Abban biztosan egyetértünk, hogy kalács nélkül nincs húsvét. Készülnek klasszikus édes kelt tészták is, ám igazán a sós verziók népszerűek ilyenkor, hiszen a sonkához és a tojáshoz elsősorban ezek illenek. Most egy különleges, de meglepően egyszerű receptet hoztunk, érdemes kipróbálni!
A kiflikalács látványos eleme lehet a húsvéti asztalnak, és ami nagyon szuper, hogy nem bonyolult az elkészítése. Egyszerűen csak kis kilfiket kell formázni – na jó, ez talán picit időigényesebb, de nem nehéz feladat –, és utána egymásra rétegezni az apróságokat. Kisülve vághatod, de tépheted is – az biztos, hogy el fog fogyni az utolsó morzsáig!
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1 nagy csipet só
1 dl langyos tejszín
fél dl langyos tej
1 tojás
5 dkg puha vaj
Az összeállításhoz:
10-15 dkg olvasztott vaj
pár evőkanál barna cukor
1 tojás
Elkészítése:
Egy kis pohárba morzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy csipet cukrot, és ráöntünk fél deci langyos tejet. Hagyjuk felhabosodni.
Közben egy nagy dagasztótálba szitáljuk a lisztet. Az egyik oldalára szórjuk a sót. A közepébe kis mélyedést vájunk, ide öntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk az egész tojást, ráöntjük a langyos tejszínt. Odakészítünk egy deci langyos vizet és egy kis lisztet, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Közepesen kemény állagot szeretnénk elérni, ha szükséges, kis vízzel vagy liszttel korrigálhatjuk az állagot. Legalább tíz percig dagasztjuk, míg a tésztában hólyagok nem lesznek, és el nem válik az edény falától. Ekkor beledagasztjuk a megolvasztott, langyos vajat is. Jól összedolgozzuk, cipót formázunk, letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen hagyjuk kelni.
Ha a duplájára kelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk. Kinyújtjuk, hosszú háromszögekre vágjuk. A tésztadarabokat lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk egy kis barna cukorral, majd kiflivé csavarjuk.
Végül 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Rögtön levesszük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és bő félóra alatt megsütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, és lekenjük a tetejét felvert tojással.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.