Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mesterkurzus (blog)

Ajvárleves chilis sajttal, valamint további grillezési tippek - Balázstól

Az ajvár sült padlizsánból, sült kápiapaprikából készül, a balkánról származik, ott is inkább Szerbiában honos, és természetesen a gyakorló háziasszonyok mindegyike a saját receptjére esküszik.

Leginkább mártásként használják húsokhoz, halakhoz és zöldségekhez, pácolni is lehet vele, de a grillen füstölt, egészben sült húshoz az ajváros majonéz is kitűnő. Vagy akár leves is készíthető belőle...

Ajvárleves chilis sajttal
Ajvárleves chilis sajttal

Ajvárleves chilis sajttal

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej hagyma
½ padlizsán
½ dl olívaolaj
2 db pritamin paprika
1 dl fehérbor vagy rosé
20 dkg ajvár
6 dl csirke alaplé
20 dkg feta sajt

Elkészítés: 1. Egy hosszában félbevágott padlizsánt előmelegített sütőben, 180 fokon, 20 percig sütünk, rácson.
2. A hagymát apróra vágjuk, a pritamin paprikát kockára vágjuk.
3. A hagymát olívaolajon lepirítjuk, hozzátesszük a paprikát, felöntjük a borral.
4. 2-3 percig forraljuk, majd a padlizsán húsával együtt botmixerrel leturmixoljuk, hozzáadjuk az ajvárt, és a csirke levest, felforraljuk, és 10-12 perc alatt lassú tűzön főzzük.
5. A fetasajtot 2x2 cm-es kockákra vágjuk, apróra darabolt chili paprikában megforgatjuk, és a kitálalt forró leves tetejére tesszük betétként.

Elkészítési idő: 30 perc
Fogyasztható: azonnal
Energia tartalom: 289 kcal

Természetesen ajvárt mi magunk is készíthetünk, akár grillen! Ehhez a padlizsánt (egészben vagy félbe vágva) és a paprikákat a grillen megsütjük, a héjuk nyugodtan megfeketedhet. A paprikát kicsumázzuk, meghámozzuk, a padlizsán belsejét kikaparjuk. Ha eléggé megsültek, villával is össze lehet nyomkodni, de használhatunk turmixgépet is. Ehhez jön hozzá az összezúzott fokhagyma, apróra vágott hagyma (előtte mindkettőt feldobhatjuk egy kicsit a grillre), olívaolaj, némi ecet vagy citromlé, só, bors ízlés szerint.

A grillezésről, grillsütőkről már beszéltem, de mivel a téma aktuális, és még van bőven trükk és praktika, folytatom...

Begyújtás, füstölés, hőmérséklet

Balázs
Balázs

A füstölést különféle keményfák segítségével végezzük: cseresznyefa, égerfa, hikorifa a legjobb, viszont kerülni kell a puhafákat, a fenyőt például, mert gyanta kerülhet a füstbe, ezáltal a húsra. Minden olyan puha fa is, amit otthon találunk, az esetlegesen vegyszerrel kezelt fa is, veszélyes lehet. Na meg a gyújtósra is oda kell figyelni, azok a folyadékok, amelyekkel le kell locsolni a szenet, hogy begyulladjon vagy jobban égjen, attól aztán olyan íze lesz a húsnak, mintha körömlakklemosóval pácoltuk volna. Igyekezzünk természetes anyagokból dolgozni, a begyújtásnál használhatunk úgynevezett kéményt, más néven kürtöt. Ha már begyújtottuk, kezünkkel ellenőrizhetjük, milyen a hőfok. Ha a rácstól a kezünket 15 cm-re tartjuk, 4-5 másodpercig bírjuk, ha kb. 180 fokos, ha 200 fok felett van, csak 1-2 másodpercig tudjuk kezünket itt tartani.

Húsok sütése

Ha olyan húst sütünk, ami zsírosabb, levágjuk róla előre a zsíros részt (amit én nem ajánlok), vagy a szenet húzzuk félre alóla, így nem fognak felcsapni a lángok a lecsöpögő zsírtól.

Ha nagy melegben grillezünk, nagyon fontos, hogy vigyázzunk az alapanyagok minőségére, bár közhelynek tűnik, de sok problémától mentesülhetünk. Például a nyers húst mindentől elszeparálva tartsuk, és csak akkor vegyük ki a hűtőből, amikor felhasználjuk. Esetleg külön hűtőtáskában, árnyékban tarthatjuk. Nagyon fontos, hogy 25-30 fokos melegben 1,5 órán keresztül nem szabad kint tartani az ételeket. Igyekezzünk a hideg ételeket hidegen tartani, a meleg ételeket melegen tartani, akkor nem lehet nagy baj.

Ha vastagabb húsokat grillezünk, érdemes beszerezni egy úgynevezett belső magmérőt, amit a húsba szúrva meggyőződhetünk arról, mikor van kész, így nagyon jó szaftos maradhat a hús.

Ha steaket készítünk, a médium esetében a 68-70 fok a legoptimálisabb, alacsonyabb belső hőfok kell, ha véresen szeretnénk, magasabb, ha átsütve akarjuk.

Szárnyasoknál kicsit magasabb a fok, 79-85 fok körül. Némely, állítólagos szakirodalom a madárinfluenzával indokolja, hogy az a biztos, hogy jól szárítsuk ki kívül-belül a csirkét, és akkor nem lehet baj. Hát, szerintem ez egy óriási marhaság, és aki ilyeneket ír gasztrolapokban, az veszélyesebb a magyar gasztronómiára, mint az influenza. Ugyanis ez egy felületi probléma, és nem áll kapcsolatban azzal, hogy mennyire hagyjuk szaftosan a hús belsejét. Csak erről elfelejt beszámolni a sajtó.


Na jó, ne kanyarodjunk el, szóval, grillre fel, forgassátok a húsokat! És amíg a hús sül, étvágygerjesztőnek vagy - ha a mai trend szerint szeretnék szólni - welcome soup-nak kínáljatok ajvárlevest a vendégeiteknek!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.