Sokan szeretik a körtét, hiszen rendkívül egészséges és finom gyümölcs. Az őszi konyha egyik kedvelt alapanyaga, amivel azonban idén sok helyen spórolni kell majd. Ennek oka, hogy az elmúlt tíz év legkevesebb körtetermése várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közléséből.
Hazánkban 1886 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát, az idei termés mégis alulmúlja a várakozásokat. Ennek oka, hogy bár a NAK és a FruitVeB körképe szerint a tavaszi fagykárokat a körteültetvények döntő része szinte sértetlenül úszta meg, a későbbi forróság és aszály nagy gondot jelentett. Emellett idén is gondot okozott a körte-levélbolha támadása, ez ellen ugyanis egyre nehezebb védekezni. Mindezek miatt az ültetvények öregszenek, és kondíciójuk folyamatosan romlik, a terméspotenciál pedig csökken.
A körte termőterülete az elmúlt években egyébként is jelentősen csökkent, napjainkban a körteültetvények fele Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében találhatók. További nagy területek vannak Heves és Zala, illetve Pest és Bács-Kiskun vármegyében. A fajták közül meghatározó a teljes termelés felét adó Vilmos, de a Fétel Apát (Abate Fétel) és az Alexander (Bosc kobak) is 1000 tonna körül terem.
A körte rendkívül egészséges gyümölcs, mint korábban ebben a cikkünkben írtunk róla. Sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz. Számos betegségre természetes gyógyír lehet, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a reuma, az ízületi gyulladás, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri problémák és a tuberkulózis is. A gyümölcs leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, de pozitívan hat a vese működésére, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Ha körtét veszel, mindig nézd meg, milyen fajta, mert más-más étel készülhet a különböző típusokból. A puha, lédúsabb fajtákból érdemes lekvárt vagy levest készíteni, míg a keményebb, zöld fajták kiválóak salátába vagy befőttnek.
Hozzávalók:
Elkészítése:
(Borítókép: Pixabay)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.