Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egészséges

Ezzel a vitaminnal megelőzhető az érelmeszesedés

Keveset tudunk a K-vitaminról, pedig jótékony hatással van a szervezetünkre. A K2-vitamin az állati eredetű élelmiszerekben, például a marhamájban és a sajtban található, míg a K1 a növényi élelmiszerekben. Előbbi szerepet játszik a véralvadásban, a szív- és a csontok egészségében. A tipikus nyugati étrenddel azonban nem biztos, hogy gyakran fogyasztunk olyan élelmiszereket, melyek ezt tartalmazzák.

mit tud a K-vitamin?

A K2-vitamin olyan fehérjéket aktivál, amelyek szerepet játszanak a véralvadásban, a kalcium-anyagcserében és a szív egészségében. Az egyik legfontosabb funkciója a kalciumlerakódás szabályozása, ezzel megakadályozza az erek és a vesék meszesedését.

K2-vitamint magas zsírtartalmú tejtermékek, a tojássárgája, a máj, a savanyú káposzta és a miso tartalmaz (Fotó: Shutterstock)
K2-vitamint magas zsírtartalmú tejtermékek, a tojássárgája, a máj, a savanyú káposzta és a miso tartalmaz (Fotó: Shutterstock)


Segíthet megelőzni a szívbetegségeket

A szív körüli artériákban felhalmozódó kalcium a szívbetegségek hatalmas kockázati tényezője. Bármi, ami csökkentheti ezt, segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását. A K2-vitamin éppen ezt a célt szolgálja, mivel megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitaminhiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

Akadályozza az erek meszesedését

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely a kalcium lerakódása következtében megkeményedik, meszes plakkok jönnek létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását, ugyanis megköti a vérben levő felesleget. Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amelyhez K2-vitaminra van szüksége, mert ez a vitamin aktiválja a fehérjét. Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés. A K2-vitamin tehát alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

Javítja a csontok egészségét

A csontritkulás, vagyis a porózus csontok gyakori probléma, különösen az idősebb nők körében fordul elő, és jelentősen növeli a csonttörések kockázatát. A K2-vitamin központi szerepet játszik a csontokban és a fogakban található fő ásványi anyag, a kalcium anyagcseréjében. Aktiválja két fehérje – a mátrix GLA fehérje és az oszteokalcin – kalciumkötő hatását, amelyek segítenek a csontok felépítésében és fenntartásában.

A K2-kiegészítés előnyei tovább fokozhatók, ha D-vitaminnal kombináljuk (Fotó: Shuttertock)
A K2-kiegészítés előnyei tovább fokozhatók, ha D-vitaminnal kombináljuk (Fotó: Shuttertock)


Miben van K2-vitamin?

Bár a vastagbélben lévő bélbaktériumok is termelnek valamennyi K2-vitamint, de nem elegendőt, ráadásul a táplálkozásunkkal sem viszünk be megfelelő mennyiséget ebből. Ez főként a

  • magas zsírtartalmú tejtermékek
  • a tojássárgája
  • máj
  • savanyú káposzta
  • miso

tartalmaz. Az ipari állattartás miatt viszont ezeknek az ételek ma már lényegesen alacsonyabb a K2-vitamin tartalma, mint régebben voltak, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne, ezért érdemes táplálékkiegészítők formájában szednünk. A K2-kiegészítés előnyei tovább fokozhatók, ha D-vitaminnal kombináljuk. A D-vitamin támogatja az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin aktiválja őket.

Ajánluk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.