Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ha nyár, akkor könnyen elkészíthető, zamatos és frissítő fogások kerülnek a középpontba. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de számomra a jó nyári fogások akár minimális konyhai eszköz igénybevételével szinte bárhol, bármilyen konyhában vagy akár félig szabadban is elkészíthetők, és persze sok kerti zöldséget, fűszernövényt igényelnek.

A kiskertekben, balkonokon is könnyedén termeszthető, illóolajokban, aromákban gazdag rozmaring (tudományos neve: Rosmarinus officinalis) számos konyhában fontos szerepet tölt be. Elsősorban persze a mediterránokban. Számos legenda is kapcsolódik a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető gyógy- és fűszernövényhez, ami egy időben előkelő parfümalapanyagnak is számított az öreg kontinensen (mintha ez a középkori hagyomány a mai natúrkozmetikumokban ismét reneszánszát élné). Magyarországon a középkorból maradtak fenn a rozmaring első írásos nyomai. Ez azt is jelenti természetesen, hogy ekkoriban már javában termesztették. Sőt, külön érdekesség, hogy a korabeli Európa egyik - mai szóhasználattal - vezető parfümjének számíthatott az aqua reginae Hungariae, vagyis a magyar királyné vize, ami vélhetően az illóolajok alkoholos kombinációja lehetett. Károly Róbert lengyel származású feleségéhez, a 14. századi legendás királynéjához, Piast (Łokietek) Erzsébethez (1305-1380) köti a hagyomány. Vajon milyen csodaparfüm lehetett, amiben sokan az örök fiatalság és szépség zálogát vélték felfedezni?

Az illatos rozmaringácskának a konyhában, a gyógyászatban és a kozmetikában egyaránt helye van
Az illatos rozmaringácskának a konyhában, a gyógyászatban és a kozmetikában egyaránt helye van

A késő középkorban a tisztaság, szűziesség jelképeként is tekintettek rá – a menyasszonyi koszorúból nem hiányozhatott a rozmaringág, sőt központi szerepet kapott benne! A népi gyógyászat ma is fontos gyógynövényként tartja számon: görcsoldó és gyomorerősítő hatása közismert, illóolajai pedig frissítő, élénkítő, sőt sokak szerint fejfájás-űző tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Nagyjából a 17. századtól alkalmazták fűszernövényként is a hazai konyhákban, de már az 1700-as években sokat veszített egy évszázaddal korábbi népszerűségéből. Jóllehet nem a legnagyobb hangsúllyal, de folyamatosan jelen van már a hazai friss fűszerek kínálatában, talán az utóbbi évtizedben nagyobb figyelem fordult felé. A rozmaring egyike a legaromásabb fűszernövényeknek. Tökéletesen illik salátákhoz, főzelékfélékhez, mártásokhoz, grillezett vagy sült zöldségfélékhez, akár grillpácba is, de bárányhoz, csirkéhez, halakhoz is pompás. Mivel intenzív aromái jellegzetes karaktert adnak a vele készült ételeknek, más fűszerekkel érdemes óvatosan bánni.

Friss rozmaring, tengeri só és vaj – ennyiből áll az illatos, zamatos, nyári, sütőbe kerülő krumpli
Friss rozmaring, tengeri só és vaj – ennyiből áll az illatos, zamatos, nyári, sütőbe kerülő krumpli

Igaz, hogy az örök klasszikus petrezselymes újkrumpli a maga műfajában verhetetlen, de a rozmaringgal sütött változat sem marad el tőle! Az aromás fűszernövénynek köszönhetően akár önálló fogás is lehet egy forró nyári napon könnyű ebéd vagy vacsorafogásként. Nincs benne semmi nehézség, a fűszerek sem tobzódnak benne, a rozmaring viszi a főszerepet, aminek gazdag aromái a vajjal teszik tökéletessé ezt a gyors fogást.

Itt a konyhában most egy könnyű saláta egészítette ki mindössze, amibe szintén került a saját termésű rozmaringból. Nem is járult hozzá egyéb, csupán egy pohár behűtött rozé, így is fejedelmi volt!

Vajjal sült rozmaringos újburgonya avokádós nyári salátával

Aranyló és zamatos az újkrumpli, frissítő a saláta – így tökéletes, ahogy van
Aranyló és zamatos az újkrumpli, frissítő a saláta – így tökéletes, ahogy van

Hozzávalók:
A rozmaringos újburgonyához:
1 kg újburgonya
5 dkg vaj
4-5 ág friss rozmaring
tengeri só, bors – ízlés szerint
A salátához:
2 db érett avokádó
1 csokor friss sárgarépa (5 karcsú szál)
1 db nagyobbacska kígyóuborka
1 nagy marék jó minőségű olívabogyó (fekete és zöld vegyesen)
kb. 20 dkg salátalevél (lehet vegyes vagy jégsaláta, fejes saláta is) apróra tépkedve
1 citrom leve
3 evőkanál tartármártás (házi vagy készen vásárolt)
2 evőkanál natúr joghurt
1 ágacska rozmaring levelei finomra aprítva
tengeri só, bors – ízlés szerint

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Az újburgonyát alaposan megsikáltam, a héját lekapargattam. Előbb félbe-, aztán a feleket ismét félbevágtam. A rozmaringágakról felülről lefelé szépen lehúztam a leveleket. Egy méretesebb hőálló tálat vékonyan kivajaztam, ebbe szórtam krumplikat. Sóval mértékletesen meghintettem, a vajat kis darabokban a tetejére szórtam, végül elrendeztem rajta a rozmaringleveleket. Bő 30 perc alatt aranyszínűre sütöttem.

Fontos, hogy akkora tepsit válasszunk, amelyikben egy sorban elfér az összes krumpli
Fontos, hogy akkora tepsit válasszunk, amelyikben egy sorban elfér az összes krumpli

Amíg a krumpli sült, elkészítettem a salátát. Az uborkát nagyvonalúan meghámoztam, ami annyit tesz, hogy itt-ott meghagytam élénkzöld héját, majd felkockáztam. A sárgarépát megtisztítottam, 2 szálat nagylyukú reszelőn lereszeltem, a többit uborkagyalun vékonyra szeleteltem. Az olívákat kimagoztam, megfeleztem. Az avokádókat a mag mentén elfeleztem, egy teáskanál segítségével kiemeltem a héjából, felkockáztam. A salátaleveleket megmostam, lecsepegtettem, összetépkedtem (ez készen kapható salátakeverékkel is kiváltható). Mindent tálba halmoztam.

Frissítő, nyári saláta – egyelőre dresszing nélkül
Frissítő, nyári saláta – egyelőre dresszing nélkül

Citromlével meglocsoltam, kevés sóval fűszereztem. A tartármártást a joghurttal, a finomra aprított rozmaringlevelekkel, sóval, borssal alaposan elkevertem, a saláta tetejére locsoltam, átforgattam.
Az illatos, aranyszínű rozmaringos újkrumplival tálaltam.

Akinek ez kevés lenne, nyugodtan kiegészítheti grillezett vagy bundázott zöldségekkel, hallal, hússal.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.