Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Salátát, főként, ha izgalmas az összetevők kombinációja, mindig, minden alkalomra szívesen készítek.

A jó saláták évszaktól függően, annyiféleképp variálhatók, hogy igazi szórakoztató foglalatosságot jelent újabb és újabb kombinációk kikísérletezése. Persze nem csupán készíteni szeretem, és nem is csak azért, mert nagyon egészségesek, szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtetők, de fogyasztani is. Alig akad a hétnek olyan napja, hogy valamilyen formában friss zöldségféle ne kerülne a tányérunkra. Gyorsan elkészül, mindig izgalmas. Ha pedig lehet párosítani a friss és valamilyen formában előkészített zöldségeket, olyan szenzációs salátakölteményeket lehet varázsolni az asztalra, hogy nem is kell hozzájuk külön kíséret! Persze nagyobb társaságban, grillezéshez is remek ötlet egy-egy tartalmas saláta.

Csupa finomság előkészítve: friss uborka, főtt lila krumpli, fehérspárga és az ízesítők
Csupa finomság előkészítve: friss uborka, főtt lila krumpli, fehérspárga és az ízesítők

Most olyasmit találtam ki, ami egyrészt a lassan végéhez közeledő spárgaszezon záróakkordja, egyben a nyári uborkaszezon nyitányaként is felfogható. Már csak azért is, mert friss uborkával, némi csemegeuborkával, olívabogyóval és kaprival is gazdagodott. Különlegességét - legalábbis színeiben - a nálunk még mindig ritkaságnak számító lila krumpli is fokozza. Belátom, hogy ez utóbbihoz nem lehet a sarki zöldségesnél hozzájutni (bár már számos helyen megtalálható), de az egyik nagyáruházban, szinte véletlenszerűen botlottam bele, ráadásul igencsak kedvező áron – hát nem lehetett kihagyni!

Minden összetevő a tálban, jöhet az ízesített dresszing!
Minden összetevő a tálban, jöhet az ízesített dresszing!

Jóllehet a saláta alkotóelemei könnyűek, tartalmassá a friss rozmaringgal is fűszerezett joghurtos mártás avatja. Lila krumpli helyett természetesen újkrumplival is remek, csak a színek lesznek kevésbé attraktívak. Aki szereti a könnyű, mégis tartalmas fogásokat, ebben biztosan nem csalódik!

Spárga, uborka és lila krumpli saláta

Valóban pompás és frissítő nyári saláta – spárgaszezonban tán az utolsó
Valóban pompás és frissítő nyári saláta – spárgaszezonban tán az utolsó

Hozzávalók:
50 dkg fehér spárga + víz, só, cukor a spárga főzéséhez
1 db nagyobb vagy 2 db kisebb kígyóuborka
3-4 db apró csemegeuborka
50 dkg lila krumpli (vagy újkrumpli)
1 szűk maréknyi fekete olívabogyó
1 szűk maréknyi kapribogyó
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl sovány tejföl (12%-os zsírtartalommal)
2 evőkanál majonéz (saját készítésű vagy késztermék)
2 -3 ágacska friss rozmaring levelei apróra vagdosva
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
½ citrom leve
só, frissen őrölt bors – ízlés szerint

Elkészítés: A lila krumplit alufóliába csomagoltam, és nagyjából 40 perc alatt a sütőben megsütöttem. Hűlni hagytam, majd meghámoztam, nagyjából 1 cm-esre kockáztam.
A spárgák fás szárait letörtem, meghámoztam, 2 cm-esre daraboltam, sóval, cukorral és citromlével ízesített vízben 5-6 perc alatt roppanósra főztem, leszűrtem, hűlni hagytam.
A kígyóuborka héját széles csíkokban eltávolítottam, néhány helyen azonban meghagytam.
Az olívát kimagoztam, félbevágtam, a nagyszemű kaprikat elfeleztem. A csemegeuborkát egészen apró kockákra vagdostam.
A joghurtot, a tejfölt, a majonézt tálba kanalaztam, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel és rozmaringgal fűszereztem, és alaposan elkevertem.
Minden egyéb előkészített összetevőt egy méretes salátástálra halmoztam, kissé átforgattam, majd az öntettel meglocsoltam. Tálalás előtt 1 órát pihentettem a frizsiderben.

Némi pihentetést követően rendesen átforgattam, kevés frissen őrölt borssal is megszórtam
Némi pihentetést követően rendesen átforgattam, kevés frissen őrölt borssal is megszórtam

Fogyasztható friss péksüteménnyel vacsorára, de grillezett zöldségek, húsok, halak vagy épp bundázott szárnyasok, rántott sajt mellé is kitűnő, frissítő köret!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.