Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A szép őszi napokhoz, különösen a nyugodt hétvégekhez hozzátartoznak a finom falatok – akkor is, ha szüreti mulatságba készül valaki, és persze akkor is, ha barátok vagy a család tölti együtt a délutánt.

A csinos és könnyű desszerteknek pedig ki is tudna ellenállni? A szőlő az emberiség kultúrtörténetének egyik legfontosabb gyümölcse, egyike a legrégebben termesztetteknek és feldolgozottaknak. Az antik világ lakói éppúgy kedvelték és fogyasztották, mint a későbbi korok emberei – se szeri, se száma a különböző szőlőfajtáknak, jelenleg közel 16 000 fajtát tartanak számon. Frissen fogyasztva vagy desszertekbe komponálva mégis a nagyobb szemű, vékonyabb héjú, édes csemegeszőlők a legízletesebbek – ha lehetséges, érdemes eleve magnélküli típust választani, vagy könnyedén eltávolítani a magokat. Megéri!

A csemegeszőlő tele van vitaminnal, érdemes minél többet fogyasztani belőle!
A csemegeszőlő tele van vitaminnal, érdemes minél többet fogyasztani belőle!

Bár a szőlő és bor felhasználásnak komoly kultúrája van idehaza éppúgy, mint a világ nagy szőlőtermelő vidékein, a friss szőlővel készült desszertek viszonylag későn kezdtek elterjedni a konyhában. Szüret idején azonban mindazok számára, akik szívesen foglalatoskodnak a konyhában, ez kihagyhatatlan!

A kellemesen édes, mégis kissé savas gyümölcshöz a tejszín és a túró vagy ricotta némi vaníliával fűszerezve olyan kellemesen könnyű választás, amely szinte nem is igényel mást, csupán megfelelő keretet – a falatnyi, omlós mandulás kosárka ropogós, vékony tésztája pedig mintha a legjobb cukrászdák ínycsiklandó pultjainak finomságait idézné. Sőt, még azoknál is kellemesebb, hisz kéttucatnyi saját készítésű kosárkával egy egész társaság kora őszi desszertigénye kielégíthető (persze megfelelő mennyiségű főfogást követően), méghozzá olyan könnyed finomsággal, amilyenhez cukrászdákban csak nagy szerencsével juthat bárki!

Ropogós kosárkákban az ízletes krém, már csak egy mozdulat, és kész a desszert
Ropogós kosárkákban az ízletes krém, már csak egy mozdulat, és kész a desszert

Mint minden látványos és kívánatos finomság esetében, a lényeg itt is a részletekben rejlik. Ha minden alapanyag igazán jó minőségű, és szeretettel, figyelemmel készül – elronthatatlan. A tésztát, amely erősen omlós, valóban nagyon vékonyra kell nyújtani, akkor lesz igazán ropogós és könnyű, a hűtési idővel sem szabad spórolni, és valóban zamatos szőlőszemek szükségesek a dekorációhoz. A többi igazi játék – már az előkészületek során is.

Szőlős kosárka

Őszi mulatsághoz vidám kosárkák
Őszi mulatsághoz vidám kosárkák

Hozzávalók 24 db-hoz:

A tésztához:
12½ dkg süteményliszt + 3 evőkanál a nyújtáshoz
5½ dkg finomra őrölt mandula
9 dkg hideg vaj + 1 dkg a formákhoz
6 dkg átszitált porcukor
1 db közepes méretű tojás kissé felverve
1 nagy csipet só

A töltetlékhez:
6-6 szép nagy szőlőszem (rozé és fehér)
2 dl hideg habtejszín
10 dkg ricotta vagy sovány, krémes túró
2 evőkanál vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A kosárkaformákat 1 dkg hideg vajjal vékonyan megkenem, felhasználásig hűtőszekrényben tárolom. A tésztához a lisztet, a mandulát és a cukrot tálba szitálom, apró kockákban hozzáadom a hideg vajat, valamint egy csipet sóval gazdagítom. Gyorsan elmorzsolom, majd a kissé felvert tojással tésztává állítom össze a hozzávalókat. Enyhén lisztezett konyhai felületen azonnal 2 mm vékony lappá nyújtom. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ha felmelegszik a tészta, nehéz vele bánni! A kosárkákkal kiszaggatom, a tésztával óvatosan kibélelem a formákat, majd 1 órára hűtőszekrénybe helyezem, hogy kellően kemény tésztát kapjak.
A légkeveréses sütőt 175 fokra előmelegítem, a hűtőszekrényből kikerült kosárkák alját villával sűrűn megszurkálom, így elkerülhető a tészta felemelkedése sütés közben. 12-15 perc alatt ropogósra sütöm a tésztakosárkákat. Rácson hagyom hűlni, óvatosan kiemelem őket a formából, hogy össze ne törjenek.

Fontos, hogy hideg tészta kerüljön az előmelegített sütőbe!
Fontos, hogy hideg tészta kerüljön az előmelegített sütőbe!

Közben elkészítem a tölteléket. A szőlőszemeket félbevágom, ha szükséges, eltávolítom a magjukat. A tejszínt félkemény habbá verem, majd 1-2 perc elteltével belekanalazom a ricottát (vagy a sovány túrót), vaníliás porcukorral édesítem, további 2 percig habosítom.
A krém akár egyszerűen belekanalazható a már kihűlt kosárkákba, de csillagcsőrös habzsákba (vagy csillagcsőrrel ellátott nejlonzacskóba) szedve igazi látványos krémrózsák varázsolhatók a tésztába. Minden kosárka tetejére 1-1 szem szőlőt ültetek.

Délutáni teához?
Délutáni teához?

Azonnal tálalható, de ha fél órát várakozik a hűtőben, egyáltalán nem árt neki. Ha zárt dobozban tároljuk, akár előző nap is elkészíthető.

Piknikre dobozolva
Piknikre dobozolva

Akár a kertben, akár az ebédlőben, konyhában, nappaliban gyűlt össze a társaság, biztos a siker, garantáltan kellemes őszi hangulatban!

Szőlő, a legfontosabb gyümölcs >>>

Szőlős desszertek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.