Ha csak lehet, igyekszem általában az évszaknak megfelelő fogásokat készíteni. Télen melegítő leveseket, gyökérzöldségekből, káposztafélékből és más ilyenkor szezonális alapanyagokból tálalt finomságokat főzni-sütni. Kétségtelen, hogy most a legkevésbé sincs cukkiniszezon, a közértekben ráadásul méregdrága importzöldségek kelletik magukat, a piacon azonban ezen a héten hihetetlenül jó áron jutottam az idehaza amúgy ritka tölteni való, gömb alakú cukkinikhez. Nincsenek illúzióim, nyilvánvalóan importzöldség, mégsem tudtam ellenállni! Már csak azért sem, mert nagyon frissek voltak, és egy-egy darab alig nyomott többet 20 dkg-nál, tehát kifejezetten filigránnak tűntek. Mivel rég került már sorra bármilyen töltött zöldség, egyértelmű volt, hogy nem egyszerűen ebből lesz most ebéd, de meg is töltöm őket!
A gömb alakú cukkini pontosan olyan zsenge, mint élénkzöld, hosszúkás rokonai, a felhasználását tekintve sincsenek különbségek, talán azt az egyetlen látványos apróságot nem számítva, hogy ezt bizony a legjobb tölteni, mintha valósággal erre termett volna! Lehet persze úgy is, hogy kis kalapot kanyarít belőle az ember, és egészben hagyja, de szempont volt, hogy viszonylag gyorsan elkészüljön a fogás, így minden egész gömbből két fél lett a végén.
A mediterrán konyha nagy klasszikusai a mindenféle finomsággal megpakolt, sütőben tökéletesre sült zöldségfélék. Annyiféle lehet a töltelék, hogy akár minden napra lehetne más összeállítást tálalni – a fűszerezésről nem is szólva!
Igyekeztem minden részét felhasználni a véletlenül jött kincsnek, így nem egyszerűen kikanalaztam a zsenge belső részeket, de minden falatja helyet talált a kész fogásban.
Zöldségeket lehet persze mindenfélével tölteni, a párolt rizs azért szinte mindig szerepel a hozzávalók között. Most nem jutott domináns szerephez, viszonylag kis mennyiséget használtam, és kiegészítettem friss sárgarépával, leheletvékonyra gyalult gombával is, no meg a nyarat idéző nagy kedvenccel, a mediterrán konyha egyik nagy találmányával, a napon szárított paradicsommal.
Egyszerű, gyors és látványos, mindemellett hihetetlenül ízletes fogás lett a végeredmény. Belátom, nagyobb étvággyal rendelkezők számára ez a porció inkább előételszámba megy, de nálunk most ez volt a főfogás. Rafinált, mégsem tolakodó ízeivel, valamint a mártással együtt tökéletes lett!
Bevallom, nagy barátja vagyok az épp csak roppanós zöldségeknek, így a cukkiniket se nem főztem, se nem sütöttem előzetesen. Annyira zsengéknek bizonyultak, hogy bőségesen elegendő volt számukra az a 15-18 perc a sütőben, amíg a sajt is megpirult a tetejükön.
Nem csupán azért, hogy a kis cukkinik minden része megtalálja a helyét a fogásban, hanem azért is, mert úgy éreztem, úgy lesz teljes a kompozíció, a cukkini zsenge belső részeit némi sárgarépával, hagymával és kevés tejszínnel, mustárral mártássá alakítottam – ez aztán igencsak jó ötletnek bizonyult! Egy pohár bor, és teljes a nyárélmény a téli napsütésben!
Hozzávalók (2 személyre főfogásként, 4 személyre előételként):
4 db kisebb gömbcukkini (kb. 25 dkg/db)
1 db közepes méretű sárgarépa
15 dkg friss csiperkegomba
5 dkg hosszúszemű rizs
2-3 db napon szárított paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
mediterrán fűszerek (rozmaring, zsálya, kakukkfű) – ízlés szerint
só
frissen őrölt bors
5 dkg füstölt gomolya finomra reszelve
A mártáshoz:
a cukkini kikanalazott zsenge húsa
1 db közepes sárgarépa
1 db közepes mogyoróhagyma (vagy ½ vöröshagyma)
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár
1 dl tejszín
só, bors, mediterrán fűszerek – ízlés szerint
Elkészítés: A cukkiniket alaposan megmostam, majd mindkét végüket egyenesre vágtam, keresztben félbevágtam, és karalábévájóval annyira kivájtam, hogy körben alig vastagabb, mint ½ cm-es peremet hagytam. A kikanalazott zöldségrészeket félretettem.
A töltelékhez a rizst kevés sóval megpároltam.
A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeltem, a gombát leheletvékonyra gyalultam, a napon szárított paradicsomot finomra szeleteltem. A sajtot lereszeltem.
Kevés olajon sóval, borssal és mediterrán fűszerekkel átpirítottam a gombát, a paradicsomot, valamint a sárgarépát – mivel minden nagyon apró és vékony, néhány perc alatt el is készült. A rizzsel alaposan elkevertem.
Egy sütőtálat vékonyan kiolajoztam, a sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A félbevágott cukkiniket bőségesen megtöltöttem a rizses keverékkel, majd sajttal megkoronáztam. Betettem a sütőbe.
Közben a másik sárgarépát is lereszeltem. A hagymát finomra kockáztam.
Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, rádobtam a sárgarépát, belekanalaztam a paradicsompürét, alaposan elkevertem, fűszereztem, majd hozzáadtam a félretett cukkinimaradványokat. Annyi levet engedett, hogy nem volt szükség több folyadékra. Mikor megpuhultak, a tejszínnel elkevert mustárral még egyet forraltam rajta. Botmixerrel pürésítettem.
Nagyjából 15-18 perc alatt tökéletesre sültek a cukkinik – a sajt megpirult, a cukkini roppanós maradt. A mártással tálaltam.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.