Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Praktikus

Ilyen finomat még nem ettél! Ez történik, ha cukorral dörzsölöd be a húst sütés előtt

Jól tudjuk, milyen fontos az ételek megfelelő sózása, illetve általában a fűszerezés. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a hús cukrozása egészen új utat nyit meg az ízlelőbimbók előtt.

A hús cukorral való bedörzsölése furán hangozhat, amikor manapság szinte száműztük ezt az alapanyagot a konyhánkból. De nem kell belőle sokat használni, hogy egy merőben új ízélményben legyen részünk. Bármilyen hússal működik, és több előnye is van. Lássuk, mik ezek. 

A sült hús ínycsiklandó karamellizálódott kérget kap, ha cukorral dörzsöljük be sütés előtt
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Segíti a hús barnulását

Egy ízletes sült akkor jó, ha ránézésre már a külseje is étvágygerjesztő. Ahhoz, hogy kialakuljon egy szép barna kéreg, sok ideig kell sütni a húst, emiatt itt-ott akár a kelleténél jobban is megpirulhat. A cukor segít lerövidíteni a folyamatot, így biztos, hogy sehol nem kap oda a sültünk. A cukor hő hatására karamellizálódik, de könnyen megéghet, ezért tényleg csak egy kis csipetnyivel dörzsöljük be a húst. 

Lágyítja az ízeket

Nem csak a sült látványát dobja fel a cukor. Már a sütés előtt kifejti hatását, azzal, hogy segít megőrizni a hús puhaságát. A só és cukor 2:1 arányú keverékével bedörzsölt és rövid ideig pihentetett sült sokkal szaftosabb és omlósabb lesz. 

Édeskés aromát kölcsönöz

A sós és édes passzolnak egymáshoz, annak ellenére – vagy talán éppen ezért –, hogy két ellentétes ízvilágot képviselnek. Míg a só kiemeli az ízeket, és ezért teszünk belőle egy csipetnyit az édességekbe is, addig a cukor egy kis pluszt ad hozzá az ízélményhez. Különösen jól működik a kissé keserű vagy savas hozzávalókkal, gondoljunk csak a mézes-mustáros csirkére

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.