Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Már tavaly sem volt egyszerű éve a körtetermesztőknek, de az idei időjárási körülmények folytán még nehezebb helyzetbe kerültek. Így fordulhat elő, hogy a körte szinte luxus lesz: kevés a kínálat és ami van, annak igen borsos az ára.

Sokan szeretik a körtét, hiszen rendkívül egészséges és finom gyümölcs. Az őszi konyha egyik kedvelt alapanyaga, amivel azonban idén sok helyen spórolni kell majd. Ennek oka, hogy az elmúlt tíz év legkevesebb körtetermése várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közléséből.

Körtetermesztés Magyarországon

Hazánkban 1886 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát, az idei termés mégis alulmúlja a várakozásokat. Ennek oka, hogy bár a NAK és a FruitVeB körképe szerint a tavaszi fagykárokat a körteültetvények döntő része szinte sértetlenül úszta meg, a későbbi forróság és aszály nagy gondot jelentett. Emellett idén is gondot okozott a körte-levélbolha támadása, ez ellen ugyanis egyre nehezebb védekezni. Mindezek miatt az ültetvények öregszenek, és kondíciójuk folyamatosan romlik, a terméspotenciál pedig csökken.

A körte termőterülete az elmúlt években egyébként is jelentősen csökkent, napjainkban a körteültetvények fele Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében találhatók. További nagy területek vannak Heves és Zala, illetve Pest és Bács-Kiskun vármegyében. A fajták közül meghatározó a teljes termelés felét adó Vilmos, de a Fétel Apát (Abate Fétel) és az Alexander (Bosc kobak) is 1000 tonna körül terem.

Miért a körte?

A körte rendkívül egészséges gyümölcs, mint korábban ebben a cikkünkben írtunk róla. Sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz. Számos betegségre természetes gyógyír lehet, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a reuma, az ízületi gyulladás, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri problémák és a tuberkulózis is. A gyümölcs leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, de pozitívan hat a vese működésére, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Ha körtét veszel, mindig nézd meg, milyen fajta, mert más-más étel készülhet a különböző típusokból. A puha, lédúsabb fajtákból érdemes lekvárt vagy levest készíteni, míg a keményebb, zöld fajták kiválóak salátába vagy befőttnek.

Mézes körtebefőtt (Shutterstock)
Mézes körtebefőtt (Shutterstock)

Mézes körtebefőtt

Hozzávalók:

  • 1,5 kg körte
  • 1 db citrom leve
  • 70 dkg cukor
  • 7 db fahéjrúd (elhagyható)
  • 10 dkg méz

Elkészítése:

  1. A meghámozott körtéket félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után azonnal megöntözzük a citromlével.
  2. A cukorból és 1 l vízből szirupot főzünk. Miután a cukor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a körtedarabokat, és tovább forraljuk 10 percig. A körtét és a fahéjat elosztjuk a sterilizált csavaros vagy csatos befőttesüvegekben.
  3. A szirupot levesszük a tűzről, belekeverjük a mézet, és forrón rátöltjük a befőttre. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk.

Még több körtés receptet itt találsz>>>

(Borítókép: Pixabay)



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.