Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Mézes-sörös sült oldalas recept
Mézes-sörös sült oldalas
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Érdekességek

Te is átszitálod a lisztet a tésztákhoz? Meglepő lesz, amit most olvasni fogsz róla

Liszt szitálás /Fotó: Shutterstock
Legyen szó kelt tésztákról vagy kevert süteményekről, elég sok receptnél szerepel az utasítások között, hogy szitáljuk át a lisztet. Vajon honnan eredhet és miért maradt fenn ez a mozdulatsor? Valóban használ, vagy csak mítosz, hogy finomabb lesz tőle a sütemény?

Biztosan sokan hallottuk már a nagymamáinktól vagy a szüleinktől, hogy a lisztet azért kell átszitálni a használat előtt, hogy fellazítsuk és levegőt juttassunk a szemcsék közé, ugyanis ezzel a tészta is légiesebb, könnyedebb lesz. De valóban ezért találták ki az egész folyamatot? Nos, a legendárium szerint a szitálásnak sokkal profánabb oka volt.

Sok recept szerint elmaradhatatlan mozdulat a szitálás. Valóban? /Fotó: Shutterstock
Sok recept szerint elmaradhatatlan mozdulat a szitálás. Valóban? /Fotó: Shutterstock

Honnan eredhet a liszt átszitálásának hagyománya?

Régebben nem tudták olyan tökéletesen finomra őrölni a búzaszemeket, mint manapság, és előfordulhatott, hogy a pelyva, korpa, csíra vagy a meg nem őrölt magdarabok benne maradtak a lisztben. Hogy ezeket kiszűrjék, a lisztet használat előtt átszitálták, ám ilyenkor nemcsak az őrlés során megmaradt nagyobb darabok akadtak fenn a rostán, hanem az egyéb szennyeződések és kártevők is, akik beásták magukat a kamrában tárolt, felhalmozott lisztbe.

Ma azonban a professzionális gyártósoroknak és a folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően szinte minimálisra csökkent annak az esélye, hogy bármiféle szennyeződés kerüljön a lisztbe. Az viszont előfordulhat, hogy a nem megfelelő tárolás miatt megjelennek a konyhai kártevők az otthonunkban, és ilyenkor sem a liszt, de még a rizs sincs előlük biztonságban! Ha érdekel, hogyan veheted fel a harcot ellenük, kattints ide és olvasd el korábbi cikkünket a témában.

Régen a magdarabokat és a kártevőket akarták kiszűrni a szitálással /Fotó: Shutterstock
Régen a magdarabokat és a kártevőket akarták kiszűrni a szitálással /Fotó: Shutterstock

Akkor nem is érdemes átszitálni a lisztet?

Sajnos nem lesz tőle finomabb a sütemény, de mégsem nevezhető felesleges műveletnek. Így aki hozzászokott, ezentúl is nyugodtan szitálja át használat előtt, ugyanis ha hosszú ideig bontatlan csomagolásban, érintetlenül áll a kamrában vagy a polcon a liszt, akkor összetömörödhet, a szitálással pedig fellazíthatjuk az állagát. Ezt megtehetjük szita nélkül úgy is, ha a kezünkkel, vagy egy habverővel felkavarjuk a tálban.

Mikor lehet praktikus a szitálás?

Ha szeretnénk jól elkeverni a száraz összetevőket, akkor a szitálás nagy hasznunkra válhat. Nyugodtan szitáljuk át együtt a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a kakaóport is, ha a recept ezeket kívánja, ugyanis utána könnyebb lesz dolgozni a tésztával. Egyenletesen eloszlanak az összetevők és gyorsabban végzünk a keveréssel, dagasztással is – olvasható a finedininglovers.com oldalán.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.