A csinos és könnyű desszerteknek pedig ki is tudna ellenállni? A szőlő az emberiség kultúrtörténetének egyik legfontosabb gyümölcse, egyike a legrégebben termesztetteknek és feldolgozottaknak. Az antik világ lakói éppúgy kedvelték és fogyasztották, mint a későbbi korok emberei – se szeri, se száma a különböző szőlőfajtáknak, jelenleg közel 16 000 fajtát tartanak számon. Frissen fogyasztva vagy desszertekbe komponálva mégis a nagyobb szemű, vékonyabb héjú, édes csemegeszőlők a legízletesebbek – ha lehetséges, érdemes eleve magnélküli típust választani, vagy könnyedén eltávolítani a magokat. Megéri!
Bár a szőlő és bor felhasználásnak komoly kultúrája van idehaza éppúgy, mint a világ nagy szőlőtermelő vidékein, a friss szőlővel készült desszertek viszonylag későn kezdtek elterjedni a konyhában. Szüret idején azonban mindazok számára, akik szívesen foglalatoskodnak a konyhában, ez kihagyhatatlan!
A kellemesen édes, mégis kissé savas gyümölcshöz a tejszín és a túró vagy ricotta némi vaníliával fűszerezve olyan kellemesen könnyű választás, amely szinte nem is igényel mást, csupán megfelelő keretet – a falatnyi, omlós mandulás kosárka ropogós, vékony tésztája pedig mintha a legjobb cukrászdák ínycsiklandó pultjainak finomságait idézné. Sőt, még azoknál is kellemesebb, hisz kéttucatnyi saját készítésű kosárkával egy egész társaság kora őszi desszertigénye kielégíthető (persze megfelelő mennyiségű főfogást követően), méghozzá olyan könnyed finomsággal, amilyenhez cukrászdákban csak nagy szerencsével juthat bárki!
Mint minden látványos és kívánatos finomság esetében, a lényeg itt is a részletekben rejlik. Ha minden alapanyag igazán jó minőségű, és szeretettel, figyelemmel készül – elronthatatlan. A tésztát, amely erősen omlós, valóban nagyon vékonyra kell nyújtani, akkor lesz igazán ropogós és könnyű, a hűtési idővel sem szabad spórolni, és valóban zamatos szőlőszemek szükségesek a dekorációhoz. A többi igazi játék – már az előkészületek során is.
Hozzávalók 24 db-hoz:
A tésztához:
12½ dkg süteményliszt + 3 evőkanál a nyújtáshoz
5½ dkg finomra őrölt mandula
9 dkg hideg vaj + 1 dkg a formákhoz
6 dkg átszitált porcukor
1 db közepes méretű tojás kissé felverve
1 nagy csipet só
A töltetlékhez:
6-6 szép nagy szőlőszem (rozé és fehér)
2 dl hideg habtejszín
10 dkg ricotta vagy sovány, krémes túró
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor
Elkészítés: A kosárkaformákat 1 dkg hideg vajjal vékonyan megkenem, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. A tésztához a lisztet, a mandulát és a cukrot tálba szitálom, apró kockákban hozzáadom a hideg vajat, valamint egy csipet sóval gazdagítom. Gyorsan elmorzsolom, majd a kissé felvert tojással tésztává állítom össze a hozzávalókat. Enyhén lisztezett konyhai felületen azonnal 2 mm vékony lappá nyújtom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha felmelegszik a tészta, nehéz vele bánni! A kosárkákkal kiszaggatom, a tésztával óvatosan kibélelem a formákat, majd 1 órára hűtőszekrénybe helyezem, hogy kellően kemény tésztát kapjak.
A légkeveréses sütőt 175 fokra előmelegítem, a hűtőszekrényből kikerült kosárkák alját villával sűrűn megszurkálom, így elkerülhető a tészta felemelkedése sütés közben. 12-15 perc alatt ropogósra sütöm a tésztakosárkákat. Rácson hagyom hűlni, óvatosan kiemelem őket a formából, hogy össze ne törjenek.
Közben elkészítem a tölteléket. A szőlőszemeket félbevágom, ha szükséges, eltávolítom a magjukat. A tejszínt félkemény habbá verem, majd 1-2 perc elteltével belekanalazom a ricottát (vagy a sovány túrót), vaníliás porcukorral édesítem, további 2 percig habosítom.
A krém akár egyszerűen belekanalazható a már kihűlt kosárkákba, de csillagcsőrös habzsákba (vagy csillagcsőrrel ellátott nejlonzacskóba) szedve igazi látványos krémrózsák varázsolhatók a tésztába. Minden kosárka tetejére 1-1 szem szőlőt ültetek.
Azonnal tálalható, de ha fél órát várakozik a hűtőben, egyáltalán nem árt neki. Ha zárt dobozban tároljuk, akár előző nap is elkészíthető.
Akár a kertben, akár az ebédlőben, konyhában, nappaliban gyűlt össze a társaság, biztos a siker, garantáltan kellemes őszi hangulatban!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.