A változékony júniusi időben igencsak jólesnek a levesek. Bár a világ számos országában komoly hagyománya van, idehaza pedig szinte elképzelhetetlen egy rendes otthoni ebéd leves nélkül. Télen-nyáron asztalra kerül. Gyakran semmi másra nem vágyik az ember egy fárasztó munkanap végeztével vagy épp egy hétvégi napon, mint hogy egy igazán jó levessel kényeztesse magát.
A kora nyári friss zöldségek olyan zamatosak és zsengék, hogy azt a néhány hetet, amíg az ujjnyinál alig vaskosabb sárgarépa, a hámozást sem igénylő újkrumpli, no meg a nagy kedvenc zöldspárga is kapható, valamilyen kombinációban mindegyik tányérra kerül.
Az igazán jó levesek ízletesek, sok szeretettel és persze jól megválasztott hozzávalókból készülnek – nem is kell túlbonyolítani, a lényeg, hogy minden íz érvényesüljön! Most olyan zöldségekben gazdag, de felesleges kalóriákban egyáltalán nem bővelkedő leves került a tányérokba, amit bárki lelkiismeret-furdalás nélkül kanalazhat akkor is, ha vigyáz a vonalaira. A titok valóban csupán abban rejlik, hogy az újkrumpli igazán puha, a többi zöldség azonban csak épp roppanósra fő benne. Így nem egyszerűen élvezetes, de vitaminos is lesz a végeredmény.
Az előkészületek nagyjából a zöldségek tisztítására és darabolására fordított időt veszik igénybe, a többi gyerekjáték. Az első kanál ízlelése pedig valósággal elrepít egy ideális kiskertbe, ahol minden tökéletes állapotban szüretelhető. A fűszerezésben is a mértékletesség volt a cél, hogy élvezni lehessen a zöldségek egymással harmonizáló ízeit! Levesbetétet pedig egyáltalán nem igényel, hisz minden benne van, amitől gazdag lesz.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg zsenge zöldspárga
25 dkg újkrumpli
1 kis csokor zsenge vegyes zöldség (sárgarépa és petrezselyemgyökér)
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 l zöldségleves (alaplé)
frissen őrölt bors, só, kakukkfű – ízlés szerint
Elkészítés: A spárgákat a felső harmadukig meghámozom, fás végeiket letöröm, 4-5 cm hosszúra darabolom. Az újkrumplik héját ledörzsölöm, a sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítom – mindent felaprítok akkorára, hogy nagyjából egyszerre elkészüljenek.
Az újkrumplit kevés zöldséglevesben főzni kezdem, amikor már félig megpuhult, hozzáadom a sárgarépát és a fehérrépát, majd néhány perc elteltével a spárgát is. Felöntöm annyi levessel, amennyi kényelmesen ellepi, ha szükséges, sózom, kakukkfűvel, borssal fűszerezem. A krumplit puhára, a többi zöldséget kellemesen haraphatóra főzöm.
A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom, és a már kész leveshez adom. A saját gőzében még valamelyest puhulnak a hozzávalók, a petrezselyem vitamintartalma azonban nem vész el, élénk színét is megőrzi.
Alig több, mint fél óra alatt az előkészületektől a tálalásig megvan minden, és annyira, de annyira üdítő és frissítő, hogy egy tányérnál biztosan nem lehet megállni.
Erre a levesre is igaz, hogy a lényeg az igazán jó minőségű és friss alapanyagokban rejlik. A zöldségek minden zamata tökéletes, sem rántás, sem habarás nem kell hozzá – akár egy jó kis olasz minestra, sok szeretettel készül, igazi otthonos fogás.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.