkotnak az ínycsiklandó ételek. Kánikulában különösen jólesnek a frissítő és egyáltalán nem terhelő fogások. A hüvelyesekből, zöldségekből, valamint gyümölcsökből összeállított izgalmas változatok ideálisak lehetnek a forró augusztusvégi napokra.

Nyárvégi friss cékla, aromás körte és csicseriborsóérmék
Nyárvégi friss cékla, aromás körte és csicseriborsóérmék

Mind népszerűbb, mégis viszonylag ritkán tálalt hüvelyes a csicseriborsó, pedig már a régi magyar receptekben is gyakran feltűnik, csakúgy, mint a közismert gyermekmondókában: „Csicseriborsó, bab, lencse, / fekete szemű menyecske, /ne menj haza este…” Az első, 17. századból fennmaradt magyar nyelvű nyomtatott szakácskönyv is tartalmaz csicseriborsóval készült ételleírást: „Cziczer, azaz bagoly borsó” címen. Az itt közreadott recept egy gazdagon fűszerezett egytálételt ismertet sok petrezselyemmel, borssal és gyömbérrel fűszerezve. Meglepő módon a só használatáról egyetlen szó sem esik.

A főtt csicseriborsó köretként, de további ízesítők hozzáadásával alapanyagként is változatosságot visz az étkezésbe!
A főtt csicseriborsó köretként, de további ízesítők hozzáadásával alapanyagként is változatosságot visz az étkezésbe!

A több mint 8000 éves termesztési múltra visszatekintő csicseriborsó azonban hosszú időre kiszorult a hazai gasztronómiából, és csak az utóbbi évtizedek mind elterjedtebb közel-keleti „gyorsételeknek”, főként a falafelnek és humusznak köszönhetően tért vissza a tányérokra.

A római kömény számos fűszerüzletben és nagyobb élelmiszerüzletben megtalálható
A római kömény számos fűszerüzletben és nagyobb élelmiszerüzletben megtalálható

A magas szénhidráttartalom mellett fehérjét is gazdagon tartalmazó csicseriborsó jótékony rostanyagokban sem szűkölködik. Számos ásványi anyag, vitamin is található benne: többek között B1- és B6-vitamin, folsavak, magnézium, vas és cink. Nagyon sokféle módon elkészíthető, remekül fűszerezhető!

A nagyáruházakban előfőzött kiszerelésben is kapható hüvelyes használatával hosszú főzési időt lehet megspórolni.

A közel-keleti ízek kedvelőinek fűszerpolcán biztosan megtalálható a karakteres római kömény, amely szinte a csicseriborsó párja.

Az augusztusi nyáresték hangulatát megragadva ezúttal olyan fogás készült Habliliom Könnyed Konyhájában, amely a kelet-mediterrán és közép-európai ízek fúziójának köszönhetően nem mindennapi ízélményeket tartogat. Gyorsan elkészíthető és szezonális összetevői gyönyörű színekben pompáznak a tányéron.

Fűszeres csicseriborsóérmék cékla- és körteszeletekkel

A fűszeres érmékhez remekül illeszkedik a körte és a cékla
A fűszeres érmékhez remekül illeszkedik a körte és a cékla

Hozzávalók 4 személyre:
A tallérokhoz:
2 doboz konzerv csicseriborsó (összesen 40 dkg)
2 db közepes méretű egész tojás
2 dundi gerezd fokhagyma
1 kisebb fej főzőhagyma
1 evőkanál római kömény
1 teáskanál só
1 mokkáskanál őrölt koriander
1/2 mokkáskanál őrölt chili
1 nagy csokor petrezselyemzöld egészen finomra aprítva
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom frissen facsart leve

A sütéshez:
2 evőkanál olívaolaj

A körethez:
2-3 db friss céklagumó (összesen kb. 50 dkg)
2-3 db kemény Vilmos körte (vagy más aromás körtefajta)

A dresszinghez:
3 dl sűrű görög joghurt (vagy 2 dl tejföl és 1 dl natúr joghurt keveréke)
1 kis fej főzőhagyma
2 teáskanál római kömény
1/2 csokor finomra aprított petrezselyem
5-6 friss zsályalevél apróra vágva
ízlés szerint só és bors

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítem, a céklagumókat alapos sikálást követően alufóliába csomagolom és 40-45 perc alatt megsütöm. Ezt akár előző nap is meg lehet tenni, a sült, már szobahőmérsékletű céklagumókat hűtőszekrényben érdemes tárolni.

Az érmékhez a csicseriborsót alaposan lecsepegtetetem és folyó víz alatt megmosom, megszárítom. Egy nagy keverőtálba vagy turmixgép poharába töltöm. Hozzáadom a 2 egész tojást, a citromlevet, a fokhagymanyomón átpasszírozott fokhagymagerezdeket, a finomra aprított hagymát és a petrezselymet, fűszerem, finomra turmixolom.

Egy gáztepsit sütőpapírral borítok, 1 evőkanál olajjal megkenem. A kész masszából diónyi mennyiségeket kissé ovális érmékké formálok, amelyeket szépen egymás mellé sorakoztatok az előkészített tepsiben. Egy villa hátoldalával kissé ellapítom mindegyiket, miközben ferde csíkokat mintázok a felszínükre. A maradék olívaolajjal meglocsolom. A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérséklem, 20-25 perc alatt enyhén pirosra sütöm.

A forró sütőben gyorsan elkészülnek
A forró sütőben gyorsan elkészülnek

Amíg az érmék sülnek, elkészítem a köretet és a dresszinget. Az utóbbihoz a hagymát 2 mm-esre kockázom. A joghurtot tálba kanalazom, hozzáadom a hagymakockákat, az aprított petrezselyemzöldet, zsályaleveleket, sózom, borsozom, belekanalazom a római köményt és alaposan elkeverem. Tálalásig lefedve hűtőszekrényben érlelem.

A céklákat meghámozom, majd uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelem. A körték magházát eltávolítom, éles késsel vékonyan felszeletelem.

A céklák már szeletekben, a körte most következik
A céklák már szeletekben, a körte most következik

Tálalásnál a céklaszeletekből kis tölcséreket formálok, szépen elrendezem mellette a körteszeleteket, hozzáadom a frissen sült csicseriérméket, a dresszinggel meglocsolom.

Minden a tányéron!
Minden a tányéron!

A fűszeres, kívül ropogós érmék ízeit nagyszerűen kiegészíti a nyárvégi, koncentrált ízvilágú cékla és a friss körte, de a koronát a hideg zsályás-hagymás dresszing teszi fel erre a könnyű, mégis különleges fogásra!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.