Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A nyershús fogyasztásnak sok helyen van a világban nagy hagyománya, hiába vannak hangos ellenzői is. A tatár nem könnyű étel, de aki egyszer rákap, nem egykönnyen mond le kedvencéről.

Mi a tatár?

Frissen darált marhahús nyersen, igen, szigorúan nyersen, mindenféle pácolás nélkül. A hús lehet bélszín vagy hátszín is. A tatár ízesítése tekintetében ízlések és pofonok váltják egymást, megvan a tábora a nyers tojássárgásoknak és a pirospaprikásoknak is. Hagyma szinte mindig kerül bele, a só és frissen őrölt bors is alap. A fokhagyma, Worcestershire szósz, mustár, paradicsompüré opcionális. Vannak, akik kapribogyót is tesznek bele, előfordulnak konyakos változatok, sőt sokan a tatárt szeretik a kaviárral bekeverni.

 

Kaprival és uborkával is készülhet
Kaprival és uborkával is készülhet

 

Keverés és tálalás

Az elkészítési módszerek különböznek. Sokan a több körös darálásban hisznek, de az igazi profik maximum egyszeri darálást, de még inkább apróra vágást javasolnak. A tatárt szobahőmérsékleten illik tartani legalább fogyasztás előtt fél óráig, ha egész este „elöl” lesz, tegyünk alá egy kis jeget. Rozskenyéren illik tálalni. 
Sokan elutasítják a nyers húst, pedig a nyers hús - megfelelő higiénia betartása esetén - nem veszélyesebb, mint a mosatlan gyümölcs. Kismamák és bármily okból meggyengült immunrendszerűeknek mindenesetre nem ajánlott tatárt enni.

 

A hozzávalók előkészítve
A hozzávalók előkészítve

 

Honnan érkezett?

A tatár állítólag a húst a nyereg alatt puhító népcsoportról kapta a nevét. Egyes források szerint azért ették a tatárok nyersen a húst, mert nem volt idejük megállni főzőcskézni. Már a 13. századból vannak írásos nyomai a tatárnak, de igazából a 19. század végén terjedt el, valószínűleg orosz és német közvetítéssel.

 

Bekeverve is tálalható
Bekeverve is tálalható

 

Tatár a nemzetközi gasztronómiában

A tatár napjainkban nagyon népszerű, de nemcsak marhahúsból készítik. Vadhúsból, kacsából, lazacból, rákból, zöldségekből is készülhet tatár. A párizsi bisztrókban a tatárt tartárral tálalják, sült krumplival és salátával fogyasztják. A németek Mettje nem marha, hanem nyers sertéshúsból készül. A franciák amerikai steaknek hívják. Nagyon szeretik a belgák, a hollandok is. Mexikóban lime dzsúszban érlelik a húst. Nepálban bivalyhúsból készül, Japánban, Törökországban és Iránban is kedvelt csí kufta néven.

 

Halhúsból is készíthető tatár
Halhúsból is készíthető tatár

Tatár-bifsztek

Hozzávalók:
bélszín
tojássárgája
vöröshagyma
mustár
petrezselyem
bors

fokhagyma
olívaolaj
pirított kenyér

Elkészítés:
A bélszínt kétszer-háromszor átdaráljuk, hogy szinte kenhető pépet kapjunk. Ezután hozzákeverjük a tojássárgáját (20 dkg húshoz 1 sárgát), a lereszelt vöröshagymát, kevés mustárt, borsot, sót, olívaolajat, közben folyamatosan kóstolgatjuk. Aki szereti, tehet bele zúzott fokhagymát is. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Érdemes egy napig érlelni, hogy az ízek összeérjenek. Pirítóssal tálaljuk.

Bab-tatár

Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
4 tojássárgája
25 dkg cékla
1 kis fej hagyma
1 csomó zöldhagyma
2 csemegeuborka
2 evőkanál ecet
1 evőkanál méz
kapribogyó
fekete olajbogyó
2 csokor metélőhagyma

Elkészítés:
A szárazbabot egy éjszakán át 2 liter hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük. Kb. 2 órán át főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk. A céklát alaposan lesikáljuk, majd egészben, sós vízben kuktában megfőzzük. Meghámozzuk, kockára vágjuk, ecettel és mézzel összeforgatjuk. A babot lecsöpögtetjük és húsdarálón átdaráljuk. A vékony hurkákat a tányérok közepére helyezzük és beleültetjük a tojások sárgáját. A zöldhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a vöröshagymát és a csemegeuborkát apró kockákra vágjuk, a snidlinget felaprítjuk. A hagymaféléket, a marinált céklát, az uborkát, a lecsöpögtetett kaprit és olajbogyót a bab köré halmozzuk. Rozskenyeret kínálunk mellé.

Sajt-tatár

Hozzávalók:
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
5 dkg márványsajt
10 dkg puha sajt (Anikó, Hóvirág)
1 doboz natúr krémsajt
1 pohár tejszín
2 evőkanál tejföl
1-1 kiskanál majonéz és mustár
1-2 gerezd áttört fokhagyma
petrezselyem vagy snidling

Elkészítés:
A sajtokat lereszeljük, a márványsajtot összetörjük, a krémsajtot puha állapotban a többi hozzávalóval jó alaposan kikeverjük. Állaga olyan legyen, mint egy sűrűbb krémtúró, ezért a tejszínből mehet bele amennyi kell. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet vagy snidlinget. Figyelem: sót nem kell bele tenni, a sajtok, főleg a márványsajt elég sós. Fél órára hűtőbe összeérnek az ízek. Pirítósra kenve, kígyóuborkával, paradicsommal laktató vendégváró vagy családi vacsora.

Tatár recept >>>
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.