Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére, annak ellenére, hogy bizony erős balkáni rokonsággal rendelkező étel. Az általunk ismert receptúrán túl a tojásos változata is közkedvelt, ám klasszikus hazai étel ide vagy oda, mindenki a saját receptjére esküszik. Ezért is okoz sokszor felfordulást lecsókészítés közben a következő kérdés: előbb a paprika vagy a paradicsom kerül a lábasba?

A lecsó főzésének menete, a hozzávalók besorolása szinte mindig is megosztotta az embereket. Van, aki szerint mindegy, hogy milyen sorrendben kerülnek a fazékba a paprika és a paradicsom, ám azok táborát is szép számmal erősítik, akik úgy tartják, ha nem tartjuk be a megfelelő egymásutániságot, akkor bizony pocsék lesz az étel – írja a Ripost.

Nos, azok, akik a hagyma dinsztelése után a felkockázott paprikával folytatják a hozzávalók adagolását, azt állítják, hogy ha lepirítjuk a paprikát a hagymával a zsiradékon, sokkal jobban kidomborodik az íze a lecsóban. A lap kiemeli, hogy az sem mellékes szempont, hogy a paprikának sokkal több idő kell, hogy megpárolódjon, így előbb a saját levével kell párolni, és amikor már majdnem teljesen jó, akkor hozzáadni a paradicsomot, végül együtt puhára főzni mindent.

A lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére  /Fotó: Shutterstock
A lecsó a magyar gasztronómia egyik alappillére /Fotó: Shutterstock

Itt csatlakozik be a másik tábor. Meggyőződésük ugyanis, hogy a lecsónak a sűrű szaft a lelke, amiben azért valljuk be, van némi igazság. Ezért ők a hagyma után a paradicsomot teszik a fazékba, hiszen fontos, hogy az jól szétfőjön a megfelelő íz és szaftosság érdekében. Így nem meglepő, hogy a paradicsomosok szerint egyáltalán nem baj, ha a paprika nem fő szét teljesen, mivel úgy akár kellemetlen is lehet az állaga. Így ha kicsit ropogós, még jót is tesz a lecsónak.

Mindezt összegezve arra jutottunk, hogy ha a gazdagabb ízvilág a cél, akkor a paprikával folytatjuk a hagyma után, ha pedig a sűrűbb szaftot részesítjük előnyben, akkor a paradicsom az első.

kedvenc LECSÓnk receptje

  • 40 dkg paradicsom
  • 80 dkg paprika
  • 2 fej hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. pirospaprika
Ti először a paprikát vagy a paradicsomot teszitek a lábasba? /Fotó: Mindmegette
Ti először a paprikát vagy a paradicsomot teszitek a lábasba? /Fotó: Mindmegette

Elkészítés:

  1. A lecsó elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk.
  2. Az olajra tesszük a szalonnát, és mérsékelt tűzön a zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, és ízlés szerint megsózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk.
  3. Beleforgatjuk a paprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 15 perc alatt, végül megkóstoljuk, és újra megsózzuk, ha szülkséges. Friss kenyérrel kínáljuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.