Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A mi családunkban a legjobban várt ünnep a karácsony. Már november végén megkezdjük az előkészületeket, bevásárolunk, megbeszéljük, mivel díszítsük a lakást, a fát, kinek mit vegyünk ajándékba.

Csak az ünnepi menün nem gondolkodunk. Nálunk otthon nem lehetett elképzelni a karácsonyt pulyka nélkül, de ezzel a legtöbb angolszász család is így van.

A pulyka sütése

A legtöbb háziasszony számára valóságos rémálom a pulykasütés, többnyire kívül megég, de belül még mindig nyers marad. Én ezért bébi pulykát veszek, és nem tömöm tele a hasüregét, mert akkor biztosan nem sül át. Épp csak „kibélelem” a belsejét a kolbászhúsos töltelékkel, meg a bőre alá dugok belőle, a nyakánál.

Fahéjas-borsos-szegfűszeges sütőtökkel és libazsírral bőven meglocsolt, rozmaringos, tepsiben sült burgonyával és áfonyamártással tálalom.

Dióval és kolbászhússal töltött pulyka

Akármennyit is sütök, soha nem marad belőle!
Akármennyit is sütök, soha nem marad belőle!

Hozzávalók 8 személyre:
1 bébi pulyka (kb. 4 kg)
6 szelet húsos, füstölt szalonna
30 dkg sütőkolbász
1 tanyasi tojás
2 marék zsemlemorzsa
12 dkg vaj
2 fej hagyma
2 szál szárzeller
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg aszalt áfonya
4 dl almabor
1 narancs reszelt héja
rózsaszín himalájai só
frissen őrölt bors
1 friss rozmaringág
fél teáskanál őrölt szegfűbors
fél teáskanál reszelt szerecsendió

Elkészítés: A töltelékhez serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott húsos, füstölt szalonnát. Hozzáadunk 2 dkg vajat, és megpároljuk a kockára vágott hagymát, a felszeletelt szárzellert és a letépkedett rozmaringleveleket. Hozzáadjuk az aszalt áfonyát és az almabor felét. Nagy lángon addig főzzük, amíg a folyadék az egyharmadára beforr. A tűzről levéve belekeverjük a fűszereket, a durvára vágott diót, a narancshéjat, a zsemlemorzsát, majd a héjából kinyomott sütőkolbászt és a tojást.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A pulyka hasüregébe teszünk a töltelékből, és a nyakánál kezdve is beledugjuk a bőre alá. A maradékot a tepsiben a madár mellé tesszük. A pulykát a maradék vajjal bekenjük, majd alufóliával lefedve sütőbe toljuk. 15 perc múlva a hőmérsékletet 150 fokra csökkentjük. További 2-2,5 órát sütjük, a végén levesszük a fóliát, hogy szép barnára piruljon.

A FRVL és a Dynamit Kft. engedélyével. Copyright Jamie Oliver. Minden jog fenntartva!

Játssz velünk most, és nyerj Jamie Oliver termékeket!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.