Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Alapételek

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!
Bár nyersen nem sok élvezetet nyújt ez a gyümölcs, annál jóval értékesebb, hogy csak levegőillatosítónak használd! Sütve, főzve vagy párolva a téli kedvenced lehet.

1. Süsd meg magában

A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt szeleteld ujjnyi vastagra, és süsd addig tepsiben, amíg a teteje megpuhul, az alja pedig karamellás lesz. Esetleg önthetsz alá egy kevés vizet. Végül szórd meg vágott vagy darált mandulával, dióval, napraforgó-, szezám- vagy tökmaggal. Ünnepi csemegének is beillik, ha sütés után meglocsolod egy kevéske alkohollal és megbolondítod karácsonyi fűszerekkel vagy mézet csorgatsz rá.

2. Készíts birsalmasajtot

Igazán nem túl bonyolult, és nagyon sokféleképpen hasznosítható – feltéve, ha nem falja be azonnal a család, amint elkészült. Megszórhatod durvára aprított dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy vékonyra szelve és sajttal társítva partifalatként kínálhatod, apróra kockázva pedig pudingot, tejberizst, tortát díszíthetsz vele.

3. Tölts vele rétest, pitét, fánkot

Meghámozott almával együtt reszelj ugyanannyi birset egy nagyobb lábasba, öntözd meg citromlével, szórj rá cukrot és őrölt fahéjat, majd állandóan kevergetve addig párold, amíg teljesen elfő a leve. Hagyd langyosra hűlni, végül simítsd – vastagabb, tiroli típusú – réteslapra vagy pitetésztára. A birsből főzött lekvárt fánkba töltheted, de omlós linzerekre, teasüteményekre és vajas kenyérre kenve is fenséges.

Birsalmasajt recept >>>

4. Húsokhoz is illik

Kiváló őszi–téli köret, ha befőttként kínálod vagy együtt sütöd meg sertéscombbal, tarjával, egész csirkével, pulykával, illetve azonos nagyságúra darabolt burgonyával. Kb. 30 perc sütés után rendezd el a hús körül, és hintsd meg sóval, borssal, vajdarabkákkal. A puhára sült birset turmixold össze egy kevés szafttal mártásnak, és főzőtejszínnel tedd bársonyosabbá. Őrölt fahéjjal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítsd pikánsra.

5. Birscsatni

Birsből is főzhetsz a befőttnél sűrűbb, ám a lekvárnál hígabb állagú, erősen fűszerezett szószt. Az Indiából világszerte elterjedt, nálunk is egyre népszerűbb csatni (chutney) húsok és halak, sós tészták, valamint rizs és sajtok különleges kísérője.

Birsalma kompót recept >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.