15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Sült citromos vajhalfilé baconös káposztával, grillezett zöldségekkel… Nem annyira ritkán beszerezhető halfajta, mint amennyire izgalmas és érdekes. Abszolút ínyenc fogásnak számít, kitűnő körettel, krémes könnyű és nagyon omlós. A gourmet fogásoknál az alap mottó, hogy egyszerűen elkészíthető, mégis kreatív.

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Pár héttel ezelőtt abban a szerencsében volt részem, hogy egy nagyon profi, nagyon kreatív szakács-csapattal dolgozhattam együtt, két napon keresztül. A Németh László konyháján folyó munkáról csak elképesztő magasságokban tudok beszélni: itt fegyelmezettség, alázat és munkaszeretet uralkodik. Az ilyen konyhán nagy boldogság - még ha csak pár órára is - dolgozni.

Minden hónapban rendeznek egy gourmet vacsorát, amely 10 fogásból áll, és igyekszik az ősi gasztronómiához viszonyulni. Gondoljunk itt a görög vacsorákra és a filmekben látott ókori lakomákra, ünnepségekre. Itt az étkezés célja mindig az, hogy mind az 5, de inkább 6 érzékszervünket megmozgassa. Ne csak a hasunkat tömjük meg! A látványelemek, a hangok, a környezet, a terített asztal ugyanúgy hozzátartozik egy ünnepi étkezéshez, mint a fogásokhoz ajánlott borok vagy maguk az ételek.

22 főre a 10 fogásos menüsort 14 szakács készítette, csapatokba rendeződve, ételekre, fogásokra felosztva. A menüsor két napig készült. A molekuláris és cyro konyha remekeit is felvonultatva hihetetlen precízséggel. A legnagyobb harmóniában és nagy odafigyeléssel készítette mindenki a saját fogását.

A vacsora célja, hogy hagyományt teremtsen és hidat verjen a modern technológia és a régi ételkészítési ismereteink között, felvonultatva a hazánkban nehezen elérhető, mégis minőségi alapanyagok széles skáláját, de ugyanúgy a fürjcombot, a hátszínt, mint a setés szegyet vagy a velőt. Itt egy örök érvényű, általam is sokat használt kifejezéssel élnék: nincs olyan alapanyag vagy étel, amit az ember nem szeret, csak legfeljebb nincs jól elkészítve. Az ételeket a chef témák szerint állította össze úgy, hogy ne csak a tányéron harmonizáljanak az alapanyagok, és maguk az ételek a borokkal vagy az italokkal, hanem hogy a témákban az emberek megtalálják az étel nevét és azt, hogy mit akar az étel kifejezni.

Az előétel, témanevén natura, a hétköznapjaink, bármelyik hétköznapi ételünk bármikor felbukkanó szereplője is lehetne. Kis cserépedényben hollandi hab, feketekenyér morzsával leszórva, szimbolizálva a földet. A „cserépbe” spárgát és ehető virágokat beleállítva a földből kihajtó virágokat szimbolizálták, hisz így kezdődik az élet. Ezzel kezdődött a menüsor.

Hollandi hab - spárgával
Hollandi hab - spárgával

A folytatásban a füstölt hal az előétel. A házi grissini különlegesen feltálalva, meleg zselétakaróval, különlegesen faragott retekcsíkokkal fergeteges élményt nyújtott annak is, aki elkészíti. És annak is, aki elfogyasztotta.

Fústölt hal meleg zselétakaróval, házi grissinivel
Fústölt hal meleg zselétakaróval, házi grissinivel

A következő fogás méltán példázza az egyszerűség és a sok törődés közötti átmenetet. Megmutatva, hogy egy burgonyakrémlevesből is bámulatos fogást lehet készíteni. A tányérban elhelyezett szférikus répagyöngy (molekuláris technológiával készült 3 cm átmérőjű répagolyó, ami belül folyékony állagú, amit ha az ember a szájába vesz és a szájpadlásával összenyomja, a golyó kipukkan, és a répajuice a szájában szétfolyik), ragasztott borsó - mint egy szőlőfürt, úgy nézett ki, és természetesen ehető, melegre ragadó ragasztóval összeragasztott kreációról van szó -, egy darab pirított Szent Jakab kagyló, friss jászsági szarvasgombával. A vendég megkapta a tányért a gondosan elhelyezett betétekkel, és a felszolgálók csészéből ráöntötték a forró levest. Ahogyan a szarvasgomba érintkezett a meleg levessel, azonnal elkezdett „dolgozni”, csodás illóolajok szabadultak fel belőle, a sárgarépagyöngy fényesen, szépen úszkált a levesen, mint a tükörtojáson a sárgája.

Szférikus répa és ragasztott borsó várják a burgonyalevest
Szférikus répa és ragasztott borsó várják a burgonyalevest

Utána következtek a Guinness sörből készített habok, babér-vanília zselével, sonkachips-szel és sült hagymával, majd fürjcomb raviolival és hagymatortán tálalt, sertéshálóba göngyölt mangalicaszegy, mindezek után szarvas-steak céklapudinggal.

Fürjcomb ravioli
Fürjcomb ravioli

Természetesen köztes fogásnak a folyékony nitrogénbe mártott, a vendégek szeme láttára készült sorbet-kről sem feledkezhetem meg, amik ez egyik pillanatban még habszifonban voltak 10-15 fokra lehűtve, majd 5 másodperccel később, a mínusz 196 fokos nitrogénből kikerülve, kívül megfagyva, belül habosan szájukhoz emelhették az emberek. Ekkor egyszerre érezhették a hideg sorbet-t, mely belül még krémes és habos.

Szarvas céklaszufléval, extrudált áfonyával
Szarvas céklaszufléval, extrudált áfonyával

Őzragu - a szarvashoz
Őzragu - a szarvashoz

A desszert popcorn-leves volt csokoládé mousse-szal és sült barackkal, mely a tenger alját szimbolizálta a korallokra emlékeztető morzsa-dekor kekszekkel és fehér csokoládé mousse-szal.

A tengerfeneket idéző desszert
A tengerfeneket idéző desszert

Természetesen minden fogáshoz külön zene is dukált. Besötétítettek, elindult a zene, és speciális effektekkel, füstgép és villanó fények kíséretében vonultak be az ételek.

Jövő hónapban is ott leszek, bár úgy döntöttem, hogy ez alkalommal kipróbálom a másik oldalt is, foglaltattam két helyet…

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.