Az ünnepek a gyerek őszinte lelkesedésével válnak igazán felejthetetlenné. Nekik az is nagy öröm, ha segíthetenek elkészíteni egy-két fogást, amellyel aztán büszkélkedhetnek a vendégek előtt. Vond be a kicsiket a készülődésbe, hiszen most az sem gond, ha koszos lesz a konyha. A lényeg, hogy te és a gyerekek együtt alkothattok valami finomat a konyhában.
Hogy legyen, ami átmelegít, mielőtt nekiláttok a nagy munkának, készítsetek egy fűszeres forró csokit. Elvégre egy jó forró csokit mindenki megérdemel egy hideg téli napon!
Hozzávalók: 2 dl tej, 5 teáskanál tejszín, 1 teáskanál nem cukrozott kakaópor, 1 kávéskanál cukrozott kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 2 kockacukor, szegfűszeg, egy csipet fahéj.
Így készítsd el:
A tejet melegítsd meg a tűzhelyen. Dobj bele 2 szem szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg, de még nem forr a tej, add hozzá a kakaóporokat és a tejszínt. Édesítsd 2 kockacukorral és 1 kiskanál vaníliás cukorral. Főzd még néhány percig, majd leszűrve, bögrében tálald. A tetejére jöhet egy nagy adag tejszínhab – úgy az igazi!
Elkészítési idő: 10 perc!
A habcsók tipikus karácsonyi finomság, amit sokan karácsonyfadísznek használnak. Ha neked is a kellemes gyerekkori emlékeket juttatja eszedbe, készíts egy nagy dobozzal ebből a hihetetlenül egyszerű édességből és akár a karácsonyi ajándékok csomagolását is feldobhatod vele.
Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, pár csepp citromlé.
Így készítsd el: A tojásfehérjéket verd fel a citromlével, és ha már félig kemény, add hozzá a cukrot két részletben. Ha már teljesen összeállt (azaz a massza akkor sem mozdul, amikor a keverőtálat fejjel lefelé tartod), tedd nyomózsákba, és sütőpapírral kibélelt tepsire nyomj belőle kis kupacokat. Tedd 170 C-fokra előmelegített sütőbe, és 10 perc alatt süsd meg, majd szárítsd további 5 percig, a sütőt kikapcsolva. Ha nincs nyomózsákod, akkor egy tiszta uzsonnászacskónak lyukaszd ki az egyik sarkát, és formázd azzal a habcsókokat.
Elkészítési idő: kb. 20-25 perc
A bögrés sütiket még a rutintalan konyhatündérek is össze tudják állítani – nincs több kifogás: készülhet a kicsik első saját készítésű süteménye! Ha ketten készítitek, gyorsabban meglesztek vele. Annyira finom lesz, hogy utána mindennap megsütnéd, ha tehetnéd!
Hozzávalók: 2 bögre liszt, másfél bögre vaj, másfél bögre cukor, 1 bögre darált mandula, 1 bögre darabolt keserű csoki, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 4 alma.
Így csináld:
A megtisztított, kimagozott almát nagy lyukú reszelőn reszeld le, és locsold meg citromlével. A vajat keverd habosra a cukorral és a tojásokkal. A sütőport szitáld össze a liszttel és a mandulával, majd a kinyomkodott almával együtt dolgozd bele a tojásos masszába. Végül tedd bele a csokit is. Vajazz ki egy közepes méretű tepsit, simítsd bele a masszát, és 25 perc alatt, 170 C-fokon süsd meg. Végezz tűpróbát: szúrj egy hústűt a sütibe, és ha nem ragad rá semmi, akkor jó a tészta!
Elkészítési idő: 10 perc + a sütés
Ha a segítődnek már van egy kis gyakorlata, és fegyelmezetten szót fogad a konyhában, akkor nekiláthattok ennek az isteni karemell krémnek. Ha jól sikerül, akár a karácsonyi desszertfelelős szerepét is bevállalhatja a kis konyhatündér, aki az elkészítésében segít neked.
Hozzávalók: 8 evőkanál cukor, fél liter tej, csipetnyi só, 1 rúd vanília, 4 tojás.
Így készítsd el:
1. Tedd egy kis lábosba a cukor felét, olvaszd meg (hagyd, hogy kicsit karamellizálódjon), és két evőkanál vízzel hígítsd fel. Gyorsan vedd le a tűzről.
2. Oszd 6 egyforma tálkába vagy pohárkába a karamellszirupot. Melegítsd elő a sütőt 180 C-fokra, az aljába tegyél vizet egy tűzálló tálban vagy tepsiben!
3. Ezután a tejet – a maradék cukorral és egy csipet sóval – lassan melegítsd meg egy fazékban. Add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét is, forrald fel, és vedd le a tűzről.
4. Verd föl a tojásokat egy tálban, majd először egy-két kanál forró vaníliás tejet keverj hozzá, majd szépen fokozatosan az egészet – közben habverővel keverd!
5. Öntsd az egészet a karamellás formákba, és állítsd 20 percre vízfürdőbe – tudod, az előmelegített sütő aljában a vízzel teli tepsibe. Vedd ki a formákat, hagyd kihűlni, és tedd hűtőszekrénybe.
6. A tálalás egy kissé rafinált, de nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik: mártsd gyorsan forró vízbe a tálkák alját, majd egy késsel belülről óvatosan válaszd el a karamellás vaníliakrémet a pohárka falától! Lapos tányéron tálald – díszítésképpen reszelhetsz rá egy kis csokit!
Elkészítési idő: 30 perc + a pihentetés
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.