A kiskertekben, balkonokon is könnyedén termeszthető, illóolajokban, aromákban gazdag rozmaring (tudományos neve: Rosmarinus officinalis) számos konyhában fontos szerepet tölt be. Elsősorban persze a mediterránokban. Számos legenda is kapcsolódik a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető gyógy- és fűszernövényhez, ami egy időben előkelő parfümalapanyagnak is számított az öreg kontinensen (mintha ez a középkori hagyomány a mai natúrkozmetikumokban ismét reneszánszát élné). Magyarországon a középkorból maradtak fenn a rozmaring első írásos nyomai. Ez azt is jelenti természetesen, hogy ekkoriban már javában termesztették. Sőt, külön érdekesség, hogy a korabeli Európa egyik - mai szóhasználattal - vezető parfümjének számíthatott az aqua reginae Hungariae, vagyis a magyar királyné vize, ami vélhetően az illóolajok alkoholos kombinációja lehetett. Károly Róbert lengyel származású feleségéhez, a 14. századi legendás királynéjához, Piast (Łokietek) Erzsébethez (1305-1380) köti a hagyomány. Vajon milyen csodaparfüm lehetett, amiben sokan az örök fiatalság és szépség zálogát vélték felfedezni?
A késő középkorban a tisztaság, szűziesség jelképeként is tekintettek rá – a menyasszonyi koszorúból nem hiányozhatott a rozmaringág, sőt központi szerepet kapott benne! A népi gyógyászat ma is fontos gyógynövényként tartja számon: görcsoldó és gyomorerősítő hatása közismert, illóolajai pedig frissítő, élénkítő, sőt sokak szerint fejfájás-űző tulajdonságokkal is rendelkeznek.
Nagyjából a 17. századtól alkalmazták fűszernövényként is a hazai konyhákban, de már az 1700-as években sokat veszített egy évszázaddal korábbi népszerűségéből. Jóllehet nem a legnagyobb hangsúllyal, de folyamatosan jelen van már a hazai friss fűszerek kínálatában, talán az utóbbi évtizedben nagyobb figyelem fordult felé. A rozmaring egyike a legaromásabb fűszernövényeknek. Tökéletesen illik salátákhoz, főzelékfélékhez, mártásokhoz, grillezett vagy sült zöldségfélékhez, akár grillpácba is, de bárányhoz, csirkéhez, halakhoz is pompás. Mivel intenzív aromái jellegzetes karaktert adnak a vele készült ételeknek, más fűszerekkel érdemes óvatosan bánni.
Igaz, hogy az örök klasszikus petrezselymes újkrumpli a maga műfajában verhetetlen, de a rozmaringgal sütött változat sem marad el tőle! Az aromás fűszernövénynek köszönhetően akár önálló fogás is lehet egy forró nyári napon könnyű ebéd vagy vacsorafogásként. Nincs benne semmi nehézség, a fűszerek sem tobzódnak benne, a rozmaring viszi a főszerepet, aminek gazdag aromái a vajjal teszik tökéletessé ezt a gyors fogást.
Itt a konyhában most egy könnyű saláta egészítette ki mindössze, amibe szintén került a saját termésű rozmaringból. Nem is járult hozzá egyéb, csupán egy pohár behűtött rozé, így is fejedelmi volt!
Hozzávalók:
A rozmaringos újburgonyához:
1 kg újburgonya
5 dkg vaj
4-5 ág friss rozmaring
tengeri só, bors – ízlés szerint
A salátához:
2 db érett avokádó
1 csokor friss sárgarépa (5 karcsú szál)
1 db nagyobbacska kígyóuborka
1 nagy marék jó minőségű olívabogyó (fekete és zöld vegyesen)
kb. 20 dkg salátalevél (lehet vegyes vagy jégsaláta, fejes saláta is) apróra tépkedve
1 citrom leve
3 evőkanál tartármártás (házi vagy készen vásárolt)
2 evőkanál natúr joghurt
1 ágacska rozmaring levelei finomra aprítva
tengeri só, bors – ízlés szerint
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Az újburgonyát alaposan megsikáltam, a héját lekapargattam. Előbb félbe-, aztán a feleket ismét félbevágtam. A rozmaringágakról felülről lefelé szépen lehúztam a leveleket. Egy méretesebb hőálló tálat vékonyan kivajaztam, ebbe szórtam krumplikat. Sóval mértékletesen meghintettem, a vajat kis darabokban a tetejére szórtam, végül elrendeztem rajta a rozmaringleveleket. Bő 30 perc alatt aranyszínűre sütöttem.
Amíg a krumpli sült, elkészítettem a salátát. Az uborkát nagyvonalúan meghámoztam, ami annyit tesz, hogy itt-ott meghagytam élénkzöld héját, majd felkockáztam. A sárgarépát megtisztítottam, 2 szálat nagylyukú reszelőn lereszeltem, a többit uborkagyalun vékonyra szeleteltem. Az olívákat kimagoztam, megfeleztem. Az avokádókat a mag mentén elfeleztem, egy teáskanál segítségével kiemeltem a héjából, felkockáztam. A salátaleveleket megmostam, lecsepegtettem, összetépkedtem (ez készen kapható salátakeverékkel is kiváltható). Mindent tálba halmoztam.
Citromlével meglocsoltam, kevés sóval fűszereztem. A tartármártást a joghurttal, a finomra aprított rozmaringlevelekkel, sóval, borssal alaposan elkevertem, a saláta tetejére locsoltam, átforgattam.
Az illatos, aranyszínű rozmaringos újkrumplival tálaltam.
Akinek ez kevés lenne, nyugodtan kiegészítheti grillezett vagy bundázott zöldségekkel, hallal, hússal.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.