Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

Így lesz tökéletes a madártej vagy a vaníliasodó: íme mindennek az alapja, az angolkrém

Így lesz tökéletes a madártej, a vaníliasodó és fagyi: az angolkrém
Ez a főzött krém az alapja többek között a madártejnek, a borsodónak, egyes fagylaltoknak, valamint számos sütemény és torta töltelékének.

Fő hozzávalók

A pudingszerű klasszikus változathoz csupán tej, tojássárgája, cukor és vanília kell.
Dúsabb, ha a 3,5%-os teljes tejet minél zsírosabb (legalább 30-33%-os) tejszínnel kevered. Zsírszegény tej esetén híg lesz. Vegetáriánusok számára kókusz- vagy zabtejjel is elkészíthető.

A tojássárgájákat finom szemcséjű kristálycukorral vagy édesítőszerrel (pl. sztíviával, nyírfacukorral, mézzel) keverd ki. A megmaradó tojásfehérjéket süteményekhez, pl. gyümölcskenyérhez hasznosíthatod.

A kikapart vaníliavelőt és magát a rudat is főzd meg a tejben. Zavarnak az apró sötét magok és nem akarsz a szűréssel bajlódni? Használj vaníliakivonatot!

Ízesítők

A vanílián kívül fűszerezheted a krémet őrölt szerecsendióval és fahéjjal vagy kezeletlen citrom reszelt héjával, továbbá kerülhet bele kakaópor, csokoládé, likőr, pálinka, rum vagy feketekávé is.

A csokoládét a felforrósított tejbe tördelheted. Szeszekből 1-2 ek az ízesítéshez javasolt mennyiség. A tejet felerészben kávéval, sodónál teljesen egészében borral helyettesítheted.

Sűrűség

Alapesetben a tojássárgáják és a folyadék mennyiségének arányától függ. A sütemények töltésére alkalmas cukrászkrémet némi fehér liszt vagy kukoricakeményítő hozzáadásával sűrítheted.

Főzési fortélyok lépésről lépésre

  1. A készítéshez optimális 69-85 fok közötti hőmérsékletet érdemes cukor- vagy maghőmérővel ellenőrizni, mert a tojássárgája egy pillanat alatt rántottává változhat, ha túl forró tejjel találkozik.
  2. Villanytűzhelynél általában elég, ha egy vastag aljú edényben, alacsony fokozaton főzöd a krémet. Gáztűzhelynél mindenképpen használj lángelosztót, továbbá vízfürdőben vagy gőz fölött kevergesd a krémet!
  3. A tejet nem szabad felforralni. Csak addig melegítsd a vaníliával együtt, amíg az edény fala mellett kis buborékok keletkeznek. Ezután halászd ki a vaníliarudat.
  4. A tojássárgájákat és a cukrot kézi mixerrel vagy habverővel keverd fehéredésig egy tálban. Vékony sugárban csorgatva add hozzá a meleg tej felét, és közben folyamatosan keverd. Óvatosan öntsd a maradék tejhez, és lassú tűzön keverd tovább fakanállal, amíg kissé besűrűsödik. Akkor jó, ha bevonja a fakanalat. Ne engedd felforrni, mert kicsapódik! Végül öntsd vissza tálba, és folytasd a keverést, amíg a krém langyosra hűl.

Felhasználási ötletek

Az angolkrémet sűrűbb változatban süteményekre kenheted vagy bogyós gyümölcsökkel díszítve pohárdesszertként tálalhatod, hígabb öntetként pedig morzsasütikre, pitékre locsolhatod.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.