Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Színeket és friss ízeket kíván az ember leginkább az asztalra márciusban. Nincs az a tavaszi étrend, amiben ne jönnének jól a szemnek-szájnak egyaránt kívánatos frissítő ízek.

Valamikor az 1990-es években lett igazán népszerű hidegkonyhai fogás a sajtrolád vagy sajttekercs. Az alaprecept nagyon egyszerű!

1.

Fogj egy darab olvasztható sajtot, mondjuk az egyszerűség kedvéért trappistát vagy edámit, tedd egy nejlonzacskóba, olvaszd fel, majd nyújtsd ki. (A pontos elkészítést lásd alább!)

2.

Töltsd meg valamilyen töltelékkel, ami leggyakrabban körözött, majd tekerd fel!

3.

Dermesztd meg, majd szeleteld fel: így látványos, könnyen elkészíthető előételt vagy vacsorafogást kapsz eredményül.

A sajtroládot borsköntösbe öltöztettem, így került a frizsiderbe
A sajtroládot borsköntösbe öltöztettem, így került a frizsiderbe
A töltelék

...számtalan módon variálható. Kerülhet bele sonka, hal, tojás, zöldségféle, tejszínes tormakrém, gyakorlatilag bármi. A lényeg, hogy a végén jól lehessen szeletelni. A titok nagyjából abban rejlik, hogy nem szabad túlzásba vinni a tölteléket, mert akkor nehéz bánni a roláddal.

A sajtot kettévágtam, hogy könnyebben olvadjon, a töltelék hozzávalóit előkészítettem
A sajtot kettévágtam, hogy könnyebben olvadjon, a töltelék hozzávalóit előkészítettem
Így tedd egyedivé!

Ezúttal ezt a régi kedvencet alakítottam át könnyed, tavaszi fogássá, spenóttal, sárgarépával és egy kevés napon szárított paradicsommal. Hogy kicsit izgalmasabb legyen, frissen őrölt színes borsban is meghempergettem.

Tavaszi sajtrolád borsköntösben
Tavaszi színek és ízek minden karcsú szeletben
Tavaszi színek és ízek minden karcsú szeletben
Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg trappista vagy edámi sajt
1 db közepes sárgarépa (kb. 10 dkg)
2-3 db napon szárított paradicsom
1,5 dl zöldségleves
10 dkg mélyhűtött, passzírozott spenót
1 mokkáskanál rétesliszt
½ mokkáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál tejföl
frissen őrölt bors
só ízlés szerint

Hidegen tökéletesen szeletelhető a sajttekercs
Hidegen tökéletesen szeletelhető a sajttekercs
Elkészítés:

1. A sajtot kettévágjuk, nejlonzacskóba tesszük, és forrásban lévő vízbe tesszük, amíg teljesen meg nem puhul, majd tésztára emlékeztető állagot nem ölt. Ez nagyjából 10 perc alatt érhető el.

2. Közben a sárgarépát megtisztítjuk, és egészen vékony, szinte milliméteres szeletekre gyaluljuk. A paradicsomot apróra kockázzuk. 1,5 dl zöldséglevest felforralunk, ebbe tesszük a sárgarépát és a szárított paradicsomot. 1-2 percig blansírozzuk, hogy még roppanósak legyenek a répaszeletek. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

3. A spenótot felengedés nélkül serpenyőbe tesszük, egy evőkanál levest merünk rá, és meghintjük a mokkáskanálnyi liszttel, majd megsózzuk, megborsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. Épp csak addig hagyjuk a tűzhelyen, amíg sűrűsödni kezd, de élénk színét megőrizze. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és belekeverjük a tejfölt.

4. A már megpuhult sajtot frissentartó fóliával borított munkalapra helyezzük, amire előzetesen kevés borsot őrölünk. A tetejére is vágunk egy fólialapot, és nyújtófával nagyjából 30 X 20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a spenóttal úgy, hogy a széleinel 1-1 cm-t szabadon hagyunk, majd rászórjuk a sárgarépát és a paradicsomot.

5. Az egészet szorosan feltekerjük, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ennyi idő alatt megszilárdul, de maradhat akár egész éjszakára is a hűtőben. A fóliából kicsomagolva 3-4 mm-es vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Sajtos receptjeinket itt találod!>>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.