Az Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos madár Kolumbusz Kristóffal került Európába. Az Újvilágból érkezett pulyka viszonylag hamar helyet kapott az európai konyhákban, eleinte természetesen a gazdagok és kiváltságosok asztalain. Egy idő után utat talált a társadalom többi osztályához is, így 1570 körül Angliában már a karácsonyi ünnepi fogások részeként tartották számon.
Pulykasült - egyben
A pulykával könnyű dolgozni. Egyrészt felhasználhatjuk egészben, másrészt a részeiből is rengeteg ételt készíthetünk. Az egyben sütött pulyka esetén úgynevezett bébipulykát vegyünk, akkorát, amekkora kényelmesen elfér a sütőben. A pulykát süthetjük magában, illetve különféle töltelékekkel tölthetjük. A pulykába bármilyen, a csirkénél már bevált tölteléket tölthetünk, készíthetünk gombás, májas vagy akár gesztenyés tölteléket is.
Ez utóbbi számít az igazi karácsonyi befutónak, de érdemes kipróbálni más tölteléket is. Nagyon finom a vargányával gazdagított gombás töltelék. Jól illik a pulykához egy karakteresebb, fűszeresebb sajtos töltelék is, de akár hússal, kolbászhússal is készíthetünk töltelékeket. Ezeknek a sós töltelékeknek az is előnye, hogy sütés közben valamelyest megízesítik az amúgy nehezen fűszerezhető madarat.
Ezen a vonalon elindulva szegfűszeggel tűzött almát, narancsot is tehetünk a pulyka hasüregébe, illetve különféle zöldfűszereket, például egy ágnyi rozmaringot, de gerezdekre szedett fokhagymával is illatosíthatjuk a sülő húst.
Ha egyben sütött pulykát készítünk, akkor több dologra érdemes odafigyelni azon kívül, hogy jó helye legyen a madárnak a sütőben. Először is ki kell találni, hogy mekkora legyen a családi pulyka. Ebben az esetben célszerű inkább több alapanyaggal számolni, minthogy bárki éhesen távozzon az asztaltól. Épp ezért legalább negyed kilónyi pulykával számoljunk fejenként. Azon is érdemes eltűnődni, hogy - nagy pulyka esetében szinte biztos, hogy a külső rétegeket kiszárítjuk, mire a belseje átsül, épp ezért - adott esetben érdemes két kisebb pulykával készülni.
A töltelékkel gazdagított pulykánál szintén fennáll a kiszáradás veszélye, hiszen a töltelék miatt hosszabb ideig kell sütni. Az előkészített, megtöltött pulykának a mellét a sütés első órájában javasolt alufóliával letakarni, hogy nehogy megégjen, míg a hús, illetve a töltelék még majdnem nyers.
Több séf esküszik rá, hogy a pulyka bőre akkor lesz ropogós, ha a sütést megelőző nap a bőrt bedörzsöljük tengeri sóval. A pulyka bőre alá érdemes egy kevés vajat tenni, amitől ízletesebb és omlósabb lesz a húsa. Ha van időnk, készíthetünk zöldfűszeres vajat is, és azt használhatjuk fel erre a célra.
A sütésnél a pulyka méretétől függően különféle kalkulációk léteznek. A legelterjedtebb nézet szerint a bébipulyka esetén fél kilónként nagyjából 20 perc sütési idő kell, az ennél nagyobb állatoknál bő fél órával kell számolni.
Szerencsére a kész pulyka szaftosságát különféle szószokkal nagyjából pótolni tudjuk. A szárnyasokhoz jól illik a gyümölcsös, kicsit fanyar ízvilág, ezért áfonyamártást vagy narancsos mártást készíthetünk mellé, de kínálhatjuk gesztenyemártással, esetleg tejszínes gombás vagy zöldfűszeres szósszal.
Pulykamell, pulykacomb, na meg a szárny
Ha kisebb mennyiségű húsra van szükségünk, akkor vehetünk pulykamellet, combot vagy szárnyat. A pulykamellfiléből nagyon sok fogást készíthetünk. Süthetjük egyben, szeletelve ránthatjuk, pácolhatjuk, grillezhetjük, rétegesen lerakva pulykatortát készíthetünk belőle. A hús ízét a pácok mellett különféle panírokkal is megadhatjuk. A pulykahúst panírozás mellett forgathatjuk palacsintatésztába vagy süthetjük párizsiasan. A pulykaszeleteket tölthetjük is, és sütőben összesüthetjük. Ilyenkor nyugodtan használhatjuk az egész pulykánál bevált töltelékeinket, csupán a mennyiségből kell egy kicsit faragnunk.
Épp ezért karácsonykor nem csak egész pulykában gondolkodhatunk: pulykamellből is varázsolhatunk ünnepi falatokat. A klasszikus töltelékek mellett a pulykaszeletbe göngyölhetünk gesztenyét, különféle aszalt gyümölcsöket. Igazi klasszikusnak számít az aszalt szilva, de sárgabarackkal is tölthetjük, sőt ha hosszú csíkokra metéljük ezeket, akkor vegyes gyümölcsös töltelékkel is gazdagíthatjuk a pulykát. A felgöngyölt szeleteket – az egészben lesütött mellhez hasonlóan – érdemes baconbe csomagolni, hogy ne száradjanak ki, illetve mártásban, szószban is főzhetjük, párolhatjuk a húst.
Ha a pulykamellet felaprítjuk, akkor lehet belőle pörkölt, sokféle ragu és természetesen tokány. A pulykahús jól ízesíthető, jól helyettesíthető vele sokféle hús. Pulykából nagyon jó hentestokány vagy brassói készíthető, de például Sztoganoff módra, vadasnak vagy currynek is igen finom.
A pulykahús alapból eléggé száraz, ezért mindig figyeljünk oda, hogy sütés-főzés közben ne száradjon ki. Mivel baromfihúsról beszélünk, ezért arra is ügyelnünk kell, nehogy nyers maradjon. Kellő gyakorlattal vagy egy húshőmérővel felszerelkezve tökéletes állagú pulykát készíthetünk. Az egyben sütött pulykamellnél a zsiradék hiányát nagyon jól pótolhatjuk némi szalonnával. A húst tűzdelhetjük is, illetve vékony baconszeletekkel burkolhatjuk, így kevésbé szárad ki, és sokkal ízesebb is lesz.
A pulyka nyakát, szárnyát levesekhez használhatjuk. Jó alapot adnak egy-egy zöldségleveshez. A pulyka nyaka- akárcsak a libáé – tölthető.
A pulyka combját is süthetjük egyben, sőt akár tölthetjük is. A combon érdemes rajtahagyni a bőrét, mert a bőrrel lesütött hús nem lesz annyira száraz. A pulykacombot füstölve is vehetjük, ezzel nagyon jól ízesíthetőek a tél kedvelt levesei, ragui, többek között a bableves, illetve a sólet.
Darált pulykahússal is érdemes dolgozni. Készíthetünk belőle fasírtozottat, pástétomot, különféle húsos szószokhoz adhatjuk, vagy akár töltelékként is használhatjuk a jól fűszerezett, darált pulykahúst zöldségekhez. Darált pulykahússal bármilyen más darált húst helyettesíthetünk. Nagyon jó töltött káposztát, töltött paprikát, lasagnét vagy chili con carnét készíthetünk vele.
A húson kívül a pulyka máját is felhasználhatjuk. Ránthatjuk, készíthetünk resztelt májat vagy akár pástétomot, krémet is.
A pulykahús vásárlása és értékei
Pulyka vásárlásánál próbáljunk meg friss húst venni, maximum 1-2 napig tároljuk. Ha nem tudjuk megoldani, hogy a vásárlást követően viszonylag gyorsan felhasználjuk, akkor érdemes lefagyasztani a húst. Sütés előtt a pulykát inkább a hűtőben hagyjuk felengedni, ugyan hosszabb ideig tart, de így biztos, hogy nem romlik meg a hús. A pácolni szánt húst is maximum 48 órát tároljuk a hűtőben, annak is a leghidegebb részében. A már megfőzött, sütött pulykát jól elcsomagolva 3-4 napig is tárolhatjuk a hűtőben.
A pulykahús kitűnő fehérjeforrás, értékes mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz. Gazdag szelénben, B3- , B6- vitaminban, ezen kívül megtalálható még benne a foszfor, a kolin és a cink is.
Sokborsos pulykatokány
Hozzávalók:
70 dkg pulykamell
2 teáskanál rózsabors
1 teáskanál zöldbors
frissen őrölt feketebors
1 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál magos mustár
3 dl tejszín
só
Elkészítés: A húst csíkokra vágom, majd olajon kifehérítem. Közben a mozsárban megtöröm a rózsaborsot és a zöldet, némi só segítségével. A húst fűszerezem, majd a tejszínnel felöntöm. Takarékon hagyom rotyogni, közben egy nagyobb gerezd fokhagymát alaposan beirdalva és némi mustárt szintén a tejszínhez adok. Nem engedem, hogy a tejszín teljesen elillanjon, előtte tésztával tálalom.
Sütőtökös-pulykás lasagne
Hozzávalók:
1 nagyobb sütőtök
25 dkg friss, hűtőpultban lelhető lasagne tészta
1 kávéskanál zsálya
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál olívaolaj
10 dkg mozzarella
10 dkg cheddar sajt
5 dkg vaj
40 dkg darált pulykahús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés: A sütőtököt félbevágom, magjait kiszedem, tepsibe fektetem, kis vizet öntök alá, és fólia alatt 180 fokon puhára sütöm. Amikor kész, akkor héjából kikanalazom, zsályával és egy kevés sóval fűszerezem.
A hagymát apróra vágom, 1 gerezdnyi fokhagymát is aprítok, majd egykevés vajon megdinsztelem. Ezután hozzáadom a húst, és miután kifehéredett, picit sózom. Addig sütöm, amíg enyhén pirulni kezd.
Egy közepes tepsit olajjal vékonyan kikenek. Belefektetem a tésztalapokat. Erre teszem a sütőtök egyharmadát, majd rászórom a pulykahús felét. Ezt lasagne lappal fedem, újabb harmad sütőtök réteg következik, amire a maradék hús kerül. Végezetül lappal zárom, azt a maradék tökpürével megkenem, végül megszórom reszelt mozzarellával és cheddarral. 180 fokon szép színesre sütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.