Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Karácsony

Az erdőben gyűjtöget és csereberél, így ingyen lesz a karácsonyi vacsora ennél a nőnél

A természetben és az utcán gyűjtögeti a karácsonyi vacsora alapanyagait /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS
Nem mindennapi kísérletbe fogott egy fiatal brit nő. Zoe ugyanis úgy döntött, megpróbálja nulla fontból kihozni a karácsonyi vacsorát, méghozzá úgy, hogy az alapanyagokat az erdőben gyűjti, ha kell, akkor pedig cserekereskedelmet folytat.

A karácsonyi, ünnepi ebéd vagy vacsora megtervezése nem kis feladat. Egyesek szeretik a hagyományos fogásokat, ezért minden évben ugyanazok kerülnek asztalra, míg mások a változatosság hívei, ezért folyton kísérleteznek. Ilyen ember a 29 éves Zoe Young is, aki azonban nem egyszerűen egy új menüsort főz meg az ünnepekre, hanem megpróbálja kihozni a fogásokat nulla fontból.

Zoe Young a természetben gyűjtögeti a karácsonyi vacsora alapanyagait /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS
Zoe Young a természetben gyűjtögeti a karácsonyi vacsora alapanyagait /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS

Zoe az egyik erdei túrája során találta ki azt a kihívást, hogy a karácsonyi vacsorához is megpróbálja a természetben összegyűjteni az alapanyagokat. Az ünnepi menü két meghatározó pontja a Wellington bélszín és a Yorkshire puding lesz.

A Wellingtonhoz többek között húsra és gombára van szükség, ezekhez az alapanyagot Zoe gyüjtögetés és cserekereskedelem útján szedte össze. A hús és a tészta közé kerülő gombás töltelékhez a gombát például az erdőben találta, többek között laska- és gévagombát. Ez utóbbi csirkegombaként is ismert, ugyanis az élénk sárgaszínű gomba íze kísértetiesen hasonlít a csirkehúséra. A töltelékhez felhasználja még a szabadban talált szelídgesztenyét is – írja a Wales Online.

A természetben és az utcán találta a karácsonyi vacsora alapanyagait /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS
A természetben és az utcán találta a karácsonyi vacsora alapanyagait /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS

A Yorkshire puding tésztájához a lisztet a kirándulásai során gyűjtött makkból készíti, a tojást pedig cserekereskedelem útján szerezte az egyik helyi farmertől, aki lekvárt és házi bort kapott a tojásokért. Zoe nemcsak a természetben gyűjtöget, hanem az utcán is képes kincsekre bukkanni. Nem egyszer talált már bontatlan befőttesüvegeket, melyekben lekvár vagy szósz volt, de elrakja a pici sós vagy cukros tasakokat, melyeket sokan ott hagynak az éttermek, kávézók asztalain vagy az utcán.

Zoe az egyik barátjától burgonyát és egyéb zöldségeket is kap, emellett az általa összegyűjtött galagonyából lekvárt, a vad tormából szószt készít. Az ételeket fokhagymával és a szabadban talált fűszernövényekkel ízesíti, emellett csipkebogyóból koktélt, almából pedig finom bort készít. Mint mondja, ezek a dolgok mind megteremnek a szabadban, csak fel kell tudni ismerni őket.

Szárított gomba, makkliszt is található az alapanyagok között /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS
Szárított gomba, makkliszt is található az alapanyagok között /Fotó: Northfoto/Zoe Young/SWNS

Ha érdekelnek az erdőn-mezőn található ehető finomságok, fűszer- és gyógynövények, akkor kövesd a Mindmegettén Megyeri Sárát, azaz Dzsindzsát, a téma szakértőjét!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.