A K2-vitamin olyan fehérjéket aktivál, amelyek szerepet játszanak a véralvadásban, a kalcium-anyagcserében és a szív egészségében. Az egyik legfontosabb funkciója a kalciumlerakódás szabályozása, ezzel megakadályozza az erek és a vesék meszesedését.
A szív körüli artériákban felhalmozódó kalcium a szívbetegségek hatalmas kockázati tényezője. Bármi, ami csökkentheti ezt, segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását. A K2-vitamin éppen ezt a célt szolgálja, mivel megakadályozza a kalcium lerakódását az artériákban, sőt egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitaminhiány is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.
Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely a kalcium lerakódása következtében megkeményedik, meszes plakkok jönnek létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigén szervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását, ugyanis megköti a vérben levő felesleget. Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amelyhez K2-vitaminra van szüksége, mert ez a vitamin aktiválja a fehérjét. Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés. A K2-vitamin tehát alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.
A csontritkulás, vagyis a porózus csontok gyakori probléma, különösen az idősebb nők körében fordul elő, és jelentősen növeli a csonttörések kockázatát. A K2-vitamin központi szerepet játszik a csontokban és a fogakban található fő ásványi anyag, a kalcium anyagcseréjében. Aktiválja két fehérje – a mátrix GLA fehérje és az oszteokalcin – kalciumkötő hatását, amelyek segítenek a csontok felépítésében és fenntartásában.
Bár a vastagbélben lévő bélbaktériumok is termelnek valamennyi K2-vitamint, de nem elegendőt, ráadásul a táplálkozásunkkal sem viszünk be megfelelő mennyiséget ebből. Ez főként a
tartalmaz. Az ipari állattartás miatt viszont ezeknek az ételek ma már lényegesen alacsonyabb a K2-vitamin tartalma, mint régebben voltak, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne, ezért érdemes táplálékkiegészítők formájában szednünk. A K2-kiegészítés előnyei tovább fokozhatók, ha D-vitaminnal kombináljuk. A D-vitamin támogatja az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin aktiválja őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.