Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Praktikus

Így nem süllyed le az áfonya a süti aljára: mutatjuk a trükköt!

A bogyós gyümölcsök a legegyszerűbb piskótát vagy kevert tésztát is feldobják. Ami zavaró lehet: a sütés végére a gyümölcsök hajlamosak lesüllyedni a tészta aljára, „elrontva" a végeredményt. Ha azt szeretnénk, hogy a sütés során egyenletesen terüljenek szét a tésztában, vessünk be egy egyszerű trükköt!

Az áfonya vitamindús, sokoldalúan felhasználható gyümölcs: tökéletes a reggeli joghurtba, zabkásába, turmixokba és persze mehet muffinba, palacsintába vagy más finom süteménybe. Utóbbira még tudományos magyarázat is van: a bogyós gyümölcsök íze sütés közben koncentrálódik, amitől még édesebb lesz, a végeredmény pedig még finomabb.

Vitaminbomba, amit önmagában is imádunk! / Fotó: Shutterstock
Vitaminbomba, amit önmagában is imádunk! / Fotó: Shutterstock

Egy áfonyás süti – csakúgy, mint más bogyós gyümölcsökkel megpakolt sütemény – isteni finom, és akkor a legszebb, ha a gyümölcsök egyenletesen keverednek a tésztában. Sokszor azonban a finomságok a sütemény aljára kerülnek, engedve a gravitációnak: a gyümölcs ugyanis nehezebb, mint maga a tészta. Szerencsére van pár nagyon egyszerű trükk, amelyekkel könnyedén megelőzhetjük a bajt.

Szép látvány, amikor egyenletesen oszlik el a gyümölcs a tésztában / Fotó: Shutterstock
Szép látvány, amikor egyenletesen oszlik el a gyümölcs a tésztában / Fotó: Shutterstock

A bevált módszer

A legegyszerűbb, ha a friss gyümölcsöt kevés lisztben megforgatjuk, és úgy tesszük a tésztába. Ha szeretnénk elkerülni, hogy ezáltal még több liszt kerüljön a sütibe, a száraz hozzávalókból vegyünk el egy kanállal, és abba forgassuk bele a gyümölcsöt. Ha ezután dobáljuk a tésztába, nem fog az aljára süllyedni az áfonya.

Ez is működik

Cukrászok szerint érdemes kipróbálni egy másik módszert is: a friss áfonyát cseréljük szárítottra. Ha esetleg a szín miatt ragaszkodunk a friss gyümölcshöz, csepegtessünk pár csepp citromlevet az aszalt gyümölcsre.

Extra tipp:

A süllyedés oka lehet az is, hogy túl sok levegő van a tésztában, ezért nem érdemes túlkeverni azt!

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.