Mindenkinek van kedvenc házi szósza vagy páca, amivel ínycsiklandóvá teszi a grillezett ételeket. No de mikor vessük be a „titkos” összetevőt? Az időzítés kulcsfontosságú, ha ugyanis nem a megfelelő időpontban forgatjuk a fűszeres keverékbe vagy szószba a húsokat és a zöldségeket, ragacsos, égett lesz a végeredmény, és oda a grillélmény.
A pácolás folyamata egyaránt függ a grillezendő hús fajtájától és a kívánt eredménytől. Kezdjük a csirkével!
Gyakori hiba, hogy a csirkét sokan már a sütés előtt megkenik a szósszal, majd grillezés közben tovább locsolgatják vele. Ebben az esetben könnyen megégethetjük a húst. A tökéletes végeredményhez süssük lassan a csirkehúst, és a páccal csak a grillezés utolsó fázisában kenjük meg, így az nem fog ráégni. A pác felvitelekor figyeljünk arra, hogy csak annyi szósz kerüljön a húsra, amennyi éppen bevonja. A hússzeletnek először csak az egyik oldalát kenjük meg. Ezután süssük a húst 4-5 percig, majd fordítsuk meg, és kenjük meg a másik oldalát is.
Csirkéhez válasszunk sűrű szószt: barbecue-ban egyenlegesen átsül ez a húsfajta, és zamatos lesz a végeredmény.
A csirkével ellentétben, ha marhaszeletet grillezünk, a pácot korán kell felvinni a húsra, hogy az együtt süljön vele. Éles késsel óvatosan vágjuk be több helyen a húst, majd alaposan kenjük meg a páccal – a bevágásoknak köszönhetően a pác átitatja a húst, ezáltal még finomabb lesz a steak. A bepácolt húst pihentessük néhány óráig, közben néhányszor megkenhetjük még némi szósszal.
Grillezéskor már nem szükséges locsolgatni a marhahúst. Ha megsült, vegyük le a grillről a hússzeleteket, kenjük meg ismét, és csomagoljuk őket alufóliába. Azután tegyük vissza a grillre egy rövid időre, és hagyjuk kicsit átforrósodni a húst. Végeredményként még ízletesebb steaket kapunk.
A sertéshús grillezésénél a kulcsszó a mérték. Tegyük a csontos tarját a grillre, és hagyjuk, hogy átvegye a füstös ízt, és puhára süljön. Ezután vigyünk fel a hússzeletekre legfeljebb fél kávéscsészényi szószt – ennyi épp elegendő, hogy teljesen bevonja a húsokat –, és hagyjuk, hogy a felszínén kissé karamellizálódjon a szósz. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg!
Ha cukros szósszal ízesítjük a tarját, fontos odafigyelni a sütési hőmérsékletre. Az édes szósz ugyanis ragadóssá válhat grillezés közben, vagy akár meg is éghet. Ha gazdagabb ízt szeretnénk elérni, a sütés utolsó szakaszában vigyük fel a szószt a hússzeletre, nem sokkal azelőtt, hogy levennénk a grillről. A szószt kissé elő is melegíthetjük, így könnyebb lesz egymás után több vékony réteget is felvinni a tarjára.
Ha már szabadtéren sütögetünk, grillezzünk a hús mellett zöldségeket is! A zöldségeket nem kell hosszabb ideig pácolni, elegendő néhány perccel a grillezés előtt átforgatni őket a fűszeres keverékben. Ügyeljünk rá, hogy a zöldségeket pácolás után mindig előmelegített grillrácsra tegyük, így gyorsabban elkészülnek, és a nedvességtartalmukból sem veszítenek. A grillsütőt mindig kenjük meg vékonyan olajjal, hogy sütés közben ne ragadjanak rá a zöldségek. Hagyjuk alaposan megsülni egy-egy oldalukat, nem kell őket sűrűn átforgatni.
Jó tudni, hogy a boltban vásárolt barbecue-val és egyéb készen kapható, cukros mázzal bevont zöldségek grillezés közben megéghetnek. A magas cukortartalmú szószok helyett válasszunk inkább saját készítésű olaj- vagy ecetalapú pácokat, amelyek finom ízt adnak a zöldségeknek, de nem égetik meg őket.
Még különlegesebb lesz az ízélmény, ha a grillezés előtt tetszőleges fűszerrel enyhén bedörzsöljük a hússzeleteket. Ha a választott fűszer jól passzol a páchoz, a grillparti vendégei biztosan elkérik a receptet.
A zsenge és jó minőségű húsokat maximum két órát hagyjuk a pácban, viszont a szálas, vastag hússzeleteket legalább hat órát érdemes pácolni. Még jobb, ha egy éjjelre betesszük a hűtőszekrénybe.
Ha cukros szószt választunk például a tarjához, sem égett, sem ragacsos nem lesz a végeredmény, ha vízzel kissé felhígítjuk a pácot. Így csak vékony rétegben tudjuk felvinni a pácot, ezáltal az egyenletesen sül rá a húsra.
Ha a grill mellett állva nem akarunk egyfolytában azon aggódni, hogy megég-e a szósz, akkor süssük a húst alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig. Ezzel a módszerrel kisebb eséllyel ég meg az étel, persze ebben az esetben sem ajánlott hosszabb ideig őrizetlenül hagyni a grillsütőt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.