Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Alapételek

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!
Bár nyersen nem sok élvezetet nyújt ez a gyümölcs, annál jóval értékesebb, hogy csak levegőillatosítónak használd! Sütve, főzve vagy párolva a téli kedvenced lehet.

1. Süsd meg magában

A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt szeleteld ujjnyi vastagra, és süsd addig tepsiben, amíg a teteje megpuhul, az alja pedig karamellás lesz. Esetleg önthetsz alá egy kevés vizet. Végül szórd meg vágott vagy darált mandulával, dióval, napraforgó-, szezám- vagy tökmaggal. Ünnepi csemegének is beillik, ha sütés után meglocsolod egy kevéske alkohollal és megbolondítod karácsonyi fűszerekkel vagy mézet csorgatsz rá.

2. Készíts birsalmasajtot

Igazán nem túl bonyolult, és nagyon sokféleképpen hasznosítható – feltéve, ha nem falja be azonnal a család, amint elkészült. Megszórhatod durvára aprított dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy vékonyra szelve és sajttal társítva partifalatként kínálhatod, apróra kockázva pedig pudingot, tejberizst, tortát díszíthetsz vele.

Tudj meg többet a birsalmasajtról >>>

3. Tölts vele rétest, pitét, fánkot

Meghámozott almával együtt reszelj ugyanannyi birset egy nagyobb lábasba, öntözd meg citromlével, szórj rá cukrot és őrölt fahéjat, majd állandóan kevergetve addig párold, amíg teljesen elfő a leve. Hagyd langyosra hűlni, végül simítsd – vastagabb, tiroli típusú – réteslapra vagy pitetésztára. A birsből főzött lekvárt fánkba töltheted, de omlós linzerekre, teasüteményekre és vajas kenyérre kenve is fenséges.

Birsalmasajtos receptek >>>

4. Húsokhoz is illik

Kiváló őszi–téli köret, ha befőttként kínálod vagy együtt sütöd meg sertéscombbal, tarjával, egész csirkével, pulykával, illetve azonos nagyságúra darabolt burgonyával. Kb. 30 perc sütés után rendezd el a hús körül, és hintsd meg sóval, borssal, vajdarabkákkal. A puhára sült birset turmixold össze egy kevés szafttal mártásnak, és főzőtejszínnel tedd bársonyosabbá. Őrölt fahéjjal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítsd pikánsra.

5. Birscsatni

Birsből is főzhetsz a befőttnél sűrűbb, ám a lekvárnál hígabb állagú, erősen fűszerezett szószt. Az Indiából világszerte elterjedt, nálunk is egyre népszerűbb csatni (chutney) húsok és halak, sós tészták, valamint rizs és sajtok különleges kísérője.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.