Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Az ecet és a szódabikarbóna külön-külön is gyakran használt alapanyagok a konyhában. Ráadásul nem csak főzéskor, a takarításhoz is rendszeresen használjuk. Tisztítóerejüket senkinek sem kell bemutatni, közismerten a legjobb vegyszermentes takarítószerek közé tartoznak. Gyakran kombinálva is használjuk őket, de hibát követünk el.

Az ecet és a szódabikarbóna összekeverésekor látványos kémiai reakció megy végbe. Ennek eredményeképpen a két komponens erőteljesen habzani kezd, amiből rögtön arra következtetünk, hogy erőteljes tisztítófolyamatok zajlanak a buborékok alatt. Bár vannak esetek, amikor segít a habzás, többnyire nem vezet semmilyen eredményre. Utánajártunk, miért. 

Az ecet és a szódabikarbóna külön-külön hatásos, de összekeverve semlegesítik egymás hatását /Fotó: Shutterstock

 

Egy kis hétköznapi kémia

Ha az ecetet és a szódabikarbónát összekeverjük, akkor ahogyan már említettük, kémiai reakció következik be, ami szén-dioxidot (CO₂) és vizet termel. Ennek során látványos pezsgést tapasztalhatunk, ami valójában egy semlegesítő folyamat. Az ecet savas kémhatású, míg a szódabikarbóna lúgos, így nem képesek egymás hatását felerősíteni, épp ellenkezőleg. 

Az erőteljes habzás után maradó anyagok a gyengén lúgos nátrium-acetát és a víz, ezek pedig nem rendelkeznek említésre méltó tisztítóhatással. 

Az ecet és a szódabikarbóna keverésekor jelentkező pezsgés valójában a semlegesítő reakció követkeménye, aminek jelentős tisztítóereje nincs, de a lefolyóba öntve azonban eredményes lehet /Fotó: Shutterstock
Az ecet és a szódabikarbóna keverésekor jelentkező habzás valójában egy semlegesítő kémiai reakció, aminek jelentős tisztítóereje nincs, de a lefolyóba öntve hatásos lehet /Fotó: Shutterstock

Tehát: az ecet és a szódabikarbóna összekeverése azért nem működik jól tisztítószerként, mert a kémiai reakció során gyakorlatilag semlegesítik egymást. A keletkező hab egyes esetekben azonban segíthet a szennyeződések fellazításában, például a lefolyó tisztításakor. De külön-külön alkalmazva, például a párnák fertőtlenítésére vagy a vízkő eltávolításához, nagyobb hasznát vehetjük a két népszerű alapanyagoknak. 

 

Kiemelt kép: Shutterstock

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.