15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Érdekességek

Luxustermék lehet a kedvenc gyümölcsöd: rosszul alakul az idei termés

Már tavaly sem volt egyszerű éve a körtetermesztőknek, de az idei időjárási körülmények folytán még nehezebb helyzetbe kerültek. Így fordulhat elő, hogy a körte szinte luxus lesz: kevés a kínálat és ami van, annak igen borsos az ára.

Sokan szeretik a körtét, hiszen rendkívül egészséges és finom gyümölcs. Az őszi konyha egyik kedvelt alapanyaga, amivel azonban idén sok helyen spórolni kell majd. Ennek oka, hogy az elmúlt tíz év legkevesebb körtetermése várható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közléséből.

Körtetermesztés Magyarországon

Hazánkban 1886 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát, az idei termés mégis alulmúlja a várakozásokat. Ennek oka, hogy bár a NAK és a FruitVeB körképe szerint a tavaszi fagykárokat a körteültetvények döntő része szinte sértetlenül úszta meg, a későbbi forróság és aszály nagy gondot jelentett. Emellett idén is gondot okozott a körte-levélbolha támadása, ez ellen ugyanis egyre nehezebb védekezni. Mindezek miatt az ültetvények öregszenek, és kondíciójuk folyamatosan romlik, a terméspotenciál pedig csökken.

A körte termőterülete az elmúlt években egyébként is jelentősen csökkent, napjainkban a körteültetvények fele Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében találhatók. További nagy területek vannak Heves és Zala, illetve Pest és Bács-Kiskun vármegyében. A fajták közül meghatározó a teljes termelés felét adó Vilmos, de a Fétel Apát (Abate Fétel) és az Alexander (Bosc kobak) is 1000 tonna körül terem.

Miért a körte?

A körte rendkívül egészséges gyümölcs, mint korábban ebben a cikkünkben írtunk róla. Sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz. Számos betegségre természetes gyógyír lehet, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a reuma, az ízületi gyulladás, a vérszegénység, a szív- és érrendszeri problémák és a tuberkulózis is. A gyümölcs leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, de pozitívan hat a vese működésére, emellett csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Ha körtét veszel, mindig nézd meg, milyen fajta, mert más-más étel készülhet a különböző típusokból. A puha, lédúsabb fajtákból érdemes lekvárt vagy levest készíteni, míg a keményebb, zöld fajták kiválóak salátába vagy befőttnek.

Mézes körtebefőtt (Shutterstock)
Mézes körtebefőtt (Shutterstock)

Mézes körtebefőtt

Hozzávalók:

  • 1,5 kg körte
  • 1 db citrom leve
  • 70 dkg cukor
  • 7 db fahéjrúd (elhagyható)
  • 10 dkg méz

Elkészítése:

  1. A meghámozott körtéket félbevágjuk, majd a magház eltávolítása után azonnal megöntözzük a citromlével.
  2. A cukorból és 1 l vízből szirupot főzünk. Miután a cukor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a körtedarabokat, és tovább forraljuk 10 percig. A körtét és a fahéjat elosztjuk a sterilizált csavaros vagy csatos befőttesüvegekben.
  3. A szirupot levesszük a tűzről, belekeverjük a mézet, és forrón rátöltjük a befőttre. Az üvegeket légmentesen lezárjuk, majd 5 percre fejtetőre állítjuk.

Még több körtés receptet itt találsz>>>

(Borítókép: Pixabay)



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.