Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Karácsony

Pavlova, az angolszász karácsonyok királynője

A Pavlova torta története
A Pavlova, vagy ahogy az ausztrálok és az új-zélandiak becézik Pav, a világ egyik legegyszerűbb süteménye. Nem kell gyúrni, dagasztani, csak nagyjából egy jó habverő, néhány tojásfehérje és porcukor kell hozzá.

Általában nincs benne liszt. A pavlova édessége miatt savanykás gyümölcsökkel harmonizál igazán.

Új-Zélandon természetesen kivivel eszik. Az édesség nevét Anna Pavlováról kapta, aki turnéja során Ausztráliában és Új-Zélandon is elkápráztatta a közönséget.

A Pavlova a legkülönlegesebb sütemények egyike (Shutterstock)
A Pavlova a legkülönlegesebb sütemények egyike (Shutterstock)

ANNA PAVLOVA

Anna Pavlova orosz balerina volt. 1881-ben született Szentpétervár közelében, édesanyja elszegényedett mosónő volt, Anna vezetéknevét édesanyja második férjétől kapta. A kislány 10 éves korától járt a Birodalmi Balett Iskolába, kivételes tehetsége már itt megmutatkozott, azonban a klasszikus balett elsajátítása az átlagnál is több munkát, önsanyargatást követelt tőle. Hamarosan a világ egyik legismertebb táncosnője lett, a kritikusok és a közönség is imádta. Saját társulatával az egész világot bejárta, a balett népszerűsítésében nagy szerepe volt, balettiskolát is alapított. 1931-ben halt meg Hollandiában, ahol egy turné során a vonatról leszállva megfázott és tüdőgyulladást kapott. Hamvait a londoni Golders Green Krematóriumban őrzik, többek között Sigmund Freud és Alexander Korda urnái mellett.

Ausztrália vagy Új-Zéland

Mindként ország lakói magukénak érzik a Pavlovát. Az új-zélandiak már Pavlova kisasszony itteni látogatása előtt fel tudnak mutatni szakácskönyveket, melyekben tojásfehérjéből és porcukorból készült sütemények találhatók, az ausztrálok 1935 októberét jelölik meg a Pavlova torta születésnapjának, ekkor készítette Perthben, a Hotel Esplanade-ben Bert Sachse cukrász. A Pavlova az egész angolszász világban elterjedt, és a karácsonyi édességek között is gyakran megjelenik mandarinnal, gránátalmával, fahéjjal ízesítve.

A Pavlova savanykás gyümölcsökkel a legfinomabb (Shutterstock)
A Pavlova savanykás gyümölcsökkel a legfinomabb (Shutterstock)

A Pavlova elkészítése

Az adott receptnek megfelelően a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és esetleg gyümölcsecetet, keményítőt. Jó kemény állagúra összedolgozzuk, majd meleg, de nem forró sütőben egy-két órát sütjük/szárítjuk. A kihűlt tütüre, akarom mondani tortára, felvert tejszínt és gyümölcsöket teszünk. Sokáig eláll. A torta csokoládés vagy kakaós variációban is ismert, de készíthetjük mini Pavlovákat is.

Egy tojásfehérje általában 2 evőkanál és 25 gramm. A tojást ne a tál szélén törjük meg, használjuk inkább a pult lapos felületét, így elkerülhetjük, hogy a héj betörve keveredjen a sárgája a fehérjével. A szétválasztás legegyszerűbb módja, ha a feltört tojás tartalmát a tenyerünkbe öntjük és az ujjaink között hagyjuk kifolyni a fehérjét. A fehérjét szobahőmérsékleten használjuk fel. A tojásfehérje jól tűri a fagyasztást. Amikor tojássárgájával megkent süteményeket, tésztába töltött húsokat készítünk, érdemes fedeles dobozokban lefagyasztani a megmaradt tojásfehérjét (hogy aztán felengedés után pavlovákként végezzék).

A mini pavlovák is népszerűek (Shutterstock)
A mini pavlovák is népszerűek (Shutterstock)


Ahogy egy angolszász séf készíti 4 tojásból és 24 deka porcukorból, sütés 130 fokon egy óra, majd a nyitott sütőajtónál kihűtjük, felvert tejszínnel és gyümölcsökkel díszítjük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.