Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A joghurtot mindannyian ismerjük és szeretjük. A natúrtól, a gyümölcsösön át, ma már extra fűszerezésű, ízesítésű készítmények hívogatják a különlegességekre vágyókat. Miért is szeretjük, mi is ez a finomság?

A joghurt kissé besűrített tejből, egyedi baktériumtenyészettel, úgynevezett joghurtkultúrával történő beoltás után, alvasztással készített tejtermék. A kész joghurt kialakulásában két baktériumtörzs, a lactobacillus bulgaricus és a streptococcus thermophilus vesz részt. Az érlelési folyamat alatt a baktériumok a tejcukor egy részét tejsavvá alakítják át, a fehérje pedig megalvad. Az élő joghurtkultúrával készült joghurt regenerálja a bélflórát, s így nagyon fontos szerepet játszik az emésztésben.

A házi joghurtot kínálhatjuk kókuszdiódarabokkal is
A házi joghurtot kínálhatjuk kókuszdiódarabokkal is

A joghurt szó török eredetű, aludttejet jelent. Ez az aludttej annyiban különbözik a nálunk ismert spontán erjedésű tejtől, aminek erjedését, alvadását tejsavbacilusok okozzák, hogy még különböző erjesztőgombákat is adnak hozzá. A tatár és török népek ezen eljárással több fajta erjesztett italt készítettek, készítenek. Ilyen a kefír és a kumisz is. A török hódoltság idején a Balkáni népek is megszerették ezt a táplálékot és így terjedt el a világon. Egy orosz bakteriológus bulgáriai kutatásainak, és tudományos mozgalmának köszönhetően bolgár alakjában vált közismerttél.

Joghurtos receptek >>>

Többen felismerték, hogy a tej nem jó nekik, viszont azok a baktériumok, amik a joghurtban tenyésznek, bizony nagyon kedvező hatással van a szervezetükre. A legismertebb növényi joghurt a kókusztejből készült joghurt. Először házilag kezdték el készíteni; később megjelentek az gyártósori készítmények is. A nem otthon készült termékeknél érdemes az összetevőkre odafigyelni. A hagyományos joghurtokat is sűrítik, általában valamilyen keményítővel, és az ízesítettek cukrozottak. Ez bizony így van a legtöbb esetben a növényi változatoknál is. Keressük azokat a termékeket, melyek minél kevesebb összetevőből készülnek, nem tartalmaznak cukrot, és szentjánoskenyér maglisztet, pektint, agar-agart viszont igen.

Bármilyen gyümölccsel, például málnával is nagyon finom
Bármilyen gyümölccsel, például málnával is nagyon finom

A joghurt készülhet házilag és iparilag is. A házi joghurtban az a jó, hogy teljesen biztosak lehetünk benne, hogy azt esszük, amit beleraktunk.

A házi joghurt, kókuszjoghurt készítése nem is olya nagy macera, mint azt gondolnánk. A lényeg, hogy legyen egy helyünk „dunsztolásra”, és az alapanyagok kéznél legyenek.

Többféle receptet próbáltam már és tulajdonképpen nem volt olyan, amire azt mondtam volna, hogy na ezt nem készítem el többet. Némelyik kicsit folyósabb, a másik sűrűbb, de mind finomra sikerült. Sokszor használom a kókuszjoghurtot tejföl helyett főzésnél is, ezért mindig van a hűtőben pár deci.

Van egy kedvencem, melyet Nóri mindenmentes konyhája ihletett, íme:

HÁZI KÓKUSZJOGHURT >>>
HÁZIGAZDÁNK TOVÁBBI CIKKEI ÉS RECEPTJEI >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.