Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Zsemlegombóc
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Babgulyás
Húsvét

Így lesz természetes és tartósítószerektől mentes a húsvéti tojásfestés

A húsvét egyik vitathatatlanul legszórakoztatóbb tradíciója a tojásfestés. A színes tojások vidámmá varázsolják az ünnepi asztalt, elkészítésük pedig remek időtöltés akár a gyerekekkel festünk, akár barátokkal, akár egyedül.

A bolti festékeket azonban nem mindenki szereti. Tény, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tojásfestékek nem ártanak az egészségnek, de attól még áthatolnak a porózus tojáshéjon, és pirosra vagy kékre színezett tojásfehérjéket még akkor sem eszünk szívesen, ha tudjuk, hogy az adott színezőtől nem lesz semmi bajunk. A bolti festékek emellett meglehetősen unalmas, mű színekben kaphatók.

Aki tehát igazán különleges, nem kemikáliákkal színezett tojásokat szeretne, annak bizony érdemes megpróbálkozni a természetes tojásfestéssel, így a tojásoknak kis túlzással a héját is megehetjük. A természetes festékeknek azonban ennél sokkal nagyobb előnye, hogy gyárilag nem előállítható, pompásan izgalmas színeket adnak a tojáshéjnak.

Ha nem bolti festékkel akarunk dolgozni, akkor az előkészületek kicsit több időt és szervezést kívánnak, de hidd el, a lenyűgöző végeredmény mindenért kárpótol majd!

Természetes és tartósítószerektől mentes a húsvéti tojásfestés /Fotó: Shutterstock
Természetes és tartósítószerektől mentes a húsvéti tojásfestés /Fotó: Shutterstock

Hogyan fogjunk hozzá?

Találjuk ki, melyik színeket szeretjük a legjobban, és szerezzük be hozzá az alapanyagokat. A természetes festékeket különböző, a természetben előforduló, erős színű növényekből nyerhetjük ki. Ezeket bármelyik élelmiszerboltban vagy piacon beszerezhetjük. Attól függően, hogy milyen színeket szeretnénk, az alábbi hozzávalókat kell beszereznünk:

  • Élénk rózsaszín- cékla
  • Halvány kék-lila káposzta
  • Erős kék- áfonya
  • Lila- cékla+lila káposzta, vegyesen
  • Halvány lila- lilahagyma héja
  • Barnás-rózsaszín- vöröshagyma héja
  • Élénk napsárga- kurkumapor
  • Zöld- petrezselyem

A tojások

A legjobb eredményt fehér tojások felhasználásával érhetjük el, hiszen itt a színezés folyamatába nem zavar be a tojás alapszíne. Magyarországon sajnos leginkább barna tojások érhetők el, de az ünnep előtt nagyobb hipermarketekben általában kapható a fehér változat is. Ha van egy megbízható baromfi hentesünk, tőle is rendelhetünk.

Amire ügyeljünk

  • Akár természetes, akár mesterséges festékeket használunk, mindig igaz, hogy a tojásokat addig fogja be a legjobban a pigment, amíg forrók, így felhasználásig tartsuk őket melegen.
  • A tojások héját csak ott fogja be rendesen a festék, ahol teljesen zsírtalanok. A kezünket akármilyen alaposan mostuk meg előzőleg, valamennyire mindig zsíros, így a tojásokat kanállal, vagy gumikesztyűs kézzel mozgassuk a festékbe.
  • A festékanyagot minden esetben fixáljuk ecettel, mert különben nem tapad meg rendesen a tojáshéjon. Túl kevés ecet használatakor a színek nem lesznek elég intenzívek, míg a túl sok ecet szétmarja a tojás héját. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségekre.

Hozzávalók 250 ml festékhez, amibe egyszerre 2 tojást tudunk festeni

(A mennyiségek bátran sokszorozhatók)

  • Színenként 500 ml víz
  • 1-2 bögrényi az adott növényből (káposzta, cékla reszelve, hagymahéj összenyomogatva, stb.)
  • 2-3 púpozott evőkanál a kurkumából
  • 250 ml folyadékonként 1 ek 10%-os ecet
  • olaj vagy zsír a tojás fényezéséhez

Elkészítése:

  1. Tegyük a kívánt színhez való hozzávalókat a vízzel teli edénybe. Forraljuk fel és főzzük addig, míg a színanyagok kifőnek. (kb. 30 perc) Akkor jó, amikor a víznek már egészen intenzív színe van.
  2. Szűrjük le a festett vizet és adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet. Közben főzzük a tojásokat keményre és tartsuk őket melegen.
  3. Tegyük a tojásokat a festékbe kanál segítségével, vagy gumikesztyűs kézzel, és hagyjuk ázni addig, míg a kívánt színt el nem érjük. (A természetes alapú festékektől nagy valószínűséggel nem lesz annyira erős a tojások színe, mint a mesterségesektől.)
  4. A kész tojásokat óvatosan csepegtessük le, szárítsuk meg és kenjük át valamilyen zsiradékkal, hogy szépen csillogjanak.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.