Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék
Babgulyás
Epres blondie
Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Kínai szezámmagos csirke
A skótok kedvenc sütije leginkább a pogácsához hasonlít. Viszont ez a miénkkel ellentétben édes változat. Jamie Oliver egyszerű receptjével igazán omlós scone-t készíthetsz.

A britek ötórai szertartásából sosem hiányozhat az édes, omlós teasütemény, a scone (ejtsd: szkón), ami erdetileg a skótok hagyományos édessége, ám egyre népszerűbb és kedveltebb a szigetországon kívül is. Nemcsoda, hiszen hihetetlenül omlós és könnyű finomság, nem mellesleg nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Miért is ne próbálhatnád ki akár már most?

Tökéletes tízórai, délutáni uzsonna, vagy desszert lehet kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Jamie Oliver omlós receptjével egészen biztosan sikered lesz! Minél többször készíted, annál finomabbra sikerül.

Jamie Oliver csodálatosan finom scone receptjét érdemes elkészíteni (Shutterstock)
Jamie Oliver csodálatosan finom scone receptjét érdemes elkészíteni (Shutterstock)

A scone hozzávalói:

  • 7,5 dkg hideg vaj
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 púpozott teáskanál barna porcukor
  • 1 db nagy tojás
  • 2 evőkanál tej
  • csipet só

Így készül az omlós és könnyű scone:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. Keverőtálba szitáld a lisztet, add hozzá a hideg vajat, a cukrot, a sót és a sütőport. A scone tésztájához villával finoman morzsold el a vajat a száraz hozzávalókkal. Akkor jó, ha nagyjából cornflakes nagyságú darabkákra morzsolgatod szét a vajat. Amikor kezd összeállni a tészta, keverd hozzá a tojást és a tejet is. Dolgozd simára. Száraz, nem ragadós tésztát kell kapnod.
  3. Konyharuhával takard le tálat, és a hűtőben pihentesd a tésztát 15 percet.
  4. Szórd meg kevés liszttel a tiszta munkalapot, borítsd rá a tésztát, és nyújtsd kb. 2 cm vastagságúra. Pogácsaszaggatóval, vagy kisebb pohárral szaggasd ki a scone formákat, amíg el nem fogy a tészta.
  5. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezd a süteményeket, némi távolságot hagyva egymás mellett. Sütés előtt mindegyik tetejét vékonyan kend át kevés tejjel. Told a sütőbe, és süsd 12-15 percig, amíg szépen pirosodni kezd a teteje.
  6. A sütőből kivéve hagyd kihűlni a süteményeket.

A scone-t a skótok hagyományosan clotted cream-mel és lekvárral fogyasztják. Előbbi hiányában a félbe vágott süteményeket megkenheted vajjal és lekvárral, de mascarponés krémmel is ugyanilyen finom lesz.

A tésztához adhatsz előzőleg kevés narancslébe áztatott mazsolát, aszalt gyümölcsöket. Még tartalmasabb és még finomabb lesz tőle.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (1)

LegfrissebbTörlés
A

abalog

2024. 10. 18. | 17:55
Úgy látom, ez ennek a fordítása (felezve): https://www.jamieoliver.com/recipes/fruit/crumbliest-scones/ Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy sima lisztet ír "self-raising" liszt helyett, ami így bizonyára nem lesz jó. Valaki kipróbálta? Én most próbálok először scone-t sütni, de nem ezt fogom kipróbálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.