Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

Az időzítés a kulcs: Így pácold a húsokat és a zöldségeket!

/Fotó: Shutterstock
A pác különleges aromát ad a grillezett húsoknak és zöldségeknek, de nem mindegy, mikor és milyen szószt használunk. Adunk néhány praktikus tippet az alkalmazásukhoz, hogy a szabadtéri sütögetés valóban maximális ízélményt nyújtson.

Mindenkinek van kedvenc házi szósza vagy páca, amivel ínycsiklandóvá teszi a grillezett ételeket. No de mikor vessük be a „titkos” összetevőt? Az időzítés kulcsfontosságú, ha ugyanis nem a megfelelő időpontban forgatjuk a fűszeres keverékbe vagy szószba a húsokat és a zöldségeket, ragacsos, égett lesz a végeredmény, és oda a grillélmény.

Száraz pác esetén sem mindegy, mikor kerül a húsra a fűszer /Fotó: Shutterstock
Száraz pác esetén sem mindegy, mikor kerül a húsra a fűszer /Fotó: Shutterstock

EBBEN A SZÓSZBAN LESZ TÖKÉLETES A GRILLEZETT CSIRKE

A pácolás folyamata egyaránt függ a grillezendő hús fajtájától és a kívánt eredménytől. Kezdjük a csirkével!

Gyakori hiba, hogy a csirkét sokan már a sütés előtt megkenik a szósszal, majd grillezés közben tovább locsolgatják vele. Ebben az esetben könnyen megégethetjük a húst. A tökéletes végeredményhez süssük lassan a csirkehúst, és a páccal csak a grillezés utolsó fázisában kenjük meg, így az nem fog ráégni. A pác felvitelekor figyeljünk arra, hogy csak annyi szósz kerüljön a húsra, amennyi éppen bevonja. A hússzeletnek először csak az egyik oldalát kenjük meg. Ezután süssük a húst 4-5 percig, majd fordítsuk meg, és kenjük meg a másik oldalát is.

Csirkéhez válasszunk sűrű szószt: barbecue-ban egyenlegesen átsül ez a húsfajta, és zamatos lesz a végeredmény.

EZZEL A PÁCOLÁSI TRÜKKEL A LEGÍZLETESEBB A STEAK

A csirkével ellentétben, ha marhaszeletet grillezünk, a pácot korán kell felvinni a húsra, hogy az együtt süljön vele. Éles késsel óvatosan vágjuk be több helyen a húst, majd alaposan kenjük meg a páccal – a bevágásoknak köszönhetően a pác átitatja a húst, ezáltal még finomabb lesz a steak. A bepácolt húst pihentessük néhány óráig, közben néhányszor megkenhetjük még némi szósszal.

A hús típusától függ, meddig hagyjuk állni a pácban /Fotó: Shutterstock
A hús típusától függ, meddig hagyjuk állni a pácban /Fotó: Shutterstock

Grillezéskor már nem szükséges locsolgatni a marhahúst. Ha megsült, vegyük le a grillről a hússzeleteket, kenjük meg ismét, és csomagoljuk őket alufóliába. Azután tegyük vissza a grillre egy rövid időre, és hagyjuk kicsit átforrósodni a húst. Végeredményként még ízletesebb steaket kapunk.

ERRE NAGYON FIGYELJÜNK, HA TARJÁT GRILLEZÜNK

A sertéshús grillezésénél a kulcsszó a mérték. Tegyük a csontos tarját a grillre, és hagyjuk, hogy átvegye a füstös ízt, és puhára süljön. Ezután vigyünk fel a hússzeletekre legfeljebb fél kávéscsészényi szószt – ennyi épp elegendő, hogy teljesen bevonja a húsokat –, és hagyjuk, hogy a felszínén kissé karamellizálódjon a szósz. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg!

Ha cukros szósszal ízesítjük a tarját, fontos odafigyelni a sütési hőmérsékletre. Az édes szósz ugyanis ragadóssá válhat grillezés közben, vagy akár meg is éghet. Ha gazdagabb ízt szeretnénk elérni, a sütés utolsó szakaszában vigyük fel a szószt a hússzeletre, nem sokkal azelőtt, hogy levennénk a grillről. A szószt kissé elő is melegíthetjük, így könnyebb lesz egymás után több vékony réteget is felvinni a tarjára.

ILYEN PÁCBAN BIZTOSAN NEM ÉG MEG A ZÖLDSÉG

Ha már szabadtéren sütögetünk, grillezzünk a hús mellett zöldségeket is! A zöldségeket nem kell hosszabb ideig pácolni, elegendő néhány perccel a grillezés előtt átforgatni őket a fűszeres keverékben. Ügyeljünk rá, hogy a zöldségeket pácolás után mindig előmelegített grillrácsra tegyük, így gyorsabban elkészülnek, és a nedvességtartalmukból sem veszítenek. A grillsütőt mindig kenjük meg vékonyan olajjal, hogy sütés közben ne ragadjanak rá a zöldségek. Hagyjuk alaposan megsülni egy-egy oldalukat, nem kell őket sűrűn átforgatni.

Jó tudni, hogy a boltban vásárolt barbecue-val és egyéb készen kapható, cukros mázzal bevont zöldségek grillezés közben megéghetnek. A magas cukortartalmú szószok helyett válasszunk inkább saját készítésű olaj- vagy ecetalapú pácokat, amelyek finom ízt adnak a zöldségeknek, de nem égetik meg őket.

A zöldségeket néhány perccel a sütés előtt kell átforgatni a fűszeres keverékben /Fotó: Shutterstock
A zöldségeket néhány perccel a sütés előtt kell átforgatni a fűszeres keverékben /Fotó: Shutterstock

TOVÁBBI TIPPEK A HÚSOK PÁCOLÁSHOZ

1. Dörzsöljünk kiegészítő fűszert a húsba grillezés előtt

Még különlegesebb lesz az ízélmény, ha a grillezés előtt tetszőleges fűszerrel enyhén bedörzsöljük a hússzeleteket. Ha a választott fűszer jól passzol a páchoz, a grillparti vendégei biztosan elkérik a receptet.

2. A pácolási időt igazítsuk a hús típusához

A zsenge és jó minőségű húsokat maximum két órát hagyjuk a pácban, viszont a szálas, vastag hússzeleteket legalább hat órát érdemes pácolni. Még jobb, ha egy éjjelre betesszük a hűtőszekrénybe.

3. Hígítsuk fel a szószt!

Ha cukros szószt választunk például a tarjához, sem égett, sem ragacsos nem lesz a végeredmény, ha vízzel kissé felhígítjuk a pácot. Így csak vékony rétegben tudjuk felvinni a pácot, ezáltal az egyenletesen sül rá a húsra.

4. Grillezzünk lassan, alacsonyabb hőfokon

Ha a grill mellett állva nem akarunk egyfolytában azon aggódni, hogy megég-e a szósz, akkor süssük a húst alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig. Ezzel a módszerrel kisebb eséllyel ég meg az étel, persze ebben az esetben sem ajánlott hosszabb ideig őrizetlenül hagyni a grillsütőt.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.