Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Praktikus

Ettől az egyszerű hozzávalótól lesz aranybarna a sült gomba

Egyszerűen elkészíthető, ízletes étel a sült gomba, amit akár önálló fogásként is fogyaszthatunk. Az egyetlen dolog, ami elronthatja az élményt, ha a gomba besötétedik, szinte feketévé válik. A jó hír, hogy ez a probléma könnyen orvosolható.

A gomba alacsony kalóriatartalmú, B-vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag. A legtöbb diétában engedélyezett a fogyasztása, és szerencsére nehéz megunni: a sült gomba önálló ételként, köretként, levesekben vagy feltétként pizzán, szendvicsekben, salátákban, tésztán is fogyasztható. Jól illenek hozzá a különféle fűszerek, amivel igazán változatossá tehetjük ezt az egyszerű ételt. Az egyetlen probléma, ami sütéskor felmerülhet, hogy könnyen megbarnul, és olyankor nem a legétvágygerjesztőbb a látványa. 

A kívül aranyló, roppanós, belül lágy sült gomba az igazi / Fotó: Shutterstock

Természetes folyamat

A gomba elszíneződése természetes folyamat, amelynek több oka is van. Egyrészt a magas hőmérsékleten történő sütés során a benne lévő aminosavak és természetes cukrok kölcsönhatásba lépnek, melynek eredménye az étel barnulása és a jellegzetes pörkölt, diós íz. (Ez a kémiai reakció az egyik fő oka annak, hogy a sült gomba finom.) Másrészt a gomba magas víztartalmú, és sütéskor a víz elpárolog, amitől beindul a barnulási folyamat. Végül pedig a gomba szeletelésekor a benne lévő enzimek reakcióba lépnek az oxigénnel, ami szintén barnulást okoz. 

Így süss gombát

Alaposan mosd meg és száríts meg a gombát! Ezután melegíts serpenyőben zsiradékot és csak akkor tedd bele a gombát, amikor már valóban forró a zsiradék: ez segít, hogy a gomba gyorsan elpárologtassa a vizet, elkerülve, hogy megfőjön. Sütés előtt pedig jöhet a csodaszer, ami megakadályozza, hogy a gomba megfeketedjen.

Ha citromot csepegtetsz a gombára, nem barnul meg / Fotó: Shutterstock

Mit tegyél, hogy ne barnuljon meg a gomba?

Szeretnéd, hogy a gomba sütés után is megőrizze élénk színét? A megoldás: locsold meg néhány csepp citromlével vagy ecettel sütés előtt a gombát. Ezek savas kémhatásuk révén megakadályozzák a gomba elszíneződését. A barnulásért a polifenoloxidáz nevű enzim felelős, ám a savas közeg lassítja vagy teljesen megállítja a működését, így a barnulásért felelős folyamat nem indul be. Az ecet és a citromlé csökkenti a pH-szintet, ami szintén lassítja a barnulási folyamatot, mivel az enzimatikus barnulás leggyorsabban semleges vagy enyhén lúgos környezetben történik. A citromlé tartalmaz C-vitamint (aszkorbinsavat), ami egy természetes antioxidáns. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad oxigénmolekulákat, így meggátolják, hogy a polifenolok oxidálódjanak és a gomba megbarnuljon.

Tipp: Sütés előtt ne sózd meg a gombát, mivel a só kivonja a vizet és felgyorsítja a gomba elszíneződését. A fűszerzést hagyd a sütés végére!


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.