Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Izgalmas és alapos munkával teli időszak után különleges meglepetés készült Habliliom Könnyed Konyhájában. A hét közepén a Mindmegette ajánlásával megjelent Griga Zsuzsanna és Habliliom közös könyve, a Csillagjegyek a konyhában – Asztrológiai és gasztronómiai kalandok.

A könyv nem is készülhetett volna el a Mindmegette és Habliliom Könnyed Konyhája figyelmes olvasói, valamint a konyha egyre bővülő facebook-csapatának támogatása nélkül. Ezért is nyújtom át virtuálisan mindenkinek nagy szeretettel és köszönettel, abban bízva, hogy az itt tálaltak sokak számára jelentenek igazi örömforrást.

A címlapon látható finomság is szerepel a könyvben!
A címlapon látható finomság is szerepel a könyvben!

Egy könyv születése, formálódása alapos előkészületekkel, nagy fegyelemmel, meg persze rengeteg remek pillanattal teli időszak – néha utaltam is rá a nyár folyamán, hogy valami készül a konyhában...

Ez a kötet sok szempontból különleges – és persze az első Habliliomtól, ezért lehetetlen is elfogultság nélkül számot adni róla. Leginkább talán a műfaja következtében mondható egyedülállónak: nem egyszerűen szakácskönyv, sokkal több annál!

Griga Zsuzsanna szerzőtársammal arra törekedtünk, hogy olyan könyvvel lepjünk meg minden érdeklődőt, ami remek fogásokon keresztül szolgál ötletekkel ahhoz, hogy ki-ki teljesebbé, harmonikusabbá tegye a mindennapjait. Azonnal felmerül persze a kérdés: hogy kerülnek a csillagjegyek a konyhába?

Mivel minden emberi működéshez energia szükségeltetik, a legalapvetőbb energia pedig az elfogyasztott ételekben rejlik, szinte magától adódna, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében. Ez mégsincs mindig így. Természetesen ennek sokféle oka lehet, de gyakran kis odafigyeléssel is olyan nagyszerű változások érhetők el, amelyekre korábban senki sem gondolt volna. Hisz egyáltalán nem mindegy például, hogy intenzív fizikai igénybevétel után vágyunk-e finom falatokra, kimerítő tárgyalás, fárasztó munkanap után ennénk valami jót, vagy épp a lelkünknek esne jól néhány jutalomfalat. Ahhoz, hogy felismerjük, mire is vágyunk igazán, milyen sokszor kimondatlan kívánságokat (a sajátunkét éppúgy, mint a társunkét, családtagjainkét) lenne jó teljesíteni, igazi szeretetteljes figyelem szükségeltetik. Ha felismerjük, hogy az alkatunkhoz vagy családtagjainkéhoz milyen tulajdonságok és kívánságok társulnak vagy társulhatnak, számos problémára lelhetünk megoldást. A Csillagjegyek a konyhában asztrológiai és gasztronómiai egysége reményeink szerint ebben nyújt segítséget.

Griga Zsuzsanna karmaasztrológus a kötet első felében olyan, a magazinok asztrológiai ismertetéseitől nagyon eltérő módon enged bepillantást az asztrológia világába, ami nem csupán azok számára jelenthet új impulzusokat, akiket korábban egyáltalán nem foglalkoztatott ez a terület, de az asztrológia iránt érdeklődőknek is tartogat meglepetéseket. A 12 állatövi jegy mentén haladva megismerhetők a csillagjegyek, a hozzájuk tartozó kultúrtörténeti mítoszok, majd az egyes jegyek bemutatásával aszcendensként, napjegyként, holdjegyként olyan kalandra hívunk mindenkit, amelynek során az ismertetett tulajdonságoknak megfelelően meríthet ki-ki ötletet ahhoz, hogy milyen izgalmas és könnyed finomságokkal teheti valóban teljesebbé, tökéletesebbé mindennapjait.

A sokféle finomság többek között ilyen alapanyagokból készült
A sokféle finomság többek között ilyen alapanyagokból készült

Minden csillagjegyhez tartozó recept egyszerűen kivitelezhető, olyan alapanyagok szükségesek hozzájuk, amelyek egyszerűen beszerezhetők. Mivel a kötet gasztronómiai vonulata Habliliomhoz kötődik, a precíz útmutatók mellett számos érdekesség is található egy-egy ételnél. További különlegesség, hogy minden húsos vagy halas fogásnál kínálok alternatívát azok számára, akik ezeket nem kedvelik vagy nem fogyasztják, és persze az ezeket nélkülöző ételeknél olyan variánsokat, amelyekben a húsfogyasztók is örömüket lelik. A kötetben látható ételek itt készültek Habliliom Könnyed Konyhájában, a felvételek pedig a konyhának otthont adó házban. A 36 színes, egész oldalas ételfotó többségét Plitz Zoltán András készítette, de néhány a sajátom.

Egy kis hangulat-ízelítő
Egy kis hangulat-ízelítő

Az írás igazi örömmunka volt mindkettőnk számára, az pedig komoly kihívást jelentett, hogy olyan fogásokat kísérletezzek ki, amelyek az egyes habitusoknak a legmegfelelőbbek lehetnek, hisz az asztrológia szakértője, így a receptek első „vizsgáztatója” is Zsuzsa volt, akinél nagyszerűbb szerzőtársat nem is kívánhattam volna! A fotózás pedig egészen új élményt jelentett, hisz különleges tapasztalat profi fotóssal dolgozni, és persze az sem elhanyagolható, hogy a kis csapat alig várta a felvételek befejezését, hogy megkóstolhassa mindazt, ami a tányérokra került (nem is kellett a maradékok tárolásáról gondoskodnom) – így a családi és baráti próbafőzések után az első „semleges” kóstolások is megtörténtek.

Ez a sós apróság természetesen frissen sülten szerepel a kötetben!
Ez a sós apróság természetesen frissen sülten szerepel a kötetben!

A Kossuth Kiadó nagyszerű munkatársaival fantasztikus volt együtt dolgozni. Badics Ilonával szinte félszavakból értettük egymást, a könyv tervezése és tipográfiája őt dicséri, nagy-nagy köszönettel tartozunk neki!

Kedvcsinálóként pedig egy kis exkluzív finomság – olyan képekkel, amelyek a könyvben nem, csak itt szerepelnek:

Diós csók „de luxe” – ribizlizselével töltve

Különlegesen ízletes apróság…
Különlegesen ízletes apróság…

Hozzávalók 50 darabhoz:
A tésztához:
13 dkg finomliszt
7 dkg kukoricakeményítő
7 dkg barnacukor
10 dkg pirított dió
1 késhegynyi fahéj
1 kis csipet só
1 kávéskanál vaníliakivonat
12,5 dkg vaj
1 db egész tojás (közepes méretű)
1 teáskanál tokaji borpárlat
1 teáskanál szarvasgombás tokaji aszúzselé

A töltelékhez:
2 evőkanál jó minőségű ribizlizselé

A szóráshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A diót zsiradék nélkül serpenyőben enyhén megpirítom. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a kukoricakeményítőt, fahéjat, sót, cukrot, vaníliát.

A tojást kis tálba ütöm, mellékanalazom a borpárlatot és a szarvasgombás tokajizselét, enyhén felverem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes száraz anyagokhoz reszelem, hozzáadom az illatos tojásos keveréket. Gyorsan összegyúrom. Pihentetés nélkül kis diónyi gömböket formázok a tésztából. Sütőpapírral borított tepsire helyezem őket. Mindegyikbe fakanál végével kis mélyedést formálok.

Sütés előtt így festenek
Sütés előtt így festenek

170 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt világosra sütöm. Még melegen meghintem vaníliás porcukorral. Langyosan mindegyik közepébe ribizlizselét biggyesztek.

Még langyosan…
Még langyosan…

A szarvasgombazselé és a borpárlat határozott aromái, a ribizlizselé pikáns ízeivel tökéletes harmóniát alkotnak minden egyes süteményben, melyek szinte ékszerekhez hasonlatosak. Jól záródó dobozban, hűvös helyen hetekig tárolhatók!

A recept, valamint a hozzá tartozó csillagjegy ismertetése sok egyéb érdekesség mellett megtalálható a kötetben. Ez a szeretettel és törődéssel készült kötet, remélem igazi karácsonyi vagy karácsonyt megelőző ajándék lesz sokak örömére. Annál is inkább, mert aki kedvet érez magában a játékhoz, most meg is nyerheti a könyv dedikált példányát!

Nyerd meg a könyv dedikált példányát! >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.