A madártej a húsvéti ünnepkör egyik kedvelt desszertje. Nem véletlenül, hiszen a tavaszi jó idő és a húsvéthoz köthető tojásfogyasztási láz mind-mind abba az irányba mutat, hogy feltétlen madártejjel kell készülnünk az ünnepre.
A madártejhez alig kell valami. Jó minőségű tej, néhány, szintén jó minőségű tojás, egy rúdnyi vanília, némi természetes édesítő, egy kis keményítő vagy finomliszt (bár ezek el is hagyhatók). A vaníliát nem érdemes vaníliás cukorral helyettesíteni, egy fél rúd is elég egy nagyobb tál madártejhez, főleg, ha a tejbe nem csak a magokat, hanem magát a kikapart vaníliarudat is belefőzzük. Az is jó megoldás lehet, ha vanília esszenciával ízesítjük a desszertünket, s a madártej még egy leheletnyi reszelt narancshéjat is elbír.
Abban az esetben, ha szeretnénk biztosra menni, s félünk attól, hogy túl híg lesz a madártej, illetve nem merjük túlmelegíteni a tojássárgáját, akkor érdemes két teáskanálnyi finomlisztet vagy keményítőt csomómentesen kikeverni a tojássárgájával, s úgy a tejhez adni. A keményítő jobb választás, mivel a keményítővel elkevert sárgája már kevésbé fog kicsapódni, akkor is, ha véletlenül kissé túlhevítenénk.
Amikor kellő sűrűségű a madártejünk, akkor már csak a habszigeteket kell elkészítenünk. A habot többféle módon is megfőzhetjük. A cukorral kemény habbá vert fehérjéből kikanalazott habszigeteinket főzhetjük vízben vagy az óvatosan melegített madártejben is elkészíthetjük, de kedvelt, biztonságos és gyors megoldást jelent, ha a mikróban készítjük el.
A kész madártejet tálaláskor még tovább variálhatjuk. Adhatunk hozzá pirított mandulapelyhet, megszórhatjuk egész mákkal, darált dióval, de különféle szirupokkal (mandula-, mák-, pörkölt mogyoró) szintén kedvünk szerint ízesíthetjük. Arra ügyeljünk, hogy a sziruppal édesített madártejnél az alap krémben kicsit vegyünk vissza a hozzáadott cukor vagy bármilyen más természetes édesítőszer mennyiségét.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.