Farsangi szalagos fánk
Klasszikus grízgaluska leves
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csupacsokis brownie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
Zsemlegombóc
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagymás rostélyos
Vadas marha
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Epres blondie
Alapételek

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!

5 tipp birsalmához, amit ki kell próbálnod!
Bár nyersen nem sok élvezetet nyújt ez a gyümölcs, annál jóval értékesebb, hogy csak levegőillatosítónak használd! Sütve, főzve vagy párolva a téli kedvenced lehet.

1. Süsd meg magában

A megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt szeleteld ujjnyi vastagra, és süsd addig tepsiben, amíg a teteje megpuhul, az alja pedig karamellás lesz. Esetleg önthetsz alá egy kevés vizet. Végül szórd meg vágott vagy darált mandulával, dióval, napraforgó-, szezám- vagy tökmaggal. Ünnepi csemegének is beillik, ha sütés után meglocsolod egy kevéske alkohollal és megbolondítod karácsonyi fűszerekkel vagy mézet csorgatsz rá.

2. Készíts birsalmasajtot

Igazán nem túl bonyolult, és nagyon sokféleképpen hasznosítható – feltéve, ha nem falja be azonnal a család, amint elkészült. Megszórhatod durvára aprított dióval, mogyoróval, pisztáciával vagy vékonyra szelve és sajttal társítva partifalatként kínálhatod, apróra kockázva pedig pudingot, tejberizst, tortát díszíthetsz vele.

3. Tölts vele rétest, pitét, fánkot

Meghámozott almával együtt reszelj ugyanannyi birset egy nagyobb lábasba, öntözd meg citromlével, szórj rá cukrot és őrölt fahéjat, majd állandóan kevergetve addig párold, amíg teljesen elfő a leve. Hagyd langyosra hűlni, végül simítsd – vastagabb, tiroli típusú – réteslapra vagy pitetésztára. A birsből főzött lekvárt fánkba töltheted, de omlós linzerekre, teasüteményekre és vajas kenyérre kenve is fenséges.

Birsalmasajt recept >>>

4. Húsokhoz is illik

Kiváló őszi–téli köret, ha befőttként kínálod vagy együtt sütöd meg sertéscombbal, tarjával, egész csirkével, pulykával, illetve azonos nagyságúra darabolt burgonyával. Kb. 30 perc sütés után rendezd el a hús körül, és hintsd meg sóval, borssal, vajdarabkákkal. A puhára sült birset turmixold össze egy kevés szafttal mártásnak, és főzőtejszínnel tedd bársonyosabbá. Őrölt fahéjjal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítsd pikánsra.

5. Birscsatni

Birsből is főzhetsz a befőttnél sűrűbb, ám a lekvárnál hígabb állagú, erősen fűszerezett szószt. Az Indiából világszerte elterjedt, nálunk is egyre népszerűbb csatni (chutney) húsok és halak, sós tészták, valamint rizs és sajtok különleges kísérője.

Birsalma kompót recept >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.