Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Az augusztus a padlizsán igazi szezonja – nem csupán arról van szó, hogy igen kedvező áron juthat hozzá bárki (szerencsések a saját kertből), hanem ilyenkor a legízletesebbek is a fényes héjú zöldségek.

Amíg tart a jó idő, ha csak lehet, jólesik a szabadban falatozni – a grillezett zöldségek, húsok, gyümölcsök garantált sikerre számíthatnak.

A padlizsánnal készülő fogások jelentős részét a mediterrán ízvilág teszi feledhetetlenné, de mivel Ázsiában éppúgy közkedveltek, mint Európában, a fűszerek és ízvariációk lehetőségének száma végtelen.

Mivel az elmúlt héten alkalmam nyílt az orosz konyhával is közelebbi kapcsolatba kerülni, most egy olyan kertben, de természetesen konyhai kontaktgrillen is könnyedén kivitelezhető előételt – stílusosan zakuszkát – készítettem, amelyet az orosz és egykori közép-ázsiai konyha zamatai ihlettek. Gyorsan elkészül, és még evőeszköz sem nagyon kell az elfogyasztásához.

A grillezett padlizsánra stílusosan Хохлома [hohlóma]-kanállal kerül a töltelék
A grillezett padlizsánra stílusosan Хохлома [hohlóma]-kanállal kerül a töltelék

Nálunk ugyan a dió jobbára édes komponensekkel elegyítve kedvelt leginkább, de rendkívül ízletes sós, fűszeres töltelék is készülhet belőle. A közel-keleti hatásokat magukban hordozó konyhákban előszeretettel készítenek salátákat, főételeket is dió vagy diófélék felhasználásával. A pácolt és grillezett padlizsánszeletek találkozása a dióval, pedig több mint nagyszerűnek bizonyult.

Előre is elkészíthető, vendégségbe éppúgy szállítható, mint családi összejövetelekre, vagy kellemes hangulatú kerti, illetve teraszon elköltött ebédekre, vacsorákra.

Diókrémmel töltött padlizsántekercsek

Szép sorban tálra rendezve, behűtve
Szép sorban tálra rendezve, behűtve

Hozzávalók 4 személyre:
2-3 db közepes méretű padlizsán (cca. 60-70 dkg)
10 dkg pirított, darált dió
10 dkg natúr krémsajt
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 kis gerezd fokhagyma átpréselve
ízlés szerint: tengeri só, frissen őrölt bors, szárított zellerlevél (ha van friss, még jobb!)
A páchoz:
1 evőkanál olívaolaj
1 citrom leve
1 dundi gerezd fokhagyma préselve
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva (vagy 1 mokkáskanál szárított)
1 csapott teáskanál tengeri só

Elkészítés: A pác hozzávalóit kis tálban összekeverem. A padlizsánokat alapos mosást követően éles késsel ½ cm vastag hosszú szeletekre vágom. Minden padlizsánt megkenek az olajos páccal, és egymásra helyezve addig hagyom állni, amíg a tölteléket elkészítem, és a grill átforrósodik.

A töltelékhez a dióbelet zsiradék nélküli serpenyőben világosra pirítom, majd kissé hűlni hagyom, ledarálom. A petrezselymet olyan finomra aprítom, amilyenre csak lehetséges, majd a dióval, sajtkrémmel, fokhagymával és a fűszerekkel alaposan elkeverem. Aki idegenkedik a fokhagymától, nyugodtan elhagyhatja! Kis tálban hűtőszekrénybe teszem felhasználásig.

A nagyjából 10-12 percen át pácolt padlizsánszeleteket forró grillen 3-4 perc alatt megsütöm. (Forró sütőben is készülhet: ekkor alufóliával vagy sütőpapírral borított tepsire érdemes helyezni a padlizsánszeleteket, és 200 fokra előmelegített sütőben 8-10 percet sütni az egyik oldalát, majd fordítást követően újabb 6-8 percre visszatenni.)

Érdemes valóban közepes méretű padlizsánból készíteni!
Érdemes valóban közepes méretű padlizsánból készíteni!

A grillezett padlizsánokat tálra halmozom, majd egyenként megtöltöm. Tiszta konyhai felületre helyezek egy padlizsánt úgy, hogy az egykor szárhoz közel eső része nézzen a készítés irányába. A töltelékből minden padlizsánszelet végére 1 bő teáskanálnyit halmozok, majd feltekerem.

Tálra rendezem, és ha marad még töltelék, mindegyik tetejére ½ mokkáskanálnyit biggyesztek.

Az előkóstolásra sem árt gondolni…
Az előkóstolásra sem árt gondolni…

Fogyasztás előtt érdemes 20-30 percig érlelni a hűtőszekrényben. Friss kenyérrel, ropogós salátákkal akár önálló fogás is lehet!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.