Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus stíriai metélt
Tárkonyos csirkeraguleves
Dubarry-csirkemell
Zsemlegombóc
Csupacsokis brownie
Körömpörkölt csülökkel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Kapros tökfőzelék virslivel
Babgulyás
Káposztás tészta egyszerűen
Karácsony

Kedvenced a zselés szaloncukor? Így készítsd el házilag, valódi gyümölcsből!

Zselécukor házilag - valódi gyümölcsből!
Ki ne szeretné a zselés szaloncukrot? Azt azonban mind tudjuk, hogy a bolti változat tele van műanyaggal. Ha tehát kicsit természetesebb változatra vágyunk, otthon könnyedén elkészíthetjük valódi gyümölcsből, tartósítószerek nélkül. Az ilyen zselécukor nem csak a család kedvence, de ajándéknak is tökéletes!

Ebben a receptben cukor mellett glükózszirup is található. A glukózszirup abban segít, hogy az édességek krémesebbek és selymesebbek legyenek, és, hogy a bennük lévő cukor ne kristályosodjon vissza. Ha nem kapunk a boltban, pillanatok alatt összedobhatjuk otthon.

Az édességnek a pektin adja a zselés állagot. A pektin gyümölcsökből kivont, természetes, vegán zselésítő anyag, mely megtalálható a dzsemfixáló porokban is. Régebben macerás volt beszerezni, de most már szerencsére minden nagyobb hiperben megvehetjük!

A zselécukrot télen fagyasztott gyümölcsből készítsük!

1 db 20x20 cm-es formához:

A glükózsziruphoz (ennek csak egy része kell majd a receptbe!):

  • 20 dkg kristálycukor
  • 10 dkg víz
  • késhegynyi borkősav vagy citromsav
  • cukorhőmérő
  1. Tedd az összes hozzávalót egy vastag fenekű lábosba. Keverd össze, majd tedd nagy lángon a tűzhelyre.
  2. Melegítsd a szirupot, míg a hőmérő 115 fokot nem mutat. Közben ne kevergesd!
  3. Húzd le a tűzről és öntsd befőttesüvegbe. Tárold sötét, szobahőmérsékletű helyen.

A zselécukorhoz:

  • 75 dkg bogyós gyümölcs (a fagyasztott is tökéletes!)
  • 30 + 20 dkg cukor
  • 2 ek víz
  • 15 dkg glükózszirup
  • 3 dkg pektin
  • 1 ek citromlé
  • finomított kristálycukor a tálaláshoz
  1. Tedd a gyümölcsöt 300 g cukorral és 1 ek vízzel egy vastag fenekű lábasba. Forrald fel és főzd pár percig, míg meg nem puhul.
  2. Végy egy szitát vagy szűrőt és nyomkodd át rajta a pépet. A magokat dobd ki.
  3. Keverd a maradék cukrot el a pektinnel. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá a gyümölcspürét.
  4. Hevítsd a pektines gyümölcspürét a folyékony glükózzal és citromlével, vastag fenekű lábasban minél gyorsabban 105-110 fokosra.
  5. Végy egy 20x20 cm-es tálat és béleld ki frissentartó fóliával. Öntsd bele a gyümölcspürét és hagyd, hogy teljesen megszilárduljon. Ehhez jó pár órára szükséged lesz!
  6. Vedd a zselétömböt ki a helyéről és éles késsel vágd falatnyi darabokra.
  7. Ha szaloncukrot csinálnál belőle, mártsd a darabokat felolvasztott étcsokiba. Ha nem, hempergesd csak simán finomszemcséjű kristálycukorba. Kínáld azonnal, vagy tárold jól záródó dobozban akár egy hétig!

Még több konyhai tipp, trükk, praktika és recept Déri Szilvi, alias Házisáfránytól! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.