Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Avokádókrém recept
Avokádókrém
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Nem röpködnek a mínuszok, ami önmagában is jó hír mindazoknak, akik nem szeretnek dideregni, és talán ennek is köszönhetően a piacon izgalmas dolgok tűnnek fel időről időre: a konyhában is helye van a tavaszi ízeknek.

Ha csak lehet, igyekszem általában az évszaknak megfelelő fogásokat készíteni. Télen melegítő leveseket, gyökérzöldségekből, káposztafélékből és más ilyenkor szezonális alapanyagokból tálalt finomságokat főzni-sütni. Kétségtelen, hogy most a legkevésbé sincs cukkiniszezon, a közértekben ráadásul méregdrága importzöldségek kelletik magukat, a piacon azonban ezen a héten hihetetlenül jó áron jutottam az idehaza amúgy ritka tölteni való, gömb alakú cukkinikhez. Nincsenek illúzióim, nyilvánvalóan importzöldség, mégsem tudtam ellenállni! Már csak azért sem, mert nagyon frissek voltak, és egy-egy darab alig nyomott többet 20 dkg-nál, tehát kifejezetten filigránnak tűntek. Mivel rég került már sorra bármilyen töltött zöldség, egyértelmű volt, hogy nem egyszerűen ebből lesz most ebéd, de meg is töltöm őket!

Zsenge, tölteni való cukkinik – minden részük felhasználható
Zsenge, tölteni való cukkinik – minden részük felhasználható

A gömb alakú cukkini pontosan olyan zsenge, mint élénkzöld, hosszúkás rokonai, a felhasználását tekintve sincsenek különbségek, talán azt az egyetlen látványos apróságot nem számítva, hogy ezt bizony a legjobb tölteni, mintha valósággal erre termett volna! Lehet persze úgy is, hogy kis kalapot kanyarít belőle az ember, és egészben hagyja, de szempont volt, hogy viszonylag gyorsan elkészüljön a fogás, így minden egész gömbből két fél lett a végén.

Mindenből egy keveset a töltelékbe
Mindenből egy keveset a töltelékbe

A mediterrán konyha nagy klasszikusai a mindenféle finomsággal megpakolt, sütőben tökéletesre sült zöldségfélék. Annyiféle lehet a töltelék, hogy akár minden napra lehetne más összeállítást tálalni – a fűszerezésről nem is szólva!

Igyekeztem minden részét felhasználni a véletlenül jött kincsnek, így nem egyszerűen kikanalaztam a zsenge belső részeket, de minden falatja helyet talált a kész fogásban.

Zöldségeket lehet persze mindenfélével tölteni, a párolt rizs azért szinte mindig szerepel a hozzávalók között. Most nem jutott domináns szerephez, viszonylag kis mennyiséget használtam, és kiegészítettem friss sárgarépával, leheletvékonyra gyalult gombával is, no meg a nyarat idéző nagy kedvenccel, a mediterrán konyha egyik nagy találmányával, a napon szárított paradicsommal.

Így már mehet is az előkészített cukkinikbe – bőségesen
Így már mehet is az előkészített cukkinikbe – bőségesen

Egyszerű, gyors és látványos, mindemellett hihetetlenül ízletes fogás lett a végeredmény. Belátom, nagyobb étvággyal rendelkezők számára ez a porció inkább előételszámba megy, de nálunk most ez volt a főfogás. Rafinált, mégsem tolakodó ízeivel, valamint a mártással együtt tökéletes lett!

Még egy kis füstölt gomolya, aztán indulhatnak a sütőbe
Még egy kis füstölt gomolya, aztán indulhatnak a sütőbe

Bevallom, nagy barátja vagyok az épp csak roppanós zöldségeknek, így a cukkiniket se nem főztem, se nem sütöttem előzetesen. Annyira zsengéknek bizonyultak, hogy bőségesen elegendő volt számukra az a 15-18 perc a sütőben, amíg a sajt is megpirult a tetejükön.

Nem csupán azért, hogy a kis cukkinik minden része megtalálja a helyét a fogásban, hanem azért is, mert úgy éreztem, úgy lesz teljes a kompozíció, a cukkini zsenge belső részeit némi sárgarépával, hagymával és kevés tejszínnel, mustárral mártássá alakítottam – ez aztán igencsak jó ötletnek bizonyult! Egy pohár bor, és teljes a nyárélmény a téli napsütésben!

Töltött cukkini füstölt gomolyával – saját magából készült mártással

A töltött cukkinihez ízletes mártás is jár – a tetejére most szárított petrezselyem került
A töltött cukkinihez ízletes mártás is jár – a tetejére most szárított petrezselyem került

Hozzávalók (2 személyre főfogásként, 4 személyre előételként):
4 db kisebb gömbcukkini (kb. 25 dkg/db)
1 db közepes méretű sárgarépa
15 dkg friss csiperkegomba
5 dkg hosszúszemű rizs
2-3 db napon szárított paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
mediterrán fűszerek (rozmaring, zsálya, kakukkfű) – ízlés szerint

frissen őrölt bors
5 dkg füstölt gomolya finomra reszelve
A mártáshoz:
a cukkini kikanalazott zsenge húsa
1 db közepes sárgarépa
1 db közepes mogyoróhagyma (vagy ½ vöröshagyma)
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár
1 dl tejszín
só, bors, mediterrán fűszerek – ízlés szerint

Elkészítés: A cukkiniket alaposan megmostam, majd mindkét végüket egyenesre vágtam, keresztben félbevágtam, és karalábévájóval annyira kivájtam, hogy körben alig vastagabb, mint ½ cm-es peremet hagytam. A kikanalazott zöldségrészeket félretettem.
A töltelékhez a rizst kevés sóval megpároltam.
A sárgarépát nagylyukú reszelőn lereszeltem, a gombát leheletvékonyra gyalultam, a napon szárított paradicsomot finomra szeleteltem. A sajtot lereszeltem.
Kevés olajon sóval, borssal és mediterrán fűszerekkel átpirítottam a gombát, a paradicsomot, valamint a sárgarépát – mivel minden nagyon apró és vékony, néhány perc alatt el is készült. A rizzsel alaposan elkevertem.
Egy sütőtálat vékonyan kiolajoztam, a sütőt 180 fokra előmelegítettem.

Gyorsan elkészül – amint a sajt megpirult, máris tálalható
Gyorsan elkészül – amint a sajt megpirult, máris tálalható

A félbevágott cukkiniket bőségesen megtöltöttem a rizses keverékkel, majd sajttal megkoronáztam. Betettem a sütőbe.
Közben a másik sárgarépát is lereszeltem. A hagymát finomra kockáztam.
Kevés olajon megdinszteltem a hagymát, rádobtam a sárgarépát, belekanalaztam a paradicsompürét, alaposan elkevertem, fűszereztem, majd hozzáadtam a félretett cukkinimaradványokat. Annyi levet engedett, hogy nem volt szükség több folyadékra. Mikor megpuhultak, a tejszínnel elkevert mustárral még egyet forraltam rajta. Botmixerrel pürésítettem.

A mártás persze a töltött cukkinikre is kanalazható
A mártás persze a töltött cukkinikre is kanalazható

Nagyjából 15-18 perc alatt tökéletesre sültek a cukkinik – a sajt megpirult, a cukkini roppanós maradt. A mártással tálaltam.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.