Zsemlegombóc
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tojásos nokedli fejes salátával
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadas marha
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus grízgaluska leves
Praktikus

Ettől az egyszerű hozzávalótól lesz aranybarna a sült gomba

Egyszerűen elkészíthető, ízletes étel a sült gomba, amit akár önálló fogásként is fogyaszthatunk. Az egyetlen dolog, ami elronthatja az élményt, ha a gomba besötétedik, szinte feketévé válik. A jó hír, hogy ez a probléma könnyen orvosolható.

A gomba alacsony kalóriatartalmú, B-vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban gazdag. A legtöbb diétában engedélyezett a fogyasztása, és szerencsére nehéz megunni: a sült gomba önálló ételként, köretként, levesekben vagy feltétként pizzán, szendvicsekben, salátákban, tésztán is fogyasztható. Jól illenek hozzá a különféle fűszerek, amivel igazán változatossá tehetjük ezt az egyszerű ételt. Az egyetlen probléma, ami sütéskor felmerülhet, hogy könnyen megbarnul, és olyankor nem a legétvágygerjesztőbb a látványa. 

A kívül aranyló, roppanós, belül lágy sült gomba az igazi / Fotó: Shutterstock

Természetes folyamat

A gomba elszíneződése természetes folyamat, amelynek több oka is van. Egyrészt a magas hőmérsékleten történő sütés során a benne lévő aminosavak és természetes cukrok kölcsönhatásba lépnek, melynek eredménye az étel barnulása és a jellegzetes pörkölt, diós íz. (Ez a kémiai reakció az egyik fő oka annak, hogy a sült gomba finom.) Másrészt a gomba magas víztartalmú, és sütéskor a víz elpárolog, amitől beindul a barnulási folyamat. Végül pedig a gomba szeletelésekor a benne lévő enzimek reakcióba lépnek az oxigénnel, ami szintén barnulást okoz. 

Így süss gombát

Alaposan mosd meg és száríts meg a gombát! Ezután melegíts serpenyőben zsiradékot és csak akkor tedd bele a gombát, amikor már valóban forró a zsiradék: ez segít, hogy a gomba gyorsan elpárologtassa a vizet, elkerülve, hogy megfőjön. Sütés előtt pedig jöhet a csodaszer, ami megakadályozza, hogy a gomba megfeketedjen.

Ha citromot csepegtetsz a gombára, nem barnul meg / Fotó: Shutterstock

Mit tegyél, hogy ne barnuljon meg a gomba?

Szeretnéd, hogy a gomba sütés után is megőrizze élénk színét? A megoldás: locsold meg néhány csepp citromlével vagy ecettel sütés előtt a gombát. Ezek savas kémhatásuk révén megakadályozzák a gomba elszíneződését. A barnulásért a polifenoloxidáz nevű enzim felelős, ám a savas közeg lassítja vagy teljesen megállítja a működését, így a barnulásért felelős folyamat nem indul be. Az ecet és a citromlé csökkenti a pH-szintet, ami szintén lassítja a barnulási folyamatot, mivel az enzimatikus barnulás leggyorsabban semleges vagy enyhén lúgos környezetben történik. A citromlé tartalmaz C-vitamint (aszkorbinsavat), ami egy természetes antioxidáns. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad oxigénmolekulákat, így meggátolják, hogy a polifenolok oxidálódjanak és a gomba megbarnuljon.

Tipp: Sütés előtt ne sózd meg a gombát, mivel a só kivonja a vizet és felgyorsítja a gomba elszíneződését. A fűszerzést hagyd a sütés végére!


 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.