Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Olykor elég egy-egy apró ötlet, hogy a megszokottól kicsit eltérő, meglepő hatású ételt készítsük, amit bevethetünk akár vendégeink, akár családunk örömére is.

A leveles tészta nagyon hasznos alapanyag, ezer és egy módon készíthetünk belőle akár sós, akár édes fogást. Készíthetjük otthon is, de elég macerás, és ma már igazán jó leveles tésztákat kapni. Érdemes belőle mindig tartani otthon, készülhet belőle lepény, quiche, különféle aprósütemények, levesbetétek, ropogtatnivalók, de krémeshez vagy más desszerthez is nagyon praktikus.

A klasszikus kakaós csiga mintájára a leveles tésztát megtölthetjük sós töltelékekkel is. Borozgatáshoz, beszélgetéshez remek falatok!

Gyorsan elkészül, mutatós és nagyon finom!
Gyorsan elkészül, mutatós és nagyon finom!

Lazackrémes csiga

Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
20 dkg füstölt lazac
1 csokor snidling
1 gerezd fokhagyma
1 lime héja és leve
1 tojás
4 evőkanál sajtkrém

Elkészítés: A leveles tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk sütőpapíron.

A lazacot apróra vágjuk, összekeverjük a felaprított snidlinggel és a fokhagymával, a sajtkrémmel, a lime lereszelt héjával és levével.

Egyenletesen rákenjük a tésztára úgy, hogy a szélén szabadon maradjon egy csík. Feltekerjük a sütőpapír segítségével, a végénél megkenjük tojással, majd kívülről is lekenjük, és 1 órára fagyasztóba tesszük.

 

A kinyújtott leveles tésztát megkenjük a lazacos krémmel
A kinyújtott leveles tésztát megkenjük a lazacos krémmel

 

 

Feltekerjük, a végen tojással ragasztunk
Feltekerjük, a végen tojással ragasztunk

 

Ezután 1,5 centis szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokos sütőben negyed óra alatt készre sütjük.

 

A lehűtött tésztát karikázzuk, tepsibe ültetve kisütjük a tekercseket
A lehűtött tésztát karikázzuk, tepsibe ültetve kisütjük a tekercseket

 

A lazackrém helyett kerülhet bele párolt és fűszerezett spenót, fűszeres paradicsomragu, parmezánnal gazdagított sajtkrém is. Sonkás, kolbászos változatban is készülhet, és egy tál friss salátával akár vacsorára is kínálhatjuk a frissen sült fűszeres csigákat!

 

Apró, ropogós falatok, borkorcsolyának is kitűnő!
Apró, ropogós falatok, borkorcsolyának is kitűnő!

 

A különféle szendvicsfalatok is sikeresek vendégeskedéskor, de az ezerarcú szendvics-műfajon is csavarhatunk egyet! Egyre közkedveltebb nálunk is az olaszok paninije, a hosszúkás kis zsemleszerű pékárú, amit panini vagy mini baguette néven találunk készen vagy félkészen. A mérete tökéletes, se nem kicsi, nem nagy, és nagyon dekoratívan tálalható. Ebből készítünk most néhány variációt.

Panini vendégváró

 

Kis szendvicsek, kedvünkre töltve
Kis szendvicsek, kedvünkre töltve

Hozzávalók:
9 panini
3 db színes kaliforniai paprika
10 dkg bacon
10 dkg kéksajt
10 dkg füstölt sajt
25 dkg zöldspárga
2 fej lilahagyma
majonéz
6 db édes csemegeuborka
vegyes zöldsaláta
1 cukkini
olaj
balzsamecet
rozmaring

Elkészítés: A spárgát, a kaliforniai paprikákat, a répát, az angolzellert és az újhagymát szeletekre-csíkokra vágjuk, és 3 evőkanál olívaolajon, forró serpenyőben megsütjük. Edénybe tesszük, és olívaolajjal, rozmaringgal és kevés balzsamecettel összeforgatjuk, kicsit pihentetjük.

A bacont sütőpapírra tesszük, és 120 fokon kb. 20-25 perc alatt ropogósra szárítjuk a sütőben.

A lilahagymát félbevágjuk, majd hajszálvékonyan felszeleteljük, enyhén besózzuk.

A majonézhez negyed citrom levét és 2 apró kockára vágott csemegeuborkát teszünk.

A paniniket szendvicssütőben vagy recés aljú grillserpenyőben súllyal lenyomva megpirítjuk.

A paniniket megtöltjük 3 módon. Az egyikbe sajtszeletek és majonéz kerül, a másikba a sült zöldségeket, a harmadikba a lilahagyma, a bacon és csemegeuborka kerül. Mindegyikbe teszünk olajjal és balzsamecettel összeforgatott salátakeveréket.

 

Kerti mulatsághoz is remek, előre elkészíthető
Kerti mulatsághoz is remek, előre elkészíthető

 

 

Őszi Balázs
Őszi Balázs

 

Természetesen a szendvicsbetétek itt is változhatnak ízlésünk szerint. A lényeg mindenképpen az, hogy egy kellemes délutánt vagy estét töltsünk el barátainkkal.

A jó falatoknak pedig csak az a dolguk, hogy kellemes kísérőik legyenek egy pohár bornak és egy igazi beszélgetésnek! És lássuk be, nem csak hosszú, konyhában töltött órák eredményeképp tálalhatunk igazán ízes falatokat... Érdemes játszani, mindig mondom!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.