Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mesterkurzus (blog)

Almában sült libamájhab és néhány gondolat a hízott májról

Megosztottak a vélemények a libamájjal, pontosabban a libatöméssel kapcsolatosan. A közelmúltban csaknem felére esett vissza a kínálat az állatvédők és az új törvények miatt. Annyit viszont nem tudnak termelni, hogy ne fogyjon el.

A hízott liba- vagy kacsamáj a legértékesebbnek számító máj a konyhában, és a legdrágább is a piacon. Beszerzése könnyűnek számít, szinte mindegyik hipermarket hűtőpolcán megtalálható. Baromfiboltokban is van az esetek többségében, ha máshogy nem, hát fagyasztva. A fagyasztott májtól viszont óvva intek mindenkit: nem biztonságos, ki tudja mikor és miért került jégre. A fagyasztott máj másképpen is viselkedik, mint a friss, de lehet, hogy olcsóbb.

 

Libamájhab almában sütve, tavaszi köretnek medvehagymás krumplipürével
Libamájhab almában sütve, tavaszi köretnek medvehagymás krumplipürével

 

A piacon osztályozzák a májakat I-IV. osztályba sorolva, súlyuk és méretük szerint. Én nem vagyok meggyőződve, hogy a nagyobb, elsőosztályúnak mondott máj jobb, mint akár egy alacsonyabb kategóriájú. A legfontosabb, hogy jól ki legyen véreztetve a vágáskor.

A következő receptet előételnek is kínálhatjuk, de az éppen most kapható/szedhető medvehagymával főételnek is szenzációs.

Almában sült libamájhab medvehagymás krumplipürével

 

A gyümölcsök jól harmonizálnak a libamájjal
A gyümölcsök jól harmonizálnak a libamájjal

Hozzávalók:
20 dkg hízott libamáj
8 szép alma
5 tojás
3 kávéskanál calvados
3 dl tej
diónyi vaj

frissen őrölt bors

A krumplipüréhez:
50 dkg burgonya
10 dkg medvehagyma és 1 dl olaj (vagy 9 dkg medvehagyma pesztó)

2 dl tejszín
10 dkg vaj

Elkészítés: 1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

2. Az almák kalapját levágjuk, majd egy kanál segítségével kivájjuk a belsejét úgy, hogy körben 1 cm hús maradjon. Kevés vajat teszünk mindegyik üregbe, sózzuk, borsozzuk, és 5-7 perc alatt elősütjük az almákat a sütőben.

3. Közben elkészítjük a libamájhabot. A májat apróra kockázzuk. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a májat, 2-3 percig még a tűzön hagyjuk, majd lehúzzuk. Turmixba öntjük, pürésítjük, közben hozzáadjuk a tojásokat és a calvadost.

4. Az almákat kivesszük a sütőből, és szűrön keresztül megtöltjük a májas keverékkel. A kalapokat most nem az almákra, hanem melléjük tesszük. Visszatoljuk a sütőbe 30-35 percre.

5. Tálaláskor a kalapokat az almákra tesszük, és még forrón kínáljuk.

6. A krumplipüréhez a megtisztított és felkockázott krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a tejjel és a vajjal pürésítjük.

7. A medvehagymát megmossuk, és az olajjal összeturmixoljuk. A kész krumplipürével összekeverjük, és a májhabos almával tálaljuk.

 

Nem nehéz elkészíteni, de látványos és különleges ízkombináció
Nem nehéz elkészíteni, de látványos és különleges ízkombináció

 

A rómaiak kezdték a libatömést a mondák szerint - liszt, víz és méz keverékével. Úgy tartják, hozzánk Görögországból kerülhettek a ludak, szintén régi hagyományokra tekint vissza a tömés, sőt tájegységenként változó a hizlalás szokása és az elkészítés is.

Vannak szakácsok, akik úgy gondolják, ennek a műfajnak van humánusabb módja is. Anthony Bourdain például nem vásárol olyan hízott májat, amit nagyüzemi eljárással készítenek. Ez annyit tesz, hogy a libák egy kis ketrecbe vannak zárva, ahol nagyon keveset tudnak mozogni, így hegyén-hátán ezer meg ezer szerencsétlen liba van összezárva. A ketrec ajtaján van egy akkora nyílás, ahol a liba feje kifér, majd egy porszívócsőhöz hasonló csövön nyomják a libákba a keveréket, amiről nem tudni igazából, hogy milyen anyagokat tartalmaz. Bourdain előtérbe helyezi a házi ,hagyományos eljárással, kézzel, finomabb módszerrel tömött libákat, amelyek nem szenvednek, finom takarmánnyal tömik őket, és mozoghatnak is. Ehhez a technológiához viszont több időre van szükség, de a végeredmény kézzel fogható: a duplájába kerül (kb. 8000 Ft/kg).

Ha pástétomot készítek, 48 órán át áztatom a májat sós-fűszeres jeges vízben. A jó minőségű májat nem kell magas hőmérsékletnek kivetnünk, ha pástétomot készítünk, elég, ha a maghő eléri a 84 fokot, persze mindenki másképp csinálja, tehát megoszlanak a vélemények.

Van, aki óvva őrzi féltet receptjét, nehogy valaki megtudja és felhasználja azt. Erre azt szoktam mondani, hogy halottas ingen nincsen zseb, tehát aki fukarkodik a receptekkel, az idióta!

Ennek a csodálatos és egyedi alapanyagnak az elkészítési módjai nagyon sokfélék, akár a konyhatechnológiát, akár a hozzávalókat veszem figyelembe. Magyarországon a libamáj zsírjában, lilahagymával talán a legelterjedtebb. Vagy biztos sokan ismerik Kalla Kálmán séfet, aki a Gundel étteremben készítette grillezett almával cseresznyefa-forgácson füstölve. De készíthetjük szarvasgombával tűzdelve, fügével, rózsavízzel, szinte az összes lekvárfélével, kandírozott gyümölcsökkel, pisztáciával, fenyőmaggal, tokaji aszúval, datolyával, spárgával, spenóttal vagy akár gombócba töltve.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.