Természetesen nem kell szobrásznak lenni ahhoz, hogy ehetőt faragjon az ember belőle! De érdemes éles kést használni az előkészítéséhez. Magháza masszívan kemény. Faluhelyen még a szekrény tetejét díszíti, és illatozik a háziak örömére. Ebben rejlik ereje.
A birsből készült pálinka pedig az egyik kedvencem. Úgy tűnik, az almapálinkák Magyarországon újra előkelő helyre találnak. Már csak a szintén szenzációs almaborokon van a felzárkózás ideje. Ha már a boroknál tartunk, említsük meg a RATAFIÁT: bor párlatból készült likőrbor, amiben birsalmát áztatnak, de nagyon népszerű a málnás, diós, narancsos, arkangyalfüvet változat is. A ratafiát fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt, de desszertek mellé is, hidegen kínálják.
Húsa gazdag pektinben, ettől lesz a birsalmasajt kocsonyás, a konzervipar is használja lekvárok sűrítésére. Habár E-számmal jelölik, azok közé tartozik, amik hasznosak a szervezet számára, például elősegíti az emésztést és a bélműködést. Nekem úgy tűnik, a pektinnel sűrített lekvárok reduktívabbak, ízük, illatuk, állaguk jobban megőrzik a friss gyümölcsét.
A birs sült szárnyasok és vadhúsok kitűnő kísérője lehet. Akár az ételbe belekomponálva, akár kompótnak vagy sajtnak elkészítve. Kalóriaszegény, 33 kcal van 100 g birsben. Káliumban gazdag. Meg is lehet tölteni, mint a töltött paprikát, darált hússal vagy rizzsel. Hamarosan egy ilyen receptet is készítek a Mindmegettének.
Ebben a receptben a birs kacsa kísérője, és kiegészül egy kis parfümmel, vagyis friss fűszerekkel: mentával, bazsalikommal és bodzával. Azt kell mondjam, szenzációs, tökéletes ízharmónia! És ha valaki parfümpárti, akkor biztos tudja, hogy a birs magját a parfüm- és a gyógyszeripar is felhasználja.
Sült kacsacomb illatos birskompóttal és jégcsapretekkel
Hozzávalók:
4 darab kacsacomb
fél narancs
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
só
bors
A kompóthoz:
2 nagyobb birsalma
1 dl bodzaszörp
2 levél menta
2 levél bazsalikom
A körethez:
2 jégcsapretek
1 evőkanál vaj
8 szem kelbimbó
Elkészítés: A kacsacombokat megtisztítjuk, félbevágjuk, megsózzuk. Serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a fél narancsot, a héjas fokhagymagerezdeket, borsozzuk, aláöntjük a bort, és lefedve 160 fokot 2 órát sütjük. Levesszük a fóliát, ha kell, öntünk alá még kevés bort, és szép ropogósra sütjük.
A birsalmát megmossuk, félbevágjuk, a magházat kivágjuk, és héjastul apró kockára vágjuk. A szörpöt aláöntjük, és puhára főzzük. Lehűtjük, és a felaprított zöldfűszerrel összekeverjük.
A jégcsapretket megtisztítjuk, karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. A vajat felolvasztjuk, és rajta a retekkarikákat megpirítjuk. A kelbimbók alját levágjuk, majd leveleire szedjük, és sós, forró vízben leforrázzuk, majd leszűrjük.
A combokat a sült retekkel, a kelbimbólevelekkel és a birskompóttal tálaljuk.
A retek köretként való használata nem megszokott a mindennapokban, de ajánlom: próbálják ki! Gyorsan elkészül, szinte bármikor beszerezhető. Kézzel, késsel kicsit megfaragva pedig kézműves remek.
Ügyeljünk arra, hogy a köret ne legyen túl fűszeres és sok, hiszen a nevében benne van a lényeg: köret! Persze közhely, de mindenhol azt hallani, hogy a magyar mennyire köretkedvelő nép. Én inkább csórónak nevezném, sok krumplival tele a has…
Legjobb birsalmasajt recept >>>
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.