A sonkavásárlás - mint olyan - a húsvét elég kritikus pontja. Ha a folyékony füsttel – más néven füsthelyettesítővel - készítik a sonkát, ez gyorsan kiderülhet, ugyanis a gyors „érlelés” során nem tudja úgy átjárni az aroma, mint a hagyományos füstöléskor. Amikor vágjuk, morzsalékosan törik, ahelyett, hogy szépen lehetne vágni. Ha még vásárlás előtt meg akarunk győződni a silány minőségről, meg kell vágni a sonkát, és a belső felületét kell megszagolni, megkóstolni. Ha a belső rostjaiban nem érezzük a füstízt, akkor valószínű, hogy folyékony füsttel van dolgunk - ne vegyük meg.
A felnőtt húsvéti vendégváró ital, a pálinka a magyar gasztronómia kiemelkedő hungarikuma. Nem nagyon tudok még egy olyan párlatot idesorolni a világ portékáiból, ami alapanyaga szerint ilyen ízletes lenne, mint a körte, szilva, barack, alma vagy szőlő gyümölcséből készült tüzes víz. Hiszen a whisky és a vodka gabonából, a rum cukornádból, a tequila pedig a mexikói agavé növény párlatából készült ital. Igaz, hogy a konyak szőlőből, vagyis borból készül. Arról nem is beszélve, hogy a pálinkakészítés tradíciói több mint 200 évvel megelőzték például a skót whisky-t, de 100 éveket ver a többi nagy nevű párlatra is a világon. Szóval legyünk rá nagyon büszkék, és fogyasszuk ezzel a tisztelettel.
És ha húsvét, akkor kihagyhatatlan a bárány. Nagyon fontos tudni, hogy báránynak csak a fiatal, 6 hetes juhot szokás nevezni. A húsa sovány, zsírszegény, rózsaszín, illata a tejre emlékeztet, és könnyen emészthető is. Hat hetes kora után birkának hívjuk, a fiatal korában ivartalanított kost pedig ürünek nevezzük.
Figyeljünk oda a vásárlásnál a színekre, illatára - ha biztosra akarunk menni, hogy tényleg bárányt veszünk.
A következő recept nagyon kedves a számomra. Könnyű elkészíteni, ízletes és látványos.
Báránygerinc mustárkéregben mandulás polentával és sült fokhagymával
Hozzávalók:
1,2 kg báránygerinc
20 dkg kukoricadara
6 dl tej
5 dkg vaj
10 dkg szeletelt mandula
6 dkg parmezán
2 fej fokhagyma
3 evőkanál dijoni mustár
3 szelet toast kenyér
1 ág rozmaring
3 ág kakukkfû
Elkészítés: A bárányt megtisztítjuk, a koronáját szép fehérre kaparjuk késsel (vagyis a csontot letisztítjuk), besózzuk, borsozzuk, 2 gerezd tört fokhagymával bedörzsöljük. Kakukkfüvet és rozmaringágat simítunk rá, és konyharuhába tekerve 1-2 napot érleljük hűtőben.
A mustárkéreghez a toastkenyeret megszárítjuk és ledaráljuk, összekeverjük a sóval, a parmezánnal és a dijoni mustárral, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával. A masszát fóliára nyomkodjuk, majd egy másik réteg fóliával lefedjük, és 1 cm vastagra nyomkodjuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
A húst 2-3 evőkanál forró olívaolajon elősütjük mindkét oldalán, 3-5 percet pihentetjük. Rárakjuk a mustárkérget: az egyik fóliát lehúzzuk, felvágjuk akkorára, amekkora a hús felülete, ráborítjuk, majd a másik fóliát is lehúzzuk, rányomkodjuk. Tepsibe tesszük, 1 fej fokhagymát gerezdjeire szedve, de pucolás nélkül mellétesszük. 150 fokos sütőben kb. 20-30 percig sütjük.
A polentához a tejet felforraljuk, beleöntjük a kukoricadarát, sózzuk, borsozzuk, és habverővel kevergetve egyszer felforraljuk, majd a legkisebb takarékra vesszük, és 30 perc alatt megfőzzük, néha megkeverve.
Zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát. A bárány mellől kiszedjük a fokhagymát, kinyomkodjuk a héjból. Amikor a polenta megfőtt, akkor a vajjal és a pirított mandulával összeforgatjuk, és a megsült báránnyal, valamint a sült fokhagymával tálaljuk.
***
A mustáros és egyéb fűszeres morzsás kérgek igen jól előkészíthetőek. A profi éttermek konyháin ez a következőképpen történik: a kérget két műanyagfólia között vékonyra nyújtják, hűtőszekrénybe teszik, majd amikor megdermedt, formára vágják. Felső oldaláról lehúzzák a fóliát, a burkot a húsra, halra vagy sajtra borítják, majd a tetejéről is lehúzzák a fóliaréteget, és sütőben vagy szalamanderban szépen megpirítják, így a hús szaftos, a teteje pedig ropogós lesz.
Kívánok húsvétra foszlós kalácsot, omlós sonkát, sok locsolkodót és napsütéses tavaszt!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.